Kahdelle

4 dl pinaattia
2 salottisipulia
n. 200 g puhdistettuja sieniä, esim, tatteja tai suppilovahveroita
2 rkl voita
4 munaa
2 rkl maitoa, kermaa tai vettä
1 tl suolaa
1 tl jauhettua valkopippuria
(2 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä)

---


1. Huuhtaise pinaatit ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Laita pinaatti lävikköön ja puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna pinaatit. Kuori ja hienonna sipulit.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Kuullota sipuleita pannulla voissa muutama minuutti. Lisää pannulle sienet ja pinaatti. Jatka paistamista noin 5 minuuttia.

3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää neste joukkoon. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

4.  Kaada vatkatut munat pannulle. Paista munakas kypsäksi, eli kunnes se on kiinteä, pohjastaan vaaleanruskea ja sisältä pehmeä. Tarjoile heti. Ripottele pinnalle halutessasi auringonkukansiemeniä.

Vinkki! Munakkaan pinta jää helposti hieman raa'aksi. Voit kääntää munakkaan varovasti lautasen avulla ja jatkaa paistamista. Voit myös nostaa munakkaan uuninkestävässä paistinpannussa 250-asteisen uunin ylätasolle ja paistaa noin 3-5 minuuttia.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sari Tammikari

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.