Oletko koskaan miettinyt, mitä tekisit, jos saisit yllättäen kutsun Linnan juhliin? Siivooja Heli Riihiaho ja opiskelija Taleb Hosseini tietävät.

”Äiti soitti koko suvulle”

Siivooja Heli Riihiaho, 45, kutsuttiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2014. Kutsu on edelleen tallessa ja laitettu esille kehyksiin.

Syksyllä 2014 kajaanilainen siivooja Heli Riihiaho sai sähköpostin presidentin kansliasta. Viestissä tiedusteltiin puolison nimeä ja sanottiin, että kyse on kutsuasiasta.

Heli tavasi tekstin useampaan kertaan ja pyysi työkaverinkin katsomaan. Voiko tämä olla?

”Kysyin työkavereiltakin, onko tämä jokin huijausviesti tai vitsi”, Heli sanoo.

Hän uskoi viestin lopullisesti todeksi vasta, kun virallinen kutsu kolahti postiluukusta marraskuun puolivälissä. Silloin oli jo kiire varata matkat ja hotelli ja hankkia puku.

Kun sana kutsusta kiiri, tuntemattomat tulivat juttelemaan kaupungilla. Kutsu oli hetken puheenaihe myös kajaanilaisella koululla, jonka siistijänä Heli tuolloin työskenteli.

”Työkaverit halusivat heti hypistellä sitä”, Heli kertoo.

”Äiti soitti tietenkin koko suvulle.”

Hyviä neuvojakin alkoi sadella. Älä kompastu helmoihin televisiokameroiden edessä. Muista maistaa boolia ja kaikkia ruokia. Et sitten mieti, onko linna siivottu hyvin, vaan nautit illasta.

Helin mielestä linnassa oli rento tunnelma. ”Jos aloitti keskustelun, toinen yhtyi siihen. Se vähän yllätti.”
Helin mielestä linnassa oli rento tunnelma. ”Jos aloitti keskustelun, toinen yhtyi siihen. Se vähän yllätti.”

Juhlapukua Heli lähti etsimään siskon luo Ouluun. Kolme liikettä koluttuaan hän valitsi violetin olkaimettoman mekon, jonka vyötäröllä oli helmiä.

”Mietin ensin, pitääkö ostaa sellainen, mille on myöhemminkin käyttöä. Sitten ajattelin, että kerran elämässä sitä lähdetään. Ostetaan sellainen, mikä tuntuu hyvältä”, Heli sanoo.

Juhlailta hujahti nopeasti ja sisälsi paljon jonottamista. Kättelyyn, buffettiin, vessaan.

”Koko Linnaa ei ehtinyt nähdä yhtenä iltana. Ja istumapaikkoja ei ollut. Jos otat ruokaa, kannat lautasta, lasia, pitkää helmaa ja hartiahuivia. Se oli vähän sellaista taiteilua”, Heli naurahtaa.

”Ei tullut sellaista oloa, etten kuuluisi joukkoon. Se yllätti.”

Linnan tunnelma oli paljon rennompi kuin Heli oli etukäteen ajatellut. Myös se, kuinka monella oli puhelin jatkuvasti kädessä, yllätti.

Heli oli jättänyt kännykän narikkaan, koska ajatteli, ettei kuvien räpsiminen sovi hienon juhlan luonteeseen.

”Odotin, että tunnelma olisi jäykempi, enkä osaisi itse olla luonnollinen. Ei tullut kuitenkaan sellaista oloa, etten kuuluisi joukkoon. Se yllätti”, Heli sanoo.

”Tuntui kuin ihmisiä olisi nähnyt aiemminkin. Kukaan ei ollut tyly vaan kaikki tervehtivät.”

Heli juhli linnassa avopuolisonsa Jannen kanssa.
Heli juhli linnassa avopuolisonsa Jannen kanssa.

”Ei ollut ikinä käynyt mielessäkään, että minut voitaisiin kutsua.”

Heli ei ollut osannut jännittää tuntemattomille juttelua etukäteen. Parhaiten mieleen jäi keskustelu Helsingin silloisen kaupunginjohtajan Jussi Pajusen ja tämän puolison kanssa.

”Sekin herätti keskustelua, kun kerroin ihmisille, miksi olen kutsun saanut. Sanottiin, että sinun täytyy olla aika hyvä siivooja.”

Vuoden 2014 Linnan juhlien teema oli vapaaehtoistyö. Heli sai kutsun, koska hänet oli valittu Puhtausalan ammattilaiseksi alan suuressa kilpailussa.

”Ei ollut ikinä käynyt mielessäkään, että minut voitaisiin kutsua. On niin paljon ihmisiä, joiden voisi olettaa saavan kutsun ennemmin kuin minun.”

Kutsu tuntui kuitenkin kunnianosoitukselta, kiitokselta hyvästä työstä. Se on edelleen tallessa ja laitettu muistoksi kehyksiin.

”Koen, että puhtaanapitoalaa voitaisiin arvostaan enemmän. On hyvä, että presidentti arvostaa tavallisia ihmisiä ja monen alan tekijöitä, ei vain kansanedustajia ja julkkiksia.”

”Tällä hetkellä ihan kaikki jännittää. Olen tosi iloinen ja kiitollinen kutsusta”, Tabu sanoo.
”Tällä hetkellä ihan kaikki jännittää. Olen tosi iloinen ja kiitollinen kutsusta”, Tabu sanoo.

”Perhe on minusta tosi ylpeä”

Taleb Hossaini on kutsuttu Suomen satavuotisjuhliin Linnaan. Ensin Taleb epäili soittoa pilaksi.

”Olin shokissa. Ajattelin, että tämä on jokin pila.”

Oli marraskuinen aamu, ja nuoriso-ohjaajaopiskelija Taleb (Tabu) Hossaini, 23, oli juuri saanut puhelun Me-säätiöstä. Soittaja oli kertonut, että Tabun kannattaisi tarkkailla postiaan. Lähipäivinä saapuisi kutsu itsenäisyyspäivän Linnan juhliin kiitoksena esimerkillisestä työstä monikulttuurisessa toimintaympäristössä.

”En millään voinut uskoa sitä. Luulin puhelua pilaksi”, Tabu sanoo.

Sitä se ei ollut. Virallinen kutsu saapui pian postissa.

”Olin shokissa. Ajattelin, että tämä on jokin pila.”

Pariin päivään Tabu ei uskaltanut kertoa kutsusta kellekään.

”Sitten otin kuvan kavereille ja perheelle. Kaikki olivat tosi iloisia. Kaverit kysyivät, pääseekö aveciksi”, Tabu naurahtaa.

”Monet odottavat, että vilkutan heille telkkarista. He jännittävät enemmän kuin minä itse.”

Tabun vanhemmat eivät yleensä katso suomalaisia televisio-ohjelmia mutta aikovat tehdä nyt poikkeuksen.

”Perhe on minusta tosi ylpeä. Tämä merkitsee isälleni paljon.”

Tabu muutti perheensä kanssa Suomeen Iranista, kun hän oli 12-vuotias.

Hän opiskelee nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi, työskentelee iltapäiväkerhossa ja on mukana Yökoriksen toiminnassa. Se on Helsingin NMKY:n ja Nuorisoasiainkeskuksen yhteistyöhanke, joka järjestää katukoristapahtumia kesäiltaisin. Tarkoitus on muun muassa auttaa maahanmuuttajanuoria sopeutumaan Suomeen.

”Ajattelin ensin, että voisin laittaa frakin, mutta kaverit olivat sitä mieltä, että frakki on vanhuksille ja minä olen nuori. Laitan ehkä sinisen puvun, koska se on Suomen väri.”

”Jollekin, joka osaa kieltä, on helpompi tulla juttelemaan”, Tabu kertoo.

”NMKY:ltä sanottiin, että olen positiivinen, kannustava ja esimerkillinen ja auttanut monikulttuurisia ihmisiä sopeutumaan Suomeen. Se on minulle tosi iso juttu. Tykkään auttamisesta.”

Suureen juhlailtaan Tabu on valmistautunut hankkimalla uuden puvun.

”Ajattelin ensin, että voisin laittaa frakin, mutta kaverit olivat sitä mieltä, että frakki on vanhuksille ja minä olen nuori. Laitan ehkä sinisen puvun, koska se on Suomen väri”, Tabu sanoo.

”Toivon vain, etten pyörry kättelyn aikana.”

Hän ei ole vielä miettinyt, mitä aikoo sanoa presidentille kättelyn aikana. Kovin pitkään takana olevaa jonoa ei kehtaa seisottaa.

”Yritän ehkä kiittää ja sanoa hyvää itsenäisyyspäivää”, Tabu sanoo.

”Kuulin, että siellä on 1800 ihmistä ja kauhean kuuma. Toivon vain, etten pyörry kättelyn aikana.”

”Olen tullut maahanmuuttajana Suomeen ja pääsen Suomen itsenäisyyspäiväjuhliin juhlimaan suomalaisten kanssa. Se on suuri kunnia ja vetää sanattomaksi.”

Tabua jännittää tulevassa illassa ”ihan kaikki”. Linnaan saapuminen. Jonottaminen. Kättely. Uusien ihmisten tapaaminen. Julkkikset. Jonkun kanssa voisi ehkä ottaa selfien, jos tulee tilaisuus.

Tabusta on erityisen jännittävää mennä Linnan juhliin juuri Suomen suurena juhlavuotena.

”Olen tullut maahanmuuttajana Suomeen ja pääsen Suomen itsenäisyyspäiväjuhliin juhlimaan suomalaisten kanssa. Se on suuri kunnia ja vetää sanattomaksi”, Tabu sanoo.

Suomessa hän arvostaa esimerkiksi maksutonta koulutusta, joka ei ole Iranissa itsestäänselvyys. Tabun vanhemmat eivät osanneet Suomeen tullessaan lainkaan lukea tai kirjoittaa.

Hienointa Suomessa on kuitenkin vapaus. Tabu on uskonnollisen perheen kasvatti, muttei koe olevansa itse uskonnollinen.

”Vapautta en ollut kokenut edes omassa perheessäni ennen kuin tulin Suomeen”, Tabu sanoo.

”Suomessa löysin oman itseni. Täällä pystyn olemaan sitä, mitä haluan.”

Jyrki Karvo, 47, on reissussa 150 vuorokautta vuodessa. Ilman mukana kulkevia koiria illat olisivat tyhjiä ja hiljaisia.

”Tuossa ne aina ovat, Erin ja Jeze. Ilman niitä en osaisi olla.

Olen työni vuoksi tien päällä 150 vuorokautta vuodessa. Illat hotellihuoneissa ovat pitkiä ja tyhjiä ja hiljaisia.

Ilman koiria tulisi sellainen hotellikuolema: voisi kuvitella olevansa yksin maailmassa, ihan missä tahansa kaupungissa, lakanatkin tuoksuvat aina vieraalta pesuaineelta.

Kun Erin ja Jeze ovat mukana, hotellihuone tuntuu ihan erilaiselta. Siellä on elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.

llalla lähden koirien kanssa lenkille katselemaan vieraita kaupunkeja, ja pysyn kunnossa itsekin. Muuten vain tekisin töitä ja menisin nukkumaan.

Kun aamulla herään, Erin on sänkyni jalkopäässä ja Jezekin jossain lähellä.

”On elämää, kun joku muukin hengittää kuin minä.”

Virallisilta nimiltään koirat ovat Sushin Erin ja Sushin Bessi. Ne ovat länsisiperianlaikoja, eivät mitään pieniä räksyttäjiä, vaan kunnon kokoisia käyttökoiria.

Eerin ja Jeze viihtyvät autossa. Minä ajan, niillä on takana oma osasto, on juomat ja luut ja kaikki.

Jos koirat eivät ole mukanani vaan hoitopaikassa, niin totta tosiaan niitä on ikävä. Koitan olla soittelematta hoitajalle, että miten siellä menee, mutta aika usein soitan kuitenkin.

”Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen.”

Näillä vuodessa ajetuilla kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta. Koirat rakastavat ilman ehtoja. Jos on huonompi päivä, ne tulevat viereen, katsovat ja vaativat rapsutusta.

Tällaisella kulkuriluonteella ystävyyssuhteet jäävät usein pinnallisiksi. Pari ihmistä elämässäni on, mutta kun minulla on koirat, joku on aina kanssani.”

Onnellinen mies

Jyrki, 47: ”Näillä kilometreillä ei parisuhdetta rakenneta, mutta koirat rakastavat ilman ehtoja”

Täällä myös Jyrki ja 2 kpl Itäsiperianlaikaa -reisumiehen elämää vietetty -vaikeinta on olla erossa näistä karvakamuista . Toki elämässäni hyviä ystävyyssuhteita mutta nää on sydämessä ja mielessä,aina hyvällä päällä ja hyvin vähäänkin tyytyväisiä.Siltikin koirani paremmassa kunnossa kun ne tarha-juoksunarukoirat ..
Lue kommentti

Evaa vähän nolottaa kertoa, millainen rahankäyttäjä hän aikaisemmin oli. ”Haluan muistuttaa, että keskituloinenkin voi joutua vaikeuksiin raha-asioissa – ja onneksi saada ne järjestykseen.”

Säästötilillä oli parikymmentä euroa, se tili oli varattu hätätilanteita varten. Laskuja oli maksettavana reilusti enemmän. Eivätkä ne laskut olleet hätätilanteessa syntyneitä, vaan tavallisessa arjessa.

Ruokakauppa, bensatankkaus, capuccino, lounassalaatti.

Kolme vuotta sitten Eva Haapala, 55, valvoi öisin ja mietti raha-asioitaan.

Eva tiesi: tuleepa rahaa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

”Vaikka yritin olla miettimättä, kun en halunnut ajatella sellaisia. Yrittäjän tulot vaihtelivat. Minulla ei ollut selvää käsitystä siitä, paljonko rahaa kuukaudessa tulee, ja kuinka paljon sitä kuluu.”

Oikeastaan Eva tiesi vain yhden asian: Tuleepa enemmän tai vähemmän, niin kaikki menee.

Hävetti ja ahdisti.

”Kuka tahansa voi joutua vaikeuksiin raha-asioidensa kanssa, eivät pelkästään nuoret tai vähävaraiset.”

Eva on keski-ikäinen ja keskipalkkainen kolmen aikuisen lapsen äiti.

En kuitenkaan tajua numeroista mitään

Joskus aikaisemmin Eva oli yrittänyt saada raha-asioitaan järjestykseen.

”Kävin kursseillakin, mutta joku mielen blokki sai aikaan sen, etten ottanut oppeja käyttöön. Ajattelin vain, etten kuitenkaan tajua numeroista mitään enkä ole koskaan tajunnutkaan.”

”Ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

Eva miettii, että yksi syy tilanteeseen oli se, ettei hänelle lapsena tai nuorena koskaan puhuttu talousasioista. Säästämisestä, rahan arvosta ja merkityksestä.

Toinen syy oli se, että kaikki kuitenkin sujui jotenkuten. Laskut saatiin maksettua, vaikka luoton joutui ylittämään ja välillä ottamaan uutta, että pääsi vanhasta eroon. 

Velkaneuvonnat tuntuivat olevan niille, joiden elämä on romahtanut. Tai niille, jotka tuhlaavat holtittomasti, vaikkapa kalliisiin vaatteisiin ja matkoihin.

”Minä ostin tasaisesti vähän kaikkea arkista, liikaa ja ajattelematta, mutta en mitään isoa ja ylellistä.”

 ”Koko ajan tuntui siltä, että on vaikea hengittää, eivätkä asiat ole enää omissa käsissä.”

Voiko kahvilaan mennä näin paljon rahaa?

”Sitten yhtenä päivänä päätin, että nyt pitää saada talous kuntoon. Maksan laskut ja luottokorttivelat pois, eikä ikinä tarvitse enää pelätä, saako niitä maksettua”, Eva sanoo.

Evaa alkaa naurattaa. Saman päätöksen hän oli tehnyt kymmeniä kertoja aikaisemmin.

”Välttelin budjetin tekemistä. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Nyt kaksi asiaa oli kuitenkin toisin kuin aikaisemmin.

Päätös ja sitoutuminen.

Lopulta Eva teki ensimmäistä kertaa elämässään budjetin. Hän keräsi kuitit ja selvitti, mihin rahat kuukauden aikana kuluvat. Asumiskulut, lainat, velat, ruoka?

”Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta.”

”Se oli kamalaa ja pelottavaa.”

”Vähän samalla tavalla kuin ennen laihduttamista välttelee menemästä vaa'alle. Mutta luvut on pakko tietää, että niitä voi alkaa muuttaa.”

Eniten yllätti, miten paljon rahaa kului vaatteisiin, kirjoihin ja kahviloihin.

Nyt kaikki oli luettavissa omin silmin paperilla.

”Taas hävetti. Ajattelin, ettei enää koskaan tällaista tilannetta. Päätin, että tällä kertaa tämä nainen ei anna periksi.”

Haluanko vai tarvitsenko?

Esimerkiksi näitä asioita Eva vähensi:

Kahvilakäynnit. ”Olen enemmän kutsunut ihmisiä kotiini ja keittänyt kahvit kuin lähtenyt Helsingin keskustan kahviloihin.”

Ravintoloissa syöminen. ”Teen enemmän ruokaa kotona kuin tilaan lounaita ravintoloissa.”

”Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voi luopua tai vähentää.”

Uusien huonekalujen ja kodin tavaroiden hankkiminen. ”Käytettyinä löytyy siistejä ja hyväkuntoisia paljon pienemmällä rahalla kuin uutena.”

Vaatteiden ostaminen. ”Kun mietin, haluanko vai tarvitsenko, ostokset harvenevat. Mietin, mihin asioihin haluan satsata ja mistä voin luopua tai vähentää.”

Kalliiden parkkimaksujen pulittaminen. ”Kun googlettaa etukäteen, löytää usein halvemman parkkipaikan – tai voi valita julkisen liikenteen.”

Rahaa ei ole valtavasti, mutta nyt se riittää

Puskurirahasto tuntui Eevasta todella kaukaiselta ajatukselta, vaikka moni oli kannustanut sellaisen perustamiseen.

”Että säästäisin vaikka tuhat euroa hätätilanteita varten samaan aikaan kun rahat eivät riitä nykyiseenkään kulutukseen. Hah!”

Ensin Eva siirsi eri tilille talteen vähän rahaa. Kun kasassa oli satasia, Evasta alkoi tuntua siltä, että tuhatkin olisi mahdollinen.

Sitten hän perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

”Aloin innostua. Ihan outoa. Mutta jotenkin ilo siitä, että rahaa on säästössä yllättävien menojen varalle oli parempi asia kuin se, että ostelen miettimättä.”

Eva perusti matkarahaston erilliselle tilille ja ohjasi kaupoista saatavat bonukset suoraan sinne.

Evaa vähän nolottaa kertoa omasta rahankäytöstään.

”Haluan kertoa kokemukseni, koska tämä on ehkä tuttua monelle. Se, ettei oikein tiedä, missä mennään. Nyt tiedän. Rahaa ei ole valtavasti, mutta se riittää.”

Viimeksi Eva matkusti säästörahoillaan tapaamaan tytärtään Australiaan. Hiekkarannat olivat upeita.

Aikaisemmin hän maksoi lomansa jälkikäteen. Tuntui ikävältä maksaa lomasta, kun se oli jo ohi.

Öisin Eva nukkuu hyvin.