6 hengelle alkuruokana tai 4 hengelle pääruokana

6 suurta sipulia
3–5 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
1 l liha- tai kasvislientä ruokalusikallinen voita
pari laakerinlehteä
nippu tuoretta timjamia
ripaus mustapippuria
(suolaa)

Pinnalle
gruyerejuustoa murennettuna
(lapsille voi laittaa jotain miedompaa juustoa)

---


1. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita ne kattilaan oliiviöljyn ja voin kanssa.

2. Paista miedohkolla lämmöllä ensin ilman ruskistamista 10 minuuttia kannen alla. Nosta lämpöä ja ruskista sipuleihin kaunis väri.

3. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää joukkoon yrtit ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla vähintään 30 minuuttia.

4. Annostele valmis keitto lautasille. Ripottele päälle juusto.

5. Nosta kulhot joko 250-asteiseen uuniin grillivastuksen alle hetkeksi tai paista juustoon kaunis väri puhaltimella.

Tuomaksen vinkki: Älä laita suolaa keittoon, jos tarjoat samaa ruokaa lapsille.

Teksti: Sanna Kekäläinen, ohje: Tuomas Meriluoto

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.