Keitä perunat kuorineen ja jäähdytä. Kuori ja leikkaa viipaleiksi. Keitä munat, jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja viipaloi. Viipaloi myös makkara. Voitele noin 1½ litran vuoka öljyllä.

Levitä vuokaan kerros perunaviipaleita. Ripottele päälle hieman suolaa, paprikajauhetta ja kermaviiliä.

Levitä seuraavaksi kerros munaviipaleita ja niiden päälle makkaraviipaleita. Täytä vuoka jatkaen samalla tavalla ja jätä päällimmäiseksi perunaviipaleet. Ripottele niiden päälle suolaa, paprikajauhetta, vähän öljyä ja reilusti kermaviiliä sekä hieman korppujauhoja ja juustoraastetta.

Paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa raikkaan salaatin tai etikkakurkkujen kanssa. Juomaksi sopivat vesi, olut tai punaviini.

Vinkki! Paprikamakkaran korvaa parhaiten Kabanossi. Myös kalkkunamakkara sopii, mutta meetvurstista ei tule oikeaa makua. Juustoraasteena voi käyttää kevytjuustoraastetta ja kermaviilinä kevytkermaviiliä.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

1
kg
perunaa
5
kpl
kananmunaa
250
g
paprikamakkaraa
2
dl
kermaviiliä
2
dl
juustoraastetta
2
rkl
öljyä
2
rkl
korppujauhoa
suolaa
paprikajauhetta
3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.