Pizzapohja
6-12 palaa

3 dl vettä
1½ tl (noin 6 g) kuivahiivaa
noin 7 dl vehnäjauhoja tai 5 dl vehnäjauhoa ja 2 dl spelttijauhoa
½ tl suolaa
1½ rkl öljyä

Täyte
600 g valmista pakaste äyriäissekoitusta
1½ rkl sitruunanmehua
1 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
noin 125 g pieniä mozzarella-juustopalloja

Tomaattikastike
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl ketsuppia
4 rkl tomaattipyreetä
(1 tl oreganoa)

Lisäksi
1 pieni punasipuli
1-2 rkl sitruunanmehua
ripaus sokeria
1 pieni nippu tilliä
1 ruukku villirucolaa
tilkka öljyä
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria myllystä

---


1. Valmista pohja. Lämmitä vesi 42 asteiseksi.
^
2. Sekoita kuivahiiva ja suola jauhoihin ja kaada seos vähitellen nesteeseen. Lisää öljy.

3. Vaivaa taikina kimmoisaksi, peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

4.  Valmista sillä aikaa täyte. Pane kulhoon sulatetut ja valutetut äyriäiset, sitruunanmehu, öljy ja kuoritut, ohueksi viipaloidut valkosipulinkynnet. Mausta ripauksella suolaa. Peitä ja nosta viileään maustumaan.

5. Viipaloi kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi ja pane renkaat kulhoon. Lisää sitruunanmehu ja ripaus sokeria. Nosta sivuun.

6. Valmista pizzapohjan päälle levitettävä tomaattikastike. Murskaa kuoritut valkosipulinkynnet ja kuullota murska pannulla. Lisää loput kastikkeen aineksista ja keitä pari minuuttia. 

7. Kauli pizzataikina leivinpaperin päälle uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Nosta taikinalevy papereineen pellille.

8. Levitä valmis tomaattikastike pizzapohjan päälle. Ripottele pinnalle valutetut mozzarellapallot ja valutettu äyriäisseos. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsää ja sen reunat ovat kullanruskeat.

9. Huuhdo, kuivaa ja revi tilli ja rucola. Lisää sipulirenkaat ja tilkka öljyä. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Nosta pizza uunista ja levitä pinnalle rucola-tilli-sipuliseos ja nosta tarjolle.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.