6-8 palaa

Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl isoja spelttihiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
½ dl kylmää vettä
½ tl suolaa

Täyte
5-6 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita
1 sipuli
10 aurinkokuivattua tomaattia
1-2 tl yrttimausteseosta
1 tl rouhittua mustapippuria
(ripaus chiliä)
1 tl suolaa

Muna-kerma
2½ dl ruokakerma 3 juustoa (Valio)
3 munaa
½-1 tl suolaa

Pinnalle
1 dl juustoraastetta
100-150 g vuohenjuustoa
kirsikkatomaatteja

---


1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Silppua aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi. Kuori, silppua ja kuullota sipuli kevyesti öljyssä.

3. Sekoita kaikki täyteaineet yhteen. Levitä piirakkapohjalle.

4. Sekoita muna-kerman aineet ja levitä täytteen päälle.

5. Ripottele pinnalle juustoraaste.

6. Leikkaa vuohenjuusto puolen sentin paksuisiksi siivuiksi, puolita siivut. Puolita myös kirsikkatomaatit. Levitä juusto- ja tomaattipuolikkaat vuorotellen piirakan päälle laidoille.

7. Paista piirakkaa ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia, lopuksi keskitasolla noin 20 minuuttia.

8. Anna vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoamista.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.