Runsas iltapala, herkullinen vierasvara tai juhlapöydän pikkusuolainen – piirakka on aina paikallaan. Sipulipiirakka on edullinen ja kaikessa yksinkertaisuudessaan maistuva ateria. 

 

Sipulipiirakka

6–8 palaa

Pohja 

valitse täältä pohja 1,2 tai 3

Täyte 

1 kg sipulia
1 pkt (120 g) pekonia
1 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
4 dl juustoraastetta
4 munaa
4 dl kuohukermaa tai punaista maitoa

Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Irrota pekoniviipaleet toisistaan, leikkaa paloiksi ja ruskista pannulla. Nosta pekonit syrjään odottamaan. 

Säästä pekonin rasva ja kuullota sipulit siinä. Lisää tarvittaessa voita tai öljyä. Hauduta sipulit 2–3 erässä.

Lisää viini kaikkien sipuleiden joukkoon pannulle ja hauduta viisi minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla.

Sekoita juustoraaste, munat ja kerma y. Sekoita sipuli-pekoni-seoksen kanssa.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Nosta 26–28-senttiseen voideltuun vuokaan ja painele pohjalle ja reunoille.

Levitä täyte piirakkapohjalle.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia ja lopuksi uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Vinkki! Pekonin ystävä voi ruskistaa täytteeseen kaksi pakettia pekonia. Kuohukerman voi korvata ruokakermalla tai maidolla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.