Ezme kannattaa valuttaa huolellisesti siivilässä ennen tarjoilua.

Kalttaa tomaatit: kiehauta vettä kattilassa. Tee tomaattien kantaan ristiviilto. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen vajaaksi minuutiksi. Nosta vedestä ja jäähdytä hetki. Kuori tomaatit. Halkaise kuoritut tomaatit ja pilko pieneksi.

Kuori ja pilko sipulit, valkosipulin-kynnet, persilja varsineen ja minttu. Hienonna monitoimi-koneessa tai sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi. Valuta siivilässä. Halkaise paprikat, poista siemenet ja paloittele. Paloittele myös kurkku. Hienonna monitoimi-koneessa karkeaksi ja valuta siivilässä.

Yhdistä seokset ja lisää tomaattipyree, pippurit, suola, sokeri, sitruunamehu ja oliiviöljy. Tarkista maku. Säilytä kylmässä tarjoiluun asti.

Vinkki! Aleppopippuria saa ainakin etnisistä kaupoista. Se on miedompaa, pehmeämmän ja hieman suolaisemman makuista kuin chilirouhe. Jos käytät chilirouhetta, lisää sitä aluksi varovasti, ripaus kerrallaan.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

500
g
tomaattia
2
kpl
sipulia
5
kpl
valkosipulinkynttä
1
kpl
persiljanippua
2
rkl
tuoretta minttua tai
1
tl
kuivattua minttua
4
kpl
paprikaa
1
kpl
kurkkua
2
rkl
tomaattipyreetä
3
rkl
aleppopippuria tai
3
rkl
chirouhetta
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1
kpl
sitruunanmehua
2
rkl
oliiviöljyä
3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.