Kahdelle

4 dl pinaattia
2 salottisipulia
n. 200 g puhdistettuja sieniä, esim, tatteja tai suppilovahveroita
2 rkl voita
4 munaa
2 rkl maitoa, kermaa tai vettä
1 tl suolaa
1 tl jauhettua valkopippuria
(2 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä)

---


1. Huuhtaise pinaatit ja ryöppää niitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Laita pinaatti lävikköön ja puristele ylimääräinen vesi pois. Hienonna pinaatit. Kuori ja hienonna sipulit.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Kuullota sipuleita pannulla voissa muutama minuutti. Lisää pannulle sienet ja pinaatti. Jatka paistamista noin 5 minuuttia.

3. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää neste joukkoon. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

4.  Kaada vatkatut munat pannulle. Paista munakas kypsäksi, eli kunnes se on kiinteä, pohjastaan vaaleanruskea ja sisältä pehmeä. Tarjoile heti. Ripottele pinnalle halutessasi auringonkukansiemeniä.

Vinkki! Munakkaan pinta jää helposti hieman raa'aksi. Voit kääntää munakkaan varovasti lautasen avulla ja jatkaa paistamista. Voit myös nostaa munakkaan uuninkestävässä paistinpannussa 250-asteisen uunin ylätasolle ja paistaa noin 3-5 minuuttia.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sari Tammikari

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.