noin 5 kg kokonainen kalkkuna
suolaa

Täyte
5-6 paahtoleipäviipaletta
75 g voita tai margariinia
2 rkl hienonnettua inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku thai-basilikaa
2 dl rouhittua saksanpähkinää
3 tl rouhittua valkopippuria
(1 dl valkoviiniä)

Valeluun
½ dl inkiväärisiirappia
50 g sulatettua voita tai margariinia

---


1. Ota kokonainen kalkkuna sulamaan kaksi vuorokautta ennen paistoa. Laita kalkkuna reunalliselle uunipannulle ja valuta sulamisvesi välillä pois.

2 .Pyyhi kalkkuna sisältä ja ulkoa. Hiero sisä- ja ulkopintaan suolaa.

3. Valmistä täyte. Paahda ja kuutioi leipäviipaleet. Sekoita pehmeään voihin hienonnettu inkivääri, valkosipuli, persilja ja thai-basilika. Rouhi saksanpähkinät ja lisää voiseokseen paahtoleipäkuutioiden kanssa. Mausta valkopippurilla. Lisää halutessasi valkoviiniä.

4. Täytä kalkkuna yrttitäytteellä. Nosta kalkkuna reunalliselle uunipellille vatsapuoli ylöspäin. Kypsennä kalkkunaa 225 asteessa noin 30 minuuttia, eli kunnes pinta on saanut kauniin värin. Käännä kalkkuna ja ruskista myös selkäpuoli.

5. Valmista valeluliemi. Sulata voi kattilassa ja lisää inkiväärisiirappi. Paiston aikana sivele kalkkunan pintaan inkivääristä voita.

6. Alenna lämpö 125 asteeseen. Jatka paistoa kunnes sisälämpötila on 80 astetta. Kalkkunan kypsyyden voi varmistaa painamalla tikun koipipalan tyveen, kun reiästä tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää. Paisto kestää noin 4-5 tuntia. Koristele pinta saksanpähkinöillä.

Teksti: Christina Aaltio, kuva: Pia Inberg

Tarjoile tomaattikastikkeen ja taatelikuskusin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.