Annos kuudelle

300 g tummaa suklaata
3 munaa
2 dl kuohukermaa
(tilkka hyvää konjakkia tai calvados'ta)
(sokeria)

---


1. Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa tai liedellä vesihauteessa.

2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää sulaan suklaaseen huoneenlämpöiset keltuaiset. Halutessasi mausta esimerkiksi konjakilla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää seokseen.

3. Vaahdota kuohukerma ja lisää viimeiseksi massaan. Maista ja makeuta tarpeen vaatiessa sokerilla.

4. Annostele suklaavaahto kauniisiin jälkiruokakulhoihin. Siirrä kulhot jääkaappiin ja anna moussen jähmettyä kunnolla, mielellään yön yli.

5. Koristele valmiit annokset vadelmilla tai valkosuklaasta vuolluilla lastuilla.

Vinkki! Vaihtelemalla suklaata saat erimakuisen jälkiruuan. Kokeile vaikka appelsiini- tai minttusuklaata!

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen, ohje Kaisa Reime, Saint-Germain-en-Lay, Ranska

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.