noin 2 l keittoa

8–10 kypsää tomaattia
1 tuorekurkku
1–2 paprikaa
1 sipuli
3–4 rkl oliiviöljyä
2 prk (á 400 g) valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
noin 1 ruukku basilikaa
(vettä)
200 g fetaa tai mozzarellapalleroita

---


1. Leikkaa tomaatit, kurkku, siemenistä puhdistettu paprika ja kuorittu sipuli paloiksi.

2. Kuumenna öljyä ison kattilan pohjalla ja kuullota kasviksia hämmennellen 10 minuuttia.
Lisää tomaattimurska ja jatka keittämistä 40–50 minuuttia. Keitto saa porista itsekseen kannen alla. Sekoita välillä muutaman kerran.

3. Lisää lopuksi basilika, keitä 5 minuuttia ja soseuta keitto. Keittoon saa jäädä paloja. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä.

4. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla makusi mukaan.

5. Tarjoa esimerkiksi fetan tai pienten mozzarellapallojen kanssa.

Vinkki! Keiton kanssa voi tarjota purkkien pohjalle jääneet etikka- ja öljysäilykkeet kuten valkosipulit, hillosipulit, paprikasäilykkeen, kaprikset jne.

 Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.