6 pientä munakoisoa

Täyte
500 g jauhelihaa
1-2 sipulia
250 g kypsiä tomaatteja
oliiviöljyä paistamiseen
1 dl leipämuruja
2 rkl persiljasilppua
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Valkokastike
50 g voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
5-6 dl maitoa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa

Pinnalle
2 dl raastettua kefalo- tai parmesaanijuustoa

---


1. Halkaise munakoisot pituussuunnassa. Kaavi sisus talteen, mutta jätä valkoista osaa sen verran munakoison sisälle, että se pysyy tukevasti koossa paistettaessa. Kuori ja silppua sipulit. Pilko tomaatit pieniksi.

2. Ruskista pannulla öljyssä munakoison sisus.

3. Ruskista samalla pannulla jauheliha ja sipuli. Yhdistä kaikki täyteaineet ja anna vetäytyä pannulla, kunnes valkokastike on valmis.

4. Kuumenna voi kasarissa. Lisää jauhot ja kypsennä niitä minuutti sekoitellen.

5. Lisää maito ja hämmennä koko ajan, kunnes kastike on paksua. Mausta makusi mukaan.

6. Täytä munakoisot ja kaada kastiketta päälle. Sirottele juustoraastetta pinnalle.

7. Paista pellillä leivinpaperin päällä 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juusto on sulanut ja munakoisot ovat kypsiä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.