6–8 palaa

Pohja
100 g voita tai margariinia
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl perunamuusia
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
½ dl kylmää vettä

Täyte
½ l pakastettuja suppilovahveroita tai 40 g kuivattuja
300 g valkokaalia
1 sipuli
10 aurinkokuivattua tomaattia
1–2 rkl siirappia
1 tl meiramia
¼ tl valkopippuria
2 tl suolaa
100 g valkosipuli-yrtti-tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 muna

Pinnalle
200 g vuohenjuustoa
6–8 kirsikkatomaattia
pinjansiemeniä

---

1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin voidellun, 26-senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperi.

2. Suikaloi kaali veitsellä. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sieniä, kaalia ja sipulia pannulla, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Lisää pannulle suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit, mausteet, tuorejuusto, kerma ja munat. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Levitä täyte piirakkapohjalle

3. Koristele  piirakan pinta ohuilla vuohenjuustoviipaleilla ja puolikkailla kirsikkatomaateilla.
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla ensin 15–20 minuuttia. Nosta piirakka sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

4. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Ripottele ne piirakan päälle. Tarjoa mehevän salaatin kanssa.

Vinkki! Täytteeseen sopii myös ruskistettu jauheliha tai ruskistettu ja paloiteltu pekoni. Myös erilaiset juuresraasteet sopivat täytteeseen. Kuullota ne kaalin ja sienien kanssa. Jos valmistat pieniä annospiiraita, paista niitä 225 asteessa 15–20 minuuttia.

Teksti Kiia Renko, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.