Kuvassa myös marinoidut munakoisot ja punasipulit

10 pientä piirasta

paketti filotaikinaa
oliiviöljyä

Täyte
4 dl ruokakermaa
4 dl mustaleimajuustoraastetta
4 munaa
rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
250 g vuohenjuustoa
10 kirsikkatomaattia

tukevia muffinivuokia tai muffinipelti

---


1. Sulata filotaikina ja rullaa taikina auki. Leikkaa levyt 10x10 sentin paloiksi.

2. Aseta kolme taikinaneliötä muffinivuokien pohjalle. Voitele päällimmäinen kerros oliiviöljyllä. Nosta vielä muutama neliö ja voitele jälleen oliiviöljyllä. 

3. Sekoita täytettä varten kerma, juustoraaste ja munat. Lisää mustapippuri ja suola. Kaada seosta tasaisesti jokaiseen piirakkaan. Aseta vuohenjuustoviipale ja kirsikkatomaatti jokaisen piirakan pinnalle.

4. Paista piiraita 200-asteisen uunin alatasolla noin 20-25 minuuttia. Jos pinta ruskistuu liikaa nosta suojaksi leivinpaperi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.