Annos 10:lle

7 liivatelehteä
2 prk tonnikalaa vedessä
1 prk (200 g) kermaviiliä
2 dl majoneesia
1 rkl tomaattipyreetä
2-3 tl sitruunan raastettua kuorta
¾ dl silputtua tilliä
rouhittua valkopippuria
1 kalaliemikuutio
1 dl vettä

---


1. Laita liivatelehdet kylmään runsaaseen veteen likoamaan 5 minuutiksi.

2. Valuta tonnikalasta vesi ja paloittele kala.

3. Sekoita kermaviili, majoneesi, tomaattipyree.

4. Mausta hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella ja silputulla tillillä. Rouhi valkopippuria mauksi. Lisää tonnikala massaan.

5. Liuota kalaliemi kiehuvaan veteen. Purista liivatelehdistä tarkasti ylimääräinen vesi ja liuota lehdet kalaliemeen. Lisää liemi hieman jäähtyneenä tonnikalaseokseen.

6. Sekoita massa ja kumoa vuokaan. Hyydytä kylmässä seuraavaan päivään.

Vinkki! Jos teet useamman moussen ja vuoista on puutetta, käytä kertakäyttöisiä kartonkisia vuokaleipävuokia. 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.