Annos 4:lle

1,2 kg parsaa
vettä
1 tl suolaa

Kastike
5 dl vettä
4 rkl vehnäjauhoja
200 g kylmäsavulohituorejuustoa, 13 % rasvaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
1/2 dl silputtua sitruunabasilikaa
1/2 dl silputtua ruohosipulia
1 tl raastettua sitruunankuorta

---


1.Valmista kastike. Sekoita kattilassa vesi ja jauhot. Kuumenna samalla sekoittaen. Lisää saostuneeseen kastikepohjaan tuorejuusto, sitruunamehu, mausteet ja ennen tarjoilua silputut yrtit ja pestyn sitruunan raastettu kuori.

2. Leikkaa parsoista kuivat kannat pois. Kuori parsat kuorimaveitsellä ohuesti, nupusta kantaan päin.

3. Kuumenna vesi mieluiten korkeassa parsakattilassa ja asettele parsat suolalla maustettuun veteen kypsymään niin, että nuput ovat veden pinnalla. Kypsennä 5-10 minuuttia. Liian kauan keitetyt parsat maistuvat vetisiltä.

4. Tarjoa parsa yrttikastikkeen kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.