Taikinasta tulee noin 12 isoa lettua

2 munaa
5 dl täysmaitoa
2½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sulatettua voita
paistamiseen sulatettua voita

Täyte
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g herkkusieniä, siitakkeita tai suppilovahveroita
1 rkl öljyä
200 g yrteillä maustettua tuorejuustoa
1 dl juustoraastetta, esim. parmesaania
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
mustapippuria
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

---


1. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita maito joukkoon. Lisää puolet jauhoista, suola ja voisula.

2. Sekoita loput jauhoista taikinaan ja anna turvota puolisen tuntia.

3. Paista taikinasta ohukaisia paistinpannulla. Laita jokaisen ohukaisen väliin pala leivinpaperia, niin ne säilyvät kauemmin lämpiminä ja irtoavat helpommin toisistaan.

4. Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi tai viipaloi sienet.

5. Kuullota sipulisilppua pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon sienet ja jatka paistamista, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Lisää pannulle muut aineet ja anna seoksen lämmetä.

6. Täytä ohukaiset sieniseoksella. Voit halutessasi täyttää ohukaiset valmiiksi edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin odottamaan. Ohukaiset voi lämmittää uunissa juuri ennen tarjoilua, mutta ne maistuvat myös kylminä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.