4 hlölle

10 mustekalapussia tai
1 kg pakastettua seepiaa

Täyte
2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 iso punainen paprika
4 keitettyä munaa
1 prk (200 g) tonnikalaa öljyssä
1 dl mantelirouhetta
2 dl mustia oliiveja
3 dl valkoviiniä  

Lisäksi

cocktailtikkuja
tuoretta oreganoa

---


1. Sulata ja pyyhi pakastetut mustekalat.

2. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioi paprika. Keitä munat koviksi.

3. Kuullota sipulihake ja valkosipuli paistinpannulla oliiviöljyssä. Lisää paprika. Kuori ja kuutioi munat ja lisää tonnikalan, mantelirouheen, oliivien ja valkoviinin kanssa kasariin. Hauduta 10 minuuttia.

4. Täytä mustekalapussit seoksella ja sulje tikuilla. Asettele mustekalat uunivuokaan. Jos täytettä jää yli, levitä loppu mustekalojen päälle.

5. Hauduta 200 asteisen uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Voit lorauttaa valkoviiniä joukkoon paiston aikana, jos näyttää, että mustekalat kuivuvat. Koristele tuoreella oreganolla.

6.Tarjoa rapean leivän ja viinin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.