30–40 kpl

2 dl kuohukermaa
1 dl korppujauhoja
3–4 valkosipulinkynttä
500 g paistijauhelihaa
2 tl suolaa
ripaus cayennenpippuria
1–2 rkl yrttimausteseosta
1 muna

---

1. Sekoita kerma ja korppujauhot hyvin. Liota 10 minuuttia. Kuori valkosipulinkynnet ja purista ne hienoksi. Sekoita kaikki aineet taikinaksi. Pyörittele taikinasta kostutetuin käsin pieniä pyöryköitä.

2. Paista pyörykät kuumalla pannulla pienessä voimäärässä. Pyörittele pannua vähän väliä, jotta pyöryköistä tulee pyöreähköjä.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.