6-8 annosta

140 g  suomalaista pekonia
400 g vähärasvaista jauhelihaa
2  sipulia silppuna
1 tl  valkosipulirouhetta (tai kynsiä)
2 rkl  fariinisokeria
1 tlk (400 g)  tomaattimurskaa
2 lihaliemikuutiota
1 dl  vettä
1 tl  yrttisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 dl  ketsuppia
1 prk Go Green -kikherneitä
1 tlk  kidneypapuja
nippua tuoretta persiljaa

---


1. Pilko pekoni kylmälle pannulle. Ruskista kunnolla ja kaada ylimääräinen rasva pois.
Lisää joukkoon jauheliha ja sipulit, ruskista. Ripottele päälle fariinisokeri.

2. Lisää tomaattimurska, liemikuutiot, vesi ja mausteet. Keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia.

3. Valuta kikherneet ja pavut. Lisää ne pannuun, kuumenna. Lisää lopuksi tuoretta silputtua persiljaa.

Vinkki! Pannun voi maustaa myös chilillä, tabascolla tai basilikalla

Ohje Anja Niininen, Tikkakoski

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.