1–2 kuorineen pestyä perunaa (esim. Kainuun musta)
2–3 tl wasabilla maustettua tuorejuustoa
1 raaka poronsydän
ripaus suolaa ja pippuria

ruokaöljyä kypsentämiseen

---


1. Leikkaa perunasta ohuita viipaleita, huuhtele viipaleet juoksevalla vedellä ja kuivaa keittiöpyyhkeen sisällä kuivaksi.

2. Kuumenna 2–3 cm:n öljykerros kuumaksi kattilassa ja uppokeitä siinä kuivatut perunaviipaleet rapeiksi. Nosta viipaleet reikäkauhalla talouspaperille valumaan ja mausta suolalla.

3. Pane jäähtyneiden viipaleiden päälle nokare wasabijuustoa ja ohut viipale raakaa poron sydäntä. Mausta suolalla ja pippurilla ja nosta tarjolle.

Teksti Marja Samuli

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.