noin 40 viininlehteä
½ dl oliiviöljyä
2 silputtua kevätsipulia
2 dl pitkäjyväistä riisiä
1 sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tillisilppua
2 rkl tuoretta minttusilppua
2 rkl tuoretta persiljasilppua
1 tl merisuolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl vahvaa kasvis- (tai lihalientä)

---


1. Keitä tuoreita viininlehtiä 5 minuuttia, huuhtele ja valuta hyvin. Esikeitettyjä voi käyttää sellaisenaan.

2. Kuumenna oliiviöljy ja kuullota sipulisilppua pari minuuttia. Lisää sekaan riisi, puolikkaan sitruunan mehu, yrtit, suola, pippuri ja liemi. Kiehauta ja anna seoksen kypsyä pari minuuttia. Käännä liesi pois päältä ja hauduta täytettä 5–10 minuuttia.

3. Laita ruokalusikallinen täytettä jokaiselle viininlehdelle. Käännä lehden alaosa ja sivut täytteen päälle. Rullaa kääryleeksi. Jos viininlehdet ovat pieniä, voit käyttää yhteen kääryleeseen kaksi lehteä.

4. Levitä ylijääneet lehdet öljytyn, ison kattilan tai padan pohjalle. Asettele kääryleet lehtien päälle saumapuoli alaspäin. Lisää kattilaan 1/2 desiä oliiviöljyä ja sen verran vettä, että kääryleet juuri ja juuri peittyvät. Laita lautanen painoksi rullien päälle.

5. Kiehauta, alenna lieden lämpöä ja kypsennä pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Älä anna veden kiehua kovaa, etteivät kääryleet aukea. Lisää loppu sitruunamehu ja ravistele kattilaa hyvin.

6. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.

7. Tarjoile sitruunalohkojen, maustamattoman jogurtin tai tsatsikin kanssa.

Vinkki! Kaupoista saa tuoreita, esikeitettyjä ja säilöttyjä viininlehtiä. Voit käyttää myös kotimaisia mustaherukan lehtiä.

Teksti ja kuva Lina Tegman, käännös Kiia Renko