noin 40 viininlehteä
½ dl oliiviöljyä
2 silputtua kevätsipulia
2 dl pitkäjyväistä riisiä
1 sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tillisilppua
2 rkl tuoretta minttusilppua
2 rkl tuoretta persiljasilppua
1 tl merisuolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl vahvaa kasvis- (tai lihalientä)

---


1. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 minuuttia, huuhtele ja valuta hyvin. Esikeitettyjä voi käyttää sellaisenaan.

2. Kuumenna oliiviöljy ja kuullota sipulisilppua pari minuuttia. Lisää sekaan riisi, puolikkaan sitruunan mehu, yrtit, suola, pippuri ja liemi. Kiehauta ja anna seoksen kypsyä pari minuuttia. Käännä liesi pois päältä ja hauduta täytettä 5–10 minuuttia.

3. Laita ruokalusikallinen täytettä jokaiselle viininlehdelle. Käännä lehden alaosa ja sivut täytteen päälle. Rullaa kääryleeksi. Jos viininlehdet ovat pieniä, voit käyttää yhteen kääryleeseen kaksi lehteä.

4. Levitä ylijääneet lehdet öljytyn, ison kattilan tai padan pohjalle. Asettele kääryleet lehtien päälle saumapuoli alaspäin. Lisää kattilaan 1/2 desiä oliiviöljyä ja sen verran vettä, että kääryleet juuri ja juuri peittyvät. Laita lautanen painoksi rullien päälle.

5. Kiehauta, alenna lieden lämpöä ja kypsennä pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Älä anna veden kiehua kovaa, etteivät kääryleet aukea. Lisää loppu sitruunamehu ja ravistele kattilaa hyvin.

6. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.

7. Tarjoile sitruunalohkojen, maustamattoman jogurtin tai tsatsikin kanssa.

Vinkki! Kaupoista saa tuoreita, esikeitettyjä ja säilöttyjä viininlehtiä. Voit käyttää myös kotimaisia mustaherukan lehtiä.

Teksti ja kuva Lina Tegman, käännös Kiia Renko

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.