1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
5 dl (noin 400 g) makaronia
2 tlk (à 185 g) tonnikalaa vedessä
2 tlk (à 185 g) tonnikalaa öljyssä
250 g kirsikkatomaatteja
1 dl tillisilppua
2 dl juustoraastetta

Munakerma

1 tlk (2½ dl) Valion 3 juustoa -ruokakermaa
3 munaa
2 rkl sokeria

---


1. Kiehauta vesi ja kalaliemikuutiot. Keitä makaronit puolikypsiksi pussin ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja ota liemi talteen.

2. Valuta veteen säilötyistä tonnikaloista neste pois, ja sekoita kala makaronien joukkoon. Lisää öljyyn säilötty tonnikala sekaan öljyineen.

3. Halkaise kirsikkatomaatit. Lisää ruokaan yhdessä tillisilpun kanssa. Lisää vielä desilitra juustoraastetta. Kaada makaroniseos öljyttyyn uunivuokaan.

4. Sekoita munakermaan 5 desilitraa kalalientä, kerma, munat ja sokeri. Kaada neste vuokaan ruuan päälle.

5. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste ja paista 200 asteessa uunin alatasolla 20-30 minuuttia.

Vinkki! Munakermaan voi lisätä myös sitruunapippuria. Kerman voi korvata maidolla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.