Neljälle

Valkosipulileipäkuutiot

1 valkoinen leipä
½ dl oliiviöljyä
1 kuorittu valkosipulinkynsi
suolaa
valkopippuria

Leikkaa leipä pieniksi kuutioiksi ja nosta kuutiot uunipellille.
Sirottele päälle öljyä, murskattua valkosipulia, vähän suolaa ja valkopippuria.
Paahda kuutioita 160 asteessa noin 15 minuuttia niin, että kuutiot ovat rapeita.


Rapukeitto

1 kg rapuja
1 keltainen sipuli
1 valkosipulikynsi
2 rkl voita
½ dl valkoviiniä
1 rkl tomaattipyreetä
8 dl vettä
2 dl kermaa
1 rkl sitruunan mehua
suolaa
valkopippuria

Kuori ravut ja laita ravun liha sivuun. Säästä kuoret.
Silppua sipuli, purista valkosipulinkynsi ja paista ne kattilassa voin kera.
Lisää valkoviini, ravun kuoret ja tomaattipyree sekä vesi ja kerma kattilaan. Keitä noin kymmenen minuuttia.
Siivilöi ravun kuoret ja sipuli pois. Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla.

Kala- ja äyriäispihvit

1 paprika
½ dl ruokaöljyä
400 g ravunpyrstöjä
300 g keitettyä vaaleaa kalaa
2 munaa
1 silputtu keltainen sipuli
2 dl vaaleita leipäkuutioita
1 prk (120 g) ranskankermaa
2 tl suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Halkaise paprika ja poista siemenet. Pyörittele paprikaa öljyssä ja paahda 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia. Jäähdytä kannellisessa astiassa. Kuori paprikat ja leikkaa kuutioiksi.
Kypsennä kala.
Hienonna kaikki aineet yhdessä esimerkiksi tehosekoittimessa. Muodosta massasta noin 20 pihviä. Paista pihvit voissa.

 

Tarjoa näin! Kokoa annokset siten, että lautasen pohjalle tulee kalapihvi, päälle keittoa ja pinnalle leipäkuutioita.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.