4 hengelle

400–500 g vehnä- tai pinaattilasagnelevyjä
2½ l sieniä
1 iso sipuli
2 tlk (á 400 g) valkosipulitomaattimurskaa
1 dl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl yrttimausteseosta
1–2 tl rouhittua mustapippuria
2–3 tl suolaa
2 tl sokeria

Valkokastike
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l kevytmaitoa
100 g juustoraastetta
2–3 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus rouhittua mustapippuria
1 ps (150 g) pakastepinaattia

Pinnalle
50 g juustoraastetta
halkaistuja kirsikkatomaatteja

---


1. Silppua sienet ja kuullota pannulla, kunnes neste on haihtunut. Jos käytät herkkusieniä, viipaloi ne ohuiksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota pannulla sienten kanssa.

2. Lisää pannulle tomaattimurska sekä aurinkokuivatut tomaatit. Mausta makusi mukaan. Anna hautua valkokastikkeen valmistuksen ajan.

3. Kuumenna rasva kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoitellen minuutti. Lisää maitoa vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen, ettei kastike paakkuunnu ja pala pohjaan. Sulata juusto kastikkeeseen sekoitellen ja mausta. Sulata lopuksi pinaatti sekaan. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

4. Levitä voidellun lasagnevuoan pohjalle ensin sienikastiketta. Lado lasagnelevyjä päälle.
Levitä levyjen päälle seuraavaksi sienikastiketta ja sen päälle valkokastiketta. Täytä vuoka samalla tavoin täyteen. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi lasagnelevyt, joiden päällä on valkokastiketta.

5. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla.

6. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Jos pinta ei ole tarpeeksi ruskea 30 minuutin jälkeen, nosta vuoka hetkeksi uunin ylätasolle.

7. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen.

Vinkki! Jos sienikastiketta jää yli, käytä se seuraavana päivänä pastakastikkeeksi ja jatka kasvisliemellä tai kermalla. Kastikkeen voi myös soseuttaa ja valmistaa keitoksi lisäämällä nestettä.

Teksti: Kiia Renko, kuva: Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.