4–6 annosta

2 munakoisoa
500 g isoja tomaatteja
200 g mozzarella-juustoa
100–150 g sinihomejuustoa
rouhittua mustapippuria

---


1. Leikkaa munakoisot sentin viipaleiksi. Lado puolet viipaleista työlaudalle ja sirottele niille suolaa. Nosta loput viipaleet päälle. ”Itketä” munakoisoja 20 minuuttia.

2. Leikkaa tomaatit sentin viipaleiksi ja juustot ohuemmiksi viipaleiksi.

3. Lado kasvis- ja juustoviipaleet vuorotellen öljyttyyn uunivuokaan, puoliksi limittäin.

4. Mausta pippurilla ja tuoreilla yrteillä. Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä, sillä sinihomejuusto on suolaista.

4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20–30 minuuttia.

Vinkki! Ruskista broilerin fileesuikaleita tai fileitä kevyesti. Mausta suolalla ja sitruunalla. Nosta kanapalat vuokaan ja lado päälle kasvikset ohjeen mukaan. Lisäkkeeksi käy riisi.

Teksti: Kiia Renko, kuva: Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.