6 - 8 hengelle

¾ dl (25 g) pinjansiemeniä
1 - 2 valkosipulinkynttä
1 - 2 ruukkua (60 g) tuoretta basilikaa
noin 1 dl mietoa extra virgin-oliiviöljyä (mielellään Liguriassa valmistettua)
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
ripaus sormisuolaa

---


1. Paahda pinjansiemenet pannulla kevyesti ja kumoa siemenet monitoimikoneen kulhoon yhdessä murskattujen valkosipulinkynsien kanssa. Mausta seos kevyesti suolalla. Irrottele basilikanlehdet varsista ja lisää lehdet pinjansiementen sekaan vähitellen monitoimikonetta käyttäen. 

2. Kun kaikki lehdet on lisätty ja seos on tasaista massaa, lisää sekaan raastettu parmesaanijuusto ja lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana. Jos haluat ohuemman koostumuksen, lisää sekaan hiukan öljyä.

Vinkit! Jos et omista monitoimikonetta, voit valmistaa tahnan myös morttelissa.
Lisää makua saat korvaamalla 1/3 parmesaanijuustosta pecorino-juustolla.
Halutessasi voit myös pakastaa puolivalmista pestokastiketta myöhempää käyttöä varten. Jätä siinä tapauksessa juustoraaste pois ja lisää se vasta, kun olet sulattanut kastikkeen käyttöä varten.

Teksti Marja Samuli

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.