Juhlava keitto syntyy kotimaisista aineksista: hyvän tattivuoden saalis saa seurakseen poroa.

6 annosta

noin 1½ kg pakastettuja tai vastaava määrä kuivattuja tai muuten säilöttyjä tatteja
2 keltasipulia
100 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
noin 1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
ripaus sokeria
maun mukaan jauhettua valkopippuria
4 dl kuohukermaa
(suolaa tarpeen vaatiessa)

Lisäksi
100-150 g kylmä- tai lämminsavustettua poroa

---

1. Paista sulatettuja sieniä voissa, kunnes neste on haihtunut. Lisää pannulle sipulisilppu ja kuullota.

2. Sirottele pannulle kuullotetun sipulin ja paistettujen tattien päälle kuullottamisen loppuvaiheessa jauhot ja paista käännellen edelleen hetki.

3. Kumoa seos kattilaan ja lisää vesi, liemikuutiot, sokeri ja valkopippuria.

4. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää kerma.

5. Kiehauta ja maista. Lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa keiton kanssa kuutioitua savuporoa ja koristele esimerkiksi tuoreella rosmariinin oksalla tai timjamilla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.