6-8 palaa

Pohja
150 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½-1 dl vettä

Täyte
3 prk (noin à 180 g) tonnikalapaloja vedessä
1-2 dl oliivirenkaita
3 rkl pieniä kapriksia
1 paprika
1 omena
1-2 dl tillisilppua
2 ½ dl ruokakermaa 7 %
2 munaa
100 g mustapippurituorejuustoa
2-3 dl emmental-juustoraastetta

Pinnalle

isoja kapriksia
kirsikkatomaatteja

---


1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 26-28-senttinen piirakkavuoka.

2. Nypi pohja-aineet nopeasti yhteen taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
3. Valuta tonnikaloista, oliivirenkaista ja kapriksista vesi. Pieni tonnikalapaloja. Leikkaa paprika ja omena pieniksi kuutioiksi.

4. Sekoita toisessa kulhossa kerma, munat ja pehmeä tuorejuusto. Sekoita kaikki täyteaineet yhteen ja kaada piirakkapohjalle vuokaan. Levitä tasaiseksi. Asettele päälle kapriksia ja kirsikkatomaatteja.

5. Paista ensin uunin alatasolla 10-15 minuuttia, sen jälkeen keskitasolla noin 15 minuuttia.

6. Anna vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.