4 annosta

4 munakoisoa
2 tl suolaa
10 kirsikkatomaattia

Täyte
400 g lampaanjauhelihaa
2 isoa keltasipulia
6 valkosipulinkynttä
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
1 tl suolaa
½ tl kanelia
½ tl jauhettua maustepippuria
½ tl jauhettua mustapippuria

Liemi
5 dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
½ tl jauhettua mustapippuria
¼ tl kanelia
1 tl suolaa

Paistamiseen
noin 1½ dl öljyä

---


1. Valmista munakoisojen täyte. Hienonna kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilput öljytilkassa. Lisää sekaan pinjansiemenet,
jauheliha ja mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia
välillä seosta käännellen.

2. Kuori täytteen kypsyessä kuorimaveitsellä munakoisot pitkittäissuunnassa niin, että osa kuoresta jää raitoina jäljelle. Leikkaa munakoisot pituussuunnassa puoliksi. Kaiverra sisusta pois sen
verran, että seinämät jäävät paksuhkoiksi ja munakoisot pysyvät hyvin
koossa. Ripottele sisäseinämille suolaa.

3. Ruskista suolalla maustettu munakoison sisus öljyssä pannulla ja lisää lammastäytteeseen. Anna hautua 10 minuuttia. Täytä munakoisot. Puolita täytteen päälle kirsikkatomaatteja.

4. Sekoita keskenään liemiainekset. Pane munakoisot laidalliseen uunivuokaan ja valele liemi munakoisojen päälle. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi pilahvin ja raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki! Pilahvi on itämaiseen tapaan valmistettu riisi. Pitkäjyväistä
riisiä haudutetaan pannulla öljyssä sipulin kanssa. Sen jälkeen riisi
keitetään kypsäksi lihaliemessä ja maustetaan esimerkiksi inkiväärillä,
kanelilla, kardemummalla ja chilillä.

Teksti Marja Samuli, kuva Sanna Peurakoski, ohje Maggie Lindfors, ravintola Farouge

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.