40-50 tuulihattua

100 g voita tai margariinia
2 dl vettä
1½ dl vehnäjauhoja
3 munaa

Täyte
2 dl kuohukermaa
sokeria maun mukaan
100 g tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
1 tl hienoksi raastettua sitruunankuorta

---


1. Kiehauta kattilassa voi ja vesi. Lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen. Sekoita, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista. Jäähdytä 10-15 minuuttia.

2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten, mielellään sähkövatkaimella.

3. Laita taikina pursotinpussiin, jossa on iso terä. Pursota pieniä kekoja leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä kekojen väliin 5 sentin rako. Voit nostella taikinan pellille myös kahdella lusikalla.

4. Paista tuulihattuja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Älä avaa uuniluukkua 15 minuuttiin, jotta tuulihatut eivät lätsähdä. Jäähdytä. Leikkaa "hattu" irti.

5. Täytettä varten vaahdota kerma ja sokeri löysäksi. Lisää lusikalla notkistettu tuorejuusto, sitruunamehu ja -kuoriraaste. Lusikoi täyte pursotinpussiin, jossa on terä eli tylla valmiina.

6. Pursota täytettä tuulihattujen alaosaan ja nosta hattu päälle.

7. Koristele marjoilla ja yrteillä halutessasi.

Vinkki! Voit pursottaa tuulihattutaikinan myös isoksi ympyräksi, jolloin saat tuulihattukranssin. Täytä se samalla tavalla kuin pienet tuulihatut. Tuulihattuihin sopii myös suolainen täyte. Voit valita täytteeseen myös maustettua tuorejuustoa makusi mukaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.