noin 1 kg hyvää marmoroitunutta naudan ulkofileetä
pala laardia paistamiseen
1-2 purjoa
1/2 kiinankaali
12-18 siitakesientä
1 tlk (400 g ) säilykebambua
1 pkt (350 g ) esikeitettyä riisinuudelia
1 pkt tofua
1 iso purjo

Sukiyaki -liemi
4 dl lihalientä
2-3 rkl soijakastiketta
1 dl sakea
1-2 rkl sokeria

Lisäksi
6 munaa tai keltuaista

---


1. Sukiyakin valmistukseen tarvitset ison valurautapannun tai vokin ja pöytään sijoitettava lämmönlähteen. Toki voit valmistaa sukiyakin myös liedellä.

2. Pane liha pariksi tunniksi pakkaseen ja leikkaa sen jälkeen ohuiksi, 3-5 mm viipaleiksi.

3. Paloittele kasvikset kauniiksi suupaloiksi.

4. Kuumenna pannu kuumaksi ja sulata pinnalle laardia. Paista ensin osa lihasiivuista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta ripauksella sokeria, tilkalla sakea ja soijaa. Lisää muita aineksia vähin erin, samalla lihalientä, sakea, soijaa ja sokeria lisäillen. Maistele lientä välillä. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia.

5. Kata kullekin ruokailijalle oma pieni kippo ja riko niihin munat.

6. Nauti sukuyaki ottamalla pannusta tikuilla mieleisiä paloja ja kastamalla niitä rikottuun munaan ennen nauttimista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.