”Minulla oli rakastavat vanhemmat ja paljon ystäviä. En silti kehdannut kertoa kenellekään, että olin väkivaltaisessa suhteessa”, Sherin sanoo.

Tanskalainen kirjailija ja imaami Sherin Khankan, 43, koki nuoruuden parisuhteessaan henkistä väkivaltaa. Videolla hän kertoo neljä asiaa, jotka auttavat ymmärtämään uhria. ”Henkinen väkivalta murtaa itsetunnon. Uhrin on vaikea lähteä suhteesta, koska hän uskoo ansaitsevansa kaiken pahan.”

Lapsesta asti Sherin Khankan on tasapainotellut kolmen kulttuurin välissä. Hän kasvoi Tanskassa, mutta äiti on suomalainen kristitty ja isä syyrialainen muslimi.

”Kasvoin kulttuurien välissä ja rakastin sitä”, Sherin sanoo.

”Jos vanhemmat eivät osaa tehdä kompromisseja, välissä oleminen on hirveää, mutta minun vanhempani osasivat. Tiesin jo pikkutytöstä, että juuri siitä tulisi elämäntehtäväni: olla välissä, tasapainotella, tasoittaa erilaisuuksia.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään Sherin on kansainvälisesti tunnettu feministi ja Pohjoismaiden ensimmäinen naisimaami eli islamilainen hengellinen johtaja. Hän on perustanut Kööpenhaminaan Exit Circle -järjestön, joka antaa tukea henkistä väkivaltaa kokeneille naisille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoruusvuosinaan Sherin koki väkivaltaa omassakin parisuhteessaan. Kyse oli henkisestä väkivallasta, sosiaalisesta ja uskonnollisesta kontrollista.

”En puhunut ongelmistani muille, sillä näin itseni yhä voimakastahtoisena naisena. Ajattelin, ettei minulle voi tapahtua mitään tällaista. Häpesin, että alistuin toisen ihmisen tahdon valtaan.”

Pelätessään Sherin alkoi muovata käytöstään. Hän teki kaikkensa pitääkseen miehen tyytyväisenä, ja se vain pahensi noidankehää. Raastavimmalta tuntui uskonnollinen kontrollointi.

”Kun joku alistaa vetoamalla Jumalaan, on äärimmäisen vaikea sanoa vastaan.”

”Henkinen väkivalta murtaa uhrin itsetunnon hitaasti ja huomaamattomasti. Sen voima perustuu jatkuvaan toistoon.”

Typerin neuvo, jonka uhrille voi antaa, on Sherinin mielestä tämä: ”Jätä se. Miksi et vain häivy?”

Tämä ei Sherinin mukaan tarkoita, että väkivaltaiseen suhteeseen kannattaa jäädä. Hänen mielestään ihmiset, jotka neuvovat yksioikoisesti häipymään, eivät kuitenkaan ymmärrä, miten alistaminen toimii.

”Henkinen väkivalta murtaa uhrin itsetunnon hitaasti ja huomaamattomasti. Sen voima perustuu jatkuvaan toistoon. Vähitellen uhri alkaa uskoa olevansa arvoton, minäkin aloin. Silloin ei häivy, koska kuvittelee ansaitsevansa kaiken pahan.”

Ei ole väliä, onko uhri perusluonteeltaan rohkea vai arka, itsevarma vai epävarma, ulospäinsuuntautunut vai ujo. Väkivalta on aina tekijän vika, ja kenet vain voi nujertaa.

”On harhaluulo, että henkisen väkivallan uhriksi joutuvat vain heikot ihmiset. Uhriksi voi joutua kuka tahansa.”

Videolla Sherin Khankan oikaisee neljä väärinkäsitystä henkisestä väkivallasta. Lue Sherinin koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 16/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.

Vierailija

Karmea tuollainen automaattisesti pyörimään lähtevä video, miksi pitää olla vielä mainoksessa äänet aivan täysillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla