4 hengelle

6 isoa (noin 750 g) kiinteää perunaa

Vuohenjuustokastike
2 rkl voita
2½ rkl vehnäjauhoja
2½ dl maitoa
300 g pehmeää vuohenjuustoa
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1½ rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria

Jauhelihaseos
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
350-400 g naudan tai karitsanjauhelihaa
2 rkl ruokaöljyä paistamiseen
200 g tomaattimurskaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl kuivattua timjamia
½ -1 tl suolaa
3-4 kierrosta mustapippurimyllystä

Päälle
2-4 viipaletta vuohenjuustoa

---


1. Kuori ja viipaloi perunat. Pane viipaleet kulhoon ja lisää päälle kylmää vettä, jotta perunat eivät tummu.

2 .Valmista kastike. Sekoita kattilassa sulaan rasvaan jauhot. Lisää maito ohuena norona koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia.

3. Lisää pehmeä juusto, sekoita tasaiseksi ja mausta balsamicolla, rosmariinilla, hunajalla, suolalla ja pippurilla.

4. Valmista jauhelihaseos. Ruskista silputtu sipuli ja silputut valkosipulikynnet ja jauheliha öljyssä. Lisää tomaattimurska, chilikastike ja timjami. Hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

5. Lado vuokaan vuorotellen perunaviipaleita, jauhelihaseosta ja juustokastiketta. Jätä päällimmäiseksi perunoita. Kypsennä  200 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kypsennyksen puolessa välissä vuoan pinnalle vuohenjuustoviipaleet.

6. Anna vetäytyä hetki uunista nostamisen jälkeen. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.