SUSHILAJITELMA

6 sushirullaan tai palaan tarvitset noin 3 dl valmista sushiriisiä
Tarjoiluun
japanilaista soijakastiketta
wasabia
inkivääripikkelssiä

Sumeshi eli sushi-riisi
6 dl sushiriisiä
1 rkl sakea
hiukan vajaa 7 dl vettä (vettä tulee olla 15 % enemmän kuin riisiä)
10 cm: n pala kombua eli merilevää

Awasezu-kastike
5 rkl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
2 1/2 tl suolaa

1. Valmista ensin sushiriisi. Huuhtele riisiä kylmällä vedellä siivilässä, kunnes siitä valuva neste on kirkasta.

2. Pane kattilaan riisi, vesi, sake ja kombu. Kun vesi alkaa kiehua poista kombu. Keitä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on haihtunut ja riisi on kypsää. Älä raota kantta. Nosta kattila sivuun kansi suljettuna noin 15 minuutiksi.

3. Sekoita sillä aikaa keskenään kastikkeen ainekset.

4. Kumoa riisi isoon kulhoon. Pirskottele kastike riisin pinnalle ja nostele se leikkausliikkein (älä painele tai survo) riisin joukkoon. Tuuleta riisiä viuhkalla tai vastaavalla riisiä käännellessäsi. Näin se jäähtyy nopeammin.

---

KÄSIN MUOTOILLUT SUSHIT ELI NIGIRIT

noin 100 g tuoretta tonnikalaa
noin 100 g tuoretta lohta
6 jättikatkaravun pyrstöä

Lisäksi
vettä keittämiseen
6 puutikkua
maun mukaan wasabia
noin 9 dl valmista sushiriisiä
8 merilevälevyä

Käsien kostuttamiseen
3 rkl riisiviinietikkaa
2 dl vettä
 
1. Valmista ensin jättikatkaravunpyrstönigirit. Kuori katkaravunpyrstöt, mutta jätä pyrstöevät paikoilleen. Pujota puutikut pituussuunnassa koko pyrstön läpi. Näin ravunpyrstöt pysyvät suorina keittämisen aikana.

2. Kiehauta vesi kattilassa. Keitä siinä ravunpyrstöjä noin minuutti.

3. Upota katkaravut jääkylmään veteen, poista tikut, leikkaa auki pituussuunnassa ja poista peräsuolet. Sipaise sisäpintaan hiukan wasabia

4. Pyörittele riisiviinietikan ja veden seoksella kostutetuin käsin riisistä pallot ja aseta pyrstö mahapuoleltaan riisipallon päälle.  Aseta palat tarjolle.

5. Valmista tonnikala- ja lohinigirit samaan tapaan. Leikkaa kalat kauniiksi 1/2-1 cm:n paloiksi, sipaise alapuolelle hiukan wasabia ja asettele palat riisipalloille. Tarjoile.

---

NORIMAKIT ELI RIISIRULLAT

Täytteet
pieni pala kurkkua
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
50-100 g tuoretta tonnikalaa
50-100 g tuoretta lohta
1 avokado
2-3 rapupuikkoa

Lisäksi
maun mukaan wasabia
noin 1,2 l valmista sushiriisiä
bambumatto eli maki-sushirullien käärimiseen
Käsien kostuttamiseen
3 rkl riisiviinietikkaa
2 dl vettä
 
1. Valmista muut makirullat paitsi kalifornian rulla samaan tapaan. Pane bambumaton päälle merilevälevy. Kustakin täytteestä tulee kuusi sushipalaa.

2. Levitä sen päälle kypsennettyä sushiriisiä. Vedä riisin päälle ohut raita wasabitahnaa.

3. Levitä ohueksi suikaloitu täyte eli vuorollaan joko tuore tonnikala, lohi tai paahdetut seesaminsiemenet ja kuorelliset kurkkutikut wasabiraidan päälle. Rullaa meilevästä tiivis paketti bambumattoa apuna käyttäen ja leikkaa rulla kolmeen osaan. Nosta palat tarjolle.

4. Valmista kalifornian sushi. Pane yhdelle bampumatoille kelmu ja toiselle merilevä. Levitä merilevälevyn päälle riisiä ja ripottele riisin päälle 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä. Kumoa merileväriisimatto seesaminsiemenpinta alaspäin kelmulle. Tee merilevälevyn keskelle wasabiraita ja levitä raidan päälle viipaloitua avokadoa sekä ohueksi suikaloitua rapupuikkoja.

5. Kääri tiiviisti rullalle kelmua ja bambumattoa apuna käyttäen. Tee kaksi rullaa ja leikkaa molemmat rullat kolmeen osaan. Nosta tarjolle.

Juomasuositus sashimille ja susheille on Gekkeikan Sake.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.