4 annosta

Mantelivaahto
5 keltuaista
1 ½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
200 g vaniljalla maustettua tuorejuustoa
2 rkl mantelilikööriä

Lisäksi
1/2 dl mantelilastuja
400 g vadelmia, tuoreita tai pakaste
marenkeja, valmiita tai itse tehtyjä

---


1. Erottele munien keltuaiset pinnoitettuun kattilaan. Lisää sokeri ja kerma. Säästä valkuaiset marenkia varten.

2. Kuumenna keltuaisseosta samalla tasaisesti sekoittaen. Kun kastike on saostunut lusikoi kattilaan tuorejuusto sulamaan. Mausta manteliliköörillä. Sekoita tasaiseksi.

3. Paahda koristeeksi mantelilastuja hetki kuumalla paistinpannulla.

4. Laita tuoreita tai puolijäisiä pakastevadelmia lasien pohjalle. Lusikoi kerros mantelikastiketta. Murenna väliin marenkia. Jatka kerroksittain. Koristele annokset paahdetuilla mantelilastuilla ja marjoilla.

Vinkki! Lisää valkuaisiin 2 1/2 dl sokeria. Vatkaa seos kovaksi vaahdoksi. Lusikoi valkuaisvaahdosta nokareita uunipellille. Paahda 100 asteessa uunin alatasolla noin kolme tuntia eli kunnes marengit ovat kuivuneet rapeiksi. Jos marengit ruskistuvat pinnalta, alenna uunin lämpöä. Käytä osa marengeista jälkiruokaan ja osa myöhempiin herkutteluhetkiin.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.