8-10 hengelle

Marinadi
2 yksikyntistä kokonaista valkosipulia
1½ dl oliiviöljyä
5-6 timjamin oksaa
2 tl Maldon-suolaa

Lisäksi

1 iso paprika
2 kesäkurpitsaa
300 g isoja herkkusieniä
2 keskikokoista munakoisoa tai 4-5 aasialaista pientä

Päälle
maun mukaan sitruunan tai viikunan makuista vincottoa

---


1. Kuori ja pilko valkosipulit kookkaiksi paloiksi.

2. Lämmitä öljy isossa kattilassa. Lisää valkosipulipalat öljyyn ja kuullota hetki. Lisää timjami ja suola. Nosta kattila sivuun ja anna öljyn jäähtyä.

3. Esikäsittele tällä välin kasvikset. Pilko ne kookkaiksi paloiksi, paitsi sienet.

4. Lisää marinadiin ensin paprikapalat, parin minuutin päästä kesäkurpitsapalat, sitten herkkusienet ja viimeisenä munakoisopalat. Sekoita ja nosta peitettynä viileään maustumaan vähintään tunniksi.

5. Valuta ennen grillaamista ylimääräinen marinadi pois. Grillaa kasvispaloja molemmilta puolilta keskilämmöllä 3-5 minuuttia.

5. Nosta valmiit kasvikset lautaselle ja lisää päälle vincottoa.

Vinkki! Vincotot ovat rypälemehusta keittämällä valmistettuja maustekastikkeita. Keittämisen jälkeen ne laitetaan viinietikkajuuren kanssa tammitynnyreihin ja sen jälkeen ne maustetaan. Kastikkeita myydään pulloissa mm. supermarketeissa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.