6-8 hengelle

6-8 kypsää tomaattia
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
pieni nippu tuoretta timjamia ja rosmariinia
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria maun mukaan

---


1. Halkaise tomaatit ja aseta puolikkaat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperille uunipellille.

2. Kuori ja viipaloi valkosipuli ohuiksi siivuiksi.

3. Sekoita keskenään öljy ja hunaja. Levitä seos tomaattien pintaan. Lisää päälle silputtuja yrttejä ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria.

4. Pane pelti uuniin 75-100 asteeseen 4-5 tunniksi. Työnnä uuninluukun väliin esimerkiksi puukauha.

5. Nosta paahtuneet, jäähtyneet tomaatit peitettynä viileään yöksi. Tarjoa viileänä alkupalana grilliaterialla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.