4 annosta

1 l tuoreita puhdistettuja mustatorvisieniä (tai 1 dl kuivattuja mustatorvisieniä)
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita tai öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
3 dl ruokakermaa
ripaus valkopippuria
½ dl kuivaa sherryä
1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa

Koristeeksi
2 dl rasvatonta maitoa
ruohosipulia

---


1. Leikkaa puhdistetut mustatorvisienet pienemmiksi paloiksi. Kuori ja silppua salottisipulit ja valkosipulinkynsi hienoksi. Kuullota sieniä voissa tai öljyssä kuumassa kattilassa muutama minuutti tai kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää silputut sipulit. Jatka kuullottamista vielä noin 5 minuuttia.

2. Ripottele vehnäjauhot sienten päälle. Lisää puolet vedestä, liemikuutio ja soija. Keitä keskilämmöllä ja kannen alla 10 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää loput vedestä ja kerma. Keitä vielä muutama minuutti.

3. Mausta keitto lopuksi valkopippurilla, sherryllä ja rakuunalla. Tarkista maku.

4. Kuumenna rasvaton maito ja vaahdota se kuohkeaksi ja ilmavaksi pienellä vatkaimella tai maidonvaahdottimella. Annostele keitto mielellään läpinäkyvään annoskulhoon tai lasiin. Nosta päälle hieman maitovaahtoa. Koristele ruohosipulilla.

Teksti Elina Jyväs, kuva Sanna Peurakoski

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.