400 g mukulaselleriä
1 porkkana
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 dl vettä
2-3 omenaa
pippurisekoitusta myllystä
1 tl suolaa
1 prk fraichea, esim. Flora
1/2 dl vaalea leipää muruna
2 rkl pinjansiemeniä

---


1. Kuori ja leikkaa mukulaselleri ja porkkana noppakuution kokoisiksi kuutioiksi.

2. Kuullota hienonnettua sipulia hetki paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon juurekset ja vesi. Hauduta 10 minuuttia.

3. Kuutioi sillä välin omena. Lisää pippurin ja suolan kanssa hautumaan vielä 5 minuutiksi muiden kasvisten joukkoon.

4. Annostele höystö annosruukkuihin tai isompaan vuokaan. Lusikoi päälle fraichea, vaalean leivän muruja ja pinjansiemeniä.

5. Kypsennä uunissa 225 asteessa 20 minuuttia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.