8-10 palaa

Mantelimurotaikina
200 g mantelimassaa ripaus suolaa
200 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita
250 g eli reilu 4 dl siivilöityjä vehnäjauhoja
1 muna

Täyte
120 g (noin 6 kpl) keltuaisia
1 ¼ dl sokeria
300 g mascarponejuustoa
½ dl maitoa
½ dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 dl pinjansiemeniä

---


1 .Tee mantelimurotaikina. Raasta kylmä mantelimassa ja laita se suolan, voin ja jauhojen kanssa monitoimikoneen kulhoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyöräytä taikina kelmuun palloksi ja anna tasaantua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

2. Kauli taikina kahden kelmun tai leivinpaperin välissä ohueksi (1/2 cm), tasapaksuksi, pyöreäksi levyksi. Laita taikina jääkaappiin 20 minuutiksi. Nosta taikina piirasvuokaan (halk. noin 24 cm). Varmista, että taikina peittää myös reunat. Nosta vuoka pakastimeen noin 15 minuutiksi.

3. Vatkaa munan rakenne rikki ja sivele pakasteesta otetun piirasvuoan pinta. Paista uunissa noin 10 minuuttia eli kunnes pohja on paistunut vaaleanruskeaksi. Nosta vuoka jäähtymään.

4. Valmista täyte. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kovaksi vaahdoksi. Jätä hetkeksi odottamaan. Sekoita keskenään mascarpone, kermamaito, sitruunankuori ja sitruunamehu. Lisää juustoseos sauvasekoittimella vatkaten keltuaisvaahtoon. Kaada täyte piirasvuokaan, jätä 1/2 cm kohoamisvaraa. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

5. Ota piiras uunista ja anna sen jäähtyä hetken aikaa. Paahda piiraan jäähtyessä pinjansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla kullanruskeiksi. Sirottele siemenet piiraan pinnalle. Piiraan voi hyvin tarjota haaleana tai huoneenlämpöisenä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.