noin 2 l keittoa

8–10 kypsää tomaattia
1 tuorekurkku
1–2 paprikaa
1 sipuli
3–4 rkl oliiviöljyä
2 prk (á 400 g) valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
noin 1 ruukku basilikaa
(vettä)
200 g fetaa tai mozzarellapalleroita

---


1. Leikkaa tomaatit, kurkku, siemenistä puhdistettu paprika ja kuorittu sipuli paloiksi.

2. Kuumenna öljyä ison kattilan pohjalla ja kuullota kasviksia hämmennellen 10 minuuttia.
Lisää tomaattimurska ja jatka keittämistä 40–50 minuuttia. Keitto saa porista itsekseen kannen alla. Sekoita välillä muutaman kerran.

3. Lisää lopuksi basilika, keitä 5 minuuttia ja soseuta keitto. Keittoon saa jäädä paloja. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä.

4. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla makusi mukaan.

5. Tarjoa esimerkiksi fetan tai pienten mozzarellapallojen kanssa.

Vinkki! Keiton kanssa voi tarjota purkkien pohjalle jääneet etikka- ja öljysäilykkeet kuten valkosipulit, hillosipulit, paprikasäilykkeen, kaprikset jne.

 Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.