5–6 hengelle

2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa
1 rkl karkeaa suolaa
rosmariinin oksia
8–10 maustamatonta kanankoipea
½ kg kiinteitä perunoita
2 dl valkoviiniä
3–4 rkl oliiviöljyä

---


1. Raasta valkosipulinkynnet ja yhden sitruunan kuori. Sekoita niiden joukkoon karkeaa suolaa ja hienonnettuja rosmariinin lehtiä parista oksasta. Hiero mausteseos kanankoipien pintaan.

2. Nosta kanankoivet pataan tai uunivuokaan. Lisää lohkotut perunat ja sitruunat sekä valkoviini. Valele kanat ja perunat öljyllä. Työnnä muutama rosmariinin oksa kanan ja perunoiden väleihin.

3. Paista 190 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes kanat ja perunat ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

Teksti Tiina Rinkinen ja Kiia Renko

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.