Joitakin aterioita ei unohda koskaan. Kodin Kuvalehden lukijat kertovat muistoja reissuilla ruokapöydässä koetuista elämyksistä.

"Egyptissä söin kamelinlihapihvin suklaakastikkeella. Voi kuulostaa omituiselta, mutta yhdistelmä todellakin toimi." - Jonna

"Asuin aikoinaan Sichuanissa Kiinassa. Siellä tuli popsittua jos jonkinlaista eläimenosaa. Villein kokemus taisivat olla raa'at sianaivot, jotka tuotiin sellaisenaan pöytään ja paistettiin itse kypsäksi kuumassa mausteliemessä. Kunhan vain sulki silmät ja maiskutteli, maku muistutti yllättävän paljon tofua." - Josefina

"Ostin Washington DC:ssä ruokarekasta vietnamilaisen subin, banh mhin. Se oli uusi elämys, johon yhdistyivät ihanat mausteet, tuoreus, kesä, loma, parasta seuraa ja ihmisten katselua puistossa. Arvosana 10+. - Minna

"Keniassa söin erään perheen luona ugalia ja sen seurana kaalia ja vuohenlihaa. Ei ehkä parasta maultaan, mutta niin rakkaudella tarjottua, että sydän suli." - Mökö

"Paras muistamani ateria oli lankkupihvi Turkissa. Mies ei syönyt koko viikon aikana muuta kuin joka päivä lankkupihviä." - Assu

"Hollannissa syömäni pekonilettu siirapin kera oli ihanaa! Olen asunut Hollannissa 10 vuotta. Kun viimeksi olin verestämässä muistoja Amsterdamissa, lettu maistui taas niiiin hyvälle. Aikoinaan ensi reaktioni pekonista letussa ja siirappia päälle oli, että "kui voi?" Mutta hyvin voi!" - PaulaLiina

"Söin pelmenejä Venäjällä joskus nuorena opiskelujaksolla. Oli kylmä talvi: posket melkein jäätyivät, kun Nevalta tuuli. Eräs opettaja sitten tarjosi lämpimiä itse tekemiään pelmenejä smetanalla höystettynä. Se nautinto lievitti oloa kaiken kylmän ja koti-ikävän keskellä. - Malli11

"Ihanin ruokamuistoni taitaa olla ihan tavallinen kreikkalainen ruoka. Saganaki, kreikkalainen salaatti, viininlehtikääryleet, oliiviöljyllä maustetut paahdetut leivät ja kylmä olut. Nam!" - Sirpa

"Paras ulkomaan ateria oli pääsiäispäivällinen sisilialaisessa ystäväperheessä. Ikimuistoista olivat kymmenien vuosien perinteellä ja taidolla valmistetut cannellonit ja erityisesti se into, jolla kaikki pöydän keskellä kinastelivat siitä, valmistaako talon emäntä vai hänen sisarensa kunkin ruokalajin paremmin." - Tea

"Ikimuistoisin ravintolakokemukseni oli Krakovassa Puolassa. Menimme ystävieni kanssa kreikkalaiseen ravintolaan. Tilasimme fetapastaa ja pasta bolognesea. Pöytään tuotiin spagettia ilman kastiketta, päällä viipale fetajuustoa. Tarjoilija pahoitteli, että pasta on lopussa. Häivyimme ravintolasta kebab-kojulle." - Mirka

"Ihaninta oli oikeassa italialaiskodissa syöty pinaattipiirakka. Luulin inhoavani pinaattia, mutta kun italialaismummo toi pöytään tämän herkun, nielin epäluuloni ja löysin suosikkiruokani." - Suvi

"Matka Israeliin mullisti käsitykseni hotelliaamiaisesta. Tarjolla oli sen seitsemää sorttia lämpimiä ruokia, lihaa, täytettyjä kasviksia, salaatteja, siemeniä ja maustepöperöitä. Jälkiruokaa oli varmaan kymmenenlaista: marja- ja suklaamousset, leivonnaiset, halvaa, tummaa suklaata... Siinä oli suomalainen ihan sekaisin. Vasta loppuviikosta alkoi tajuta, että joka lajia ei tarvitse maistaa." - Kaarina

"Hawaijilla söin maaunissa kypsytetty possua, imua. Söimme sitä suuressa Luau -juhlassa rannalla, leit kaulassa." - Kisuna

"Olimme äidin kanssa vaeltamassa Kreetalla. Pienen vuoristokylän ravintolassa söimme kesäkurpitsapaistosta. Oli maukasta, ja hienot maisemat ja ulkoilma kruunasivat lounaan." - Mindi

"Thaimaassa olen syönyt herkullista katkarapua. Saimme itse valita akvaarioista ruokamme. Oli taatusti tuoretta." - Mirkku

Lue myös:

Oletko lähdössä matkalle? Lue 9 hyvää pakkausvinkkiä

Näin varaat matkan oikeaan aikaan

Vinkit matkakuvaajalle

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti