6 annosta

400-500 g pakastettuja suppilovahveroita
1 iso sipuli
2 paprikaa
3 l vettä
4 kasvisliemikuutiota
2 1/2 dl pitkäjyväistä riisiä
150 g Musta-Pekka-pippurijuustoa
150 g pehmeää vuohenjuustoa
2 rkl sokeria

---


1. Sulata sienet. Kuullota pannulla kuiviksi. Silppua.

2. Kuori ja silppua sipuli. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Paloittele.

3. Kuullota sieniä ja sipuleita isossa kattilassa voissa 5 minuuttia.

4. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kiehauta keitto ja lisää riisit. Keitä hiljalleen, kunnes riisi on kypsää.

5. Lisää juustot paloina sekä paprikapalat. Pyöristä makua sokerilla. Kuumenna, kunnes juustot ovat sulaneet.

Vinkki! Keitto maistuu parhaimmalta valmistusta seuraavana päivänä, kun maut ovat saaneet mehevöityä yön aikana. Voit käyttää pippurijuustosta vain puolikkaan, jos et halua voimakasta pippurin makua.

Ohje Marika Degerman, Espoo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.