Neljälle

Valkosipulileipäkuutiot

1 valkoinen leipä
½ dl oliiviöljyä
1 kuorittu valkosipulinkynsi
suolaa
valkopippuria

Leikkaa leipä pieniksi kuutioiksi ja nosta kuutiot uunipellille.
Sirottele päälle öljyä, murskattua valkosipulia, vähän suolaa ja valkopippuria.
Paahda kuutioita 160 asteessa noin 15 minuuttia niin, että kuutiot ovat rapeita.


Rapukeitto

1 kg rapuja
1 keltainen sipuli
1 valkosipulikynsi
2 rkl voita
½ dl valkoviiniä
1 rkl tomaattipyreetä
8 dl vettä
2 dl kermaa
1 rkl sitruunan mehua
suolaa
valkopippuria

Kuori ravut ja laita ravun liha sivuun. Säästä kuoret.
Silppua sipuli, purista valkosipulinkynsi ja paista ne kattilassa voin kera.
Lisää valkoviini, ravun kuoret ja tomaattipyree sekä vesi ja kerma kattilaan. Keitä noin kymmenen minuuttia.
Siivilöi ravun kuoret ja sipuli pois. Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla.

Kala- ja äyriäispihvit

1 paprika
½ dl ruokaöljyä
400 g ravunpyrstöjä
300 g keitettyä vaaleaa kalaa
2 munaa
1 silputtu keltainen sipuli
2 dl vaaleita leipäkuutioita
1 prk (120 g) ranskankermaa
2 tl suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Halkaise paprika ja poista siemenet. Pyörittele paprikaa öljyssä ja paahda 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia. Jäähdytä kannellisessa astiassa. Kuori paprikat ja leikkaa kuutioiksi.
Kypsennä kala.
Hienonna kaikki aineet yhdessä esimerkiksi tehosekoittimessa. Muodosta massasta noin 20 pihviä. Paista pihvit voissa.

 

Tarjoa näin! Kokoa annokset siten, että lautasen pohjalle tulee kalapihvi, päälle keittoa ja pinnalle leipäkuutioita.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.