Masentunutta on turha käskeä reipastumaan, sanoo Kari Räsänen. Hän on oppinut elämään sairautensa kanssa. Jotkut päivät ovat melkein hyviä. 

"Ensin meni uni, sitten tuli ahdistuneisuus. Vaelsin öisin samaa reittiä makuuhuoneesta olohuoneeseen, keittiön kautta takaisin. Vaimo nukkui sängyssä, minä en saanut nukuttua. Katselin pimeää metsää ikkunasta. Oli syksy 2001.

Kun ajoin työmaalle rakentamaan omakotitaloamme, istuin puoli tuntia autossa ennen kuin sain tartuttua työhön. En osannut ratkaista yksinkertaisiakaan asioita. Kysyin vaimolta, mitä nauloja ostan. Eihän vaimo tiennyt. Minun olisi pitänyt tietää.

Tein hulluna hommia ja vähäisen vapaa-ajan kotona makasin vain sohvalla. Rakensin taloja myös muille, ensin vieraan palveluksessa, sitten omassa yrityksessä.

"Huono olo oli joka hetki. Sellaista toivottomuutta kuvaavia sanoja ei ole."

Siinä vaiheessa kävin ensimmäisen kerran lääkärissä. Sain nukahtamis- ja mielialalääkkeitä. Söin niitä ja kuvittelin tulevani kuntoon. Jotkut pillerit tekivät tokkuraisiksi, toiset eivät tehonneet.

Ajattelin kuitenkin vielä, että kyllä tämä tästä ja painoin menemään. Olin tyhmä. Jatkoin samaan tapaan yli viisi vuotta.

Aallonpohjaan putosin helmikuussa 2007. Siinä vaiheessa oli 120 prosentin huono olo, joka hetki. Sellaista toivottomuutta kuvaavia sanoja ei ole.

Vihkivalassa lupasimme soutuharrastukseemme viitaten rakastaa toisiamme myötä- ja vastatuulessa. Lupaus on pitänyt.

 

TYTTÄREMME SYNTYI saman vuoden syksyllä. Isoveli heilutteli hänelle leikkiautoa. Minä en jaksanut innostua. Lakkasin vastaamasta puhelimeen ja avaamasta kirjekuoria. Ne olivat liian suuria ponnistuksia.

Tuntui kuin ympärilläni olisi ollut musta pallo. Sen sisällä ei voinut ajatella mitään, siellä oli vain ahdistusta. Koko ajan oli etova olo. Pallean kohdalta puristi. Vaimo patisti jälleen lääkäriin. Itse en olisi saanut mentyä. Kun vastaanotolla kyseltiin, miten jaksan, sanat tulivat suustani vain nyhtämällä. Olo oli mennyt sellaiseksi.

Lopulta lääkäri kysyi, haluanko jäädä sairauslomalle heti vai kuukauden kuluttua. Heti, vastasin. Työmaita oli kesken, ja työ oli aina ollut elämäni tärkein asia. Mutta enää ei ollut vaihtoehtoja.

Kotona menin sänkyyn pitkälleni. Katsoin kattoa ja laitoin sitten silmät kiinni.

"Makasin sängyssä 23 tuntia vuorokaudessa."

Ensimmäinen sairausloma kesti kaksi viikkoa. Samoin seuraava. Siitä syntyi ahdistava kierre. Jokaisen jakson loppua kohden olo huononi, kun pelkäsin, ettei jatkoa myönnetä.

Tapasin sairauslomieni aikana useita psykiatreja ja terapeutteja, mutta tunnuimme puhuvan eri kieltä. He halusivat kuntouttaa minut mahdollisimman pian työkykyiseksi. Itse tiesin, ettei se ole mahdollista.

Makasin sängyssä 23 tuntia vuorokaudessa. Kun muu perhe meni iltayhdeksältä nukkumaan, saatoin hissutella alakertaan katsomaan televisiota. Oli aivan sama, mitä ohjelmaa tuli.

Joskus jaksoin syödä lasten kanssa makaronilaatikkoa, aika usein en.

Kun nuorempi lapsemme syntyi, isoveli hämmästeli vauvan pieniä varpaita. Siinä vaiheessa jaksoin itse hyvin vähän.

 

Vaimo hoiti kodin ja lapset ja kaiken. Täytti lomakkeet, neuvotteli lainat, pesi pyykit, lohdutti itkut, kolasi lumet, pyyhki tiskipöydän. Kuuntelin lasten ääniä seinän läpi. Heidän hälinänsä tuntui rasittavalta. Joskus poika kävi makuuhuoneessa kyselemässä: Menemme uimaan, tuletko mukaan? Paistamme takapihalla makkaraa, tuletko maistamaan? En jaksanut.

Kun vaimo lähti töihin, kotiin tuli lastenhoitaja. 

Halusimme kuitenkin hoitaa pienet lapset kotona. En tuntenut syyllisyyttä tai surua siitä, että lapset kasvavat ja vuodet vierivät. En tuntenut mitään.

Ainoa päässäni oleva ajatus oli, että tämä ei helpota koskaan.

 

SÄNGYNPOHJALLA KULUI pari vuotta. Välillä kävelin pihan poikki verstaalleni. Hioin puusta pieniä sydämiä, itkin ja kuuntelin Vesa-Matti Loirin Popeda-versiointia: ”Tahdotko mut tosiaan suhteeseen vakavaan, pitkin polkuu poloista rinnallasi tarpomaan...”

Ennen rakensin taloja, nyt puusydämiä. Yhden tekemiseen kului noin 30 tuntia. Kun sydän oli valmis, painoin sen vaimon käteen. Sanoja ei ollut.

"Jokainen masentunut tarvitsisi jonkun, joka pitää hänen puoliaan."

Jossain vaiheessa vaimoni lähti mukaan lääkäriin ja kävi siellä äänekkään keskustelun. Sen ansiosta sairauslomajaksot pidentyivät puoleen vuoteen kerrallaan. Jokainen masentunut tarvitsisi jonkun, joka pitää hänen puoliaan. Tunne siitä, ettei kukaan kuuntele tai ymmärrä, musertaa.

Pätkittäin myönnettävä sairausloma ei tuntunut olevan ratkaisu. Vuonna 2010 sain päätöksen työ­kyvyttömyyseläkkeestä. Pari viikkoa myöhemmin täytin 41 vuotta. En juhlinut.

Kun katsoin eläkepaperia, olin yhtä aikaa järkyttynyt ja helpottunut. Tässäkö elämä oli, tähänkö kaikki pysähtyi, mitä tästä tulee? Mutta myös: Ei enää jatkuvaa epätietoisuutta ja lääkärissä ramppaamista. Ei pelkoa siitä, että joudun töihin, vaikken pysty.

Tiesin, etten parane. Siinä vaiheessa oli kokeiltu jo niin monia lääkkeitä ja sähköhoitoa. Kesti useamman vuoden, että opin hyväksymään tilanteen kokonaan. Kaikki tuttavani eivät ole hyväksyneet sitä vieläkään.

 

ONKO ISKÄKIN SYNTTÄREILLÄNI, mitä ihmettä? kummasteli poika, kun täytti seitsemän. Vaimoni oli aina huolehtinut lasten kaverisynttäreistä. Aikaisemmin olin ollut juhlien ajan makuuhuoneessa yksin.

Pojan kommentti oli merkki siitä, että oloni oli vähän kohentunut. Uskon, että parempi vointini johtui osittain eläkepäätöksestä. Se vei suuren stressin, jota olin kokenut työkykyiseksi kuntoutumisesta.

Toinen syy on ehkä vertaistuki. Vaimo minut sellaisen pariin vei. Itse en olisi uskaltanut. Ensimmäisessä ryhmätapaamisessa katsoin, että jaha, on olemassa muitakin masentuneita.

Sitten aloin puhua ja kuunnella. Kaikki tuntuivat ymmärtävän puolesta sanasta.

Vaimon kanssakaan emme ole suostuneet piilottelemaan sairauttani. Masennus on sairaus siinä kuin syöpä tai migreenikin. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Olemme olleet avoimia myös lapsille. Poika tiesi jo pienenä, että isällä on leposairaus ja unitauti. Ne nimitykset hän keksi itse. Hän ymmärsi, että en sen vuoksi jaksa tehdä asioita yhdessä perheen kanssa.

Nykyään lapsemme puhuvat luontevasti masennuksesta. He tietävät, että se on iskän sairaus eikä lasten syy. Molemmat ovat sosiaalisia ja iloisia tenavia, harrastavatkin vaikka mitä salibandysta sanataiteeseen.

Meillä on lähes joka päivä lasten kavereita kylässä. Lasten menot ja harrastukset tuovat sisältöä myös omaan elämääni. Muuten arki on aika yksinäistä.

Kun masennuin, ystävät kaikkosivat. Ehkä he pelkäsivät, ehkä eivät osanneet suhtautua. Meitä ei pyydetä enää saunailtoihin eikä kysytä kylään. Kukaan ei soita udellakseen, mitä kuuluu tai koska nähdään.

Masennus on osittain perinnöllistä. Siksi myös lapsillani on riski sairastua. Ajatus ei tunnu hyvältä. 

Lohduttaudun sillä, että ainakin tunnistan masennuksen merkit ja osaan kannustaa heitä hakemaan apua. 

Sekin auttaa, ettei masennus ole heille peikko. Kerran kuulin, kun kaveri kysyi pojalta, että eikös teidän iskällä ollutkin se masennus. Joo, vastasi poika. Sitten leikki jatkui.

Lapset tietävät, että kaikkea voi sattua. Mutta he tietävät myös, että kaikesta voi puhua ja selviytyä.

 

MIKSI JUURI MINÄ sairastuin? Alttius masennukseen on varmasti perittyä. Olin myös aikuiseksi asti peitellyt tunteitani. Kaiken piti vaikuttaa olevan hyvin riippumatta siitä, miltä tuntui oikeasti.

Olin työhullu suorittaja, enkä osannut ajoissa tunnistaa levon tarvetta. Olisin päässyt helpommalla, jos olisin heti ensimmäisten oireiden ilmestyttyä pysähtynyt ja pohtinut elämääni.

Masennukseen pitää puuttua ajoissa. Vaimo yritti, mutta en osannut kuunnella.

Kun vaimo on nykyään töissä ja lapset koulussa, minä olen kotona. Olen ruuanlaittaja ja harrastuksiin kuskaaja. Se voi tuntua jonkun mielestä pieneltä, mutta minulle se on suurta.

Olen elänyt myös vaiheen, jossa minua oli pakko tsempata: pue päälle, syö jugurtti, pese hampaat. Edistystä on tapahtunut.´Teen myös satunnaisia puunkaatohommia. Ne ovat sopivan pieniä urakoita: voimani riittävät, eikä työ sido liikaa. Saan onnistumisen kokemuksia.

"Ajattelen, etten ole voinut masennukselleni mitään. Vaimokin ymmärtää sen."

Iloisin olen siitä, että voin tarjota vertaistukea tai toimia kokemusasiantuntijana. Osallistun kokouksiin, seminaareihin ja keskusteluryhmiin. Kuulijat voivat olla toisia masentuneita, terveydenhuollon henkilökuntaa tai opiskelijoita. Haluan kertoa tarinani, ettei masennus leimaisi ihmistä. Toivon löytäväni oikeat sanat.

Kenenkään ei pitäisi kehottaa masentunutta piristymään ja ottamaan itseä niskasta kiinni. Se ei auta. Minultakin on kysytty, miten näin mukava mies voi muka masentua. Ihmisten pitäisi ymmärtää enemmän. Tieto lisää ymmärrystä.

Ilman vaimoa ja lapsia en olisi tässä vaan katuojassa, jos sielläkään. Tietysti olen vaimolle kiitollinen. Samalla ajattelen, etten ole voinut masennukselleni mitään. Vaimokin ymmärtää sen.

Rakkaus on vahva side. Olemme olleet yhdessä yli kaksikymmentäviisi vuotta. Olemme kuin kaksi vanhaa puuta Juha Tapion kappaleessa. Sateen pieksemiä, vahvasti juurillaan toisiinsa sidottuja.

Julkisuudessa kerrotaan ihmisistä, jotka ovat voittaneet masennuksen taisteltuaan sitä vastaan. Taistelleet, voittaneet. Ne sanat vähän satuttavat. Minun mukanani masennus kulkee aina. Se ei mene kokonaan pois. Täysiaikainen työssä oleminen ei ole realistinen ajatus.

Olisi kaikki voinut toisinkin mennä, mutta toisinaan on hyvä myös näin. Pitää hyväksyä tosiasiat. Oloni ei enää ole jatkuvasti paha vaan välillä neutraali ja joskus jopa hyvä. Kului vuosia niin, etten tuntenut mitään. Nyt pystyn tuntemaan surua, joskus iloakin.

Kun vien kodin takametsään peuroille ruokaa, olen melkein onnellinen. Katson kauempaa, kun ne hamuavat porkkanoita ja omenoita.

Huonona päivänä en jaksa tehdä mitään. Silloin sanon vaimolle, että tämä on taas tällainen päivä. Se riittää, hän ymmärtää.

Emme puhu kotona masennuksesta koko ajan. Mieluummin juttelemme iloisista asioista. Esikoisesta, joka kutsui syntymäpäivilleen 49 kaveria. Tulevasta kesästä, jolloin vietetään paljon aikaa mökillä.

Yksi toive minulla on: että saisin vielä vähän virtaa lisää. Asioihin tarttuminen on niin vaikeaa. Marjapensaiden tuet odottivat viisi vuotta laittajaa, kunnes tänä keväänä sain ne tehtyä.

Jos jaksaisin enemmän, veisin lapset verstaalle. Nikkaroisimme linnunpönttöjä. He ovat kyselleet sinne pääsemistä jo monta vuotta. Pihan toiselle puolelle on kolmisenkymmentä askelta. Vielä en ole saanut niitä otettua."

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 11/2015.

Iisa

Masentunut Kari Räsänen: "Hetkittäin olen melkein onnellinen"

Mielenkiintoinen, hyvä juttu! Isälläni on samankaltainen tausta. Kun olin lapsi, Isä teki joitain työpätkiä, muuten hän oli kotona, laittoi ruokaa ja oli vastaanottamassa kun tulimme veljen kanssa koulusta. Äitimme oli kokoaikaisessa, vakituisessa työssä. Hienoa miten vaimo on pysynyt Karin rinnalla ja tukenut, ollut ratkaisevasti auttamassa monissa kohdissa eteenpäin. Toivotan heille koko perheelle hyvää jatkoa!
Lue kommentti
Vierailija

Masentunut Kari Räsänen: "Hetkittäin olen melkein onnellinen"

Todella mielenkiintoinen artikkeli. Itse tunsin olevani elämäni pohjamudissa hieman yli parikymppisenä. Tällöin tapahtui liian paljon tämän nuoren miehen elämässä ja väsymys ja masennus oli päivittäistä arkea. Lääkärissä en käynyt, enkä lääkkeitä ole syönyt. Kirjoituksellani yritän vain saada nuoria elämän syrjään kiinni ja ajattelemaan parempaan tulevaisuuteen. Omalta kohdaltani haluan sanoa että aikuisena kouluttautumiseni on ollut luultavasti tärkein saavutukseni. Uskon, että ihmiset voi...
Lue kommentti
”Faija oli aina lämmin ja positiivinen. Toivon, että olen oppinut häneltä ihmisten kunnioittamista”, Nikolai Babitzin sanoo.

Joka päivä isä tulee Nikolai Babitzinin mieleen jostakin: laivoista tai lakupiipuista, biiseistä tai ikävästä. Mutkien jälkeen Nikolai yrittää elää niin, että Kirka-isä olisi hänestä ylpeä.

Opettaja seisoo vieressä ja neuvoo. Numero kuusi tehdään ylhäältä alaspäin, Nikolai, hän selittää.

Nikolai Babitzin on seitsemänvuotias ja piirtää kutosen juuri niin kuin tahtoo: ensin silmukan alhaalla, siitä viivan ylös.

"Muistan, miten ajattelin, että en anna periksi. En kiukutellut opettajalle, pidin vain pääni. Piirrän edelleen kutosen ja seiskan alhaalta ylös."

Syksyllä 1993 Nikolai on ekaluokalla Helsingin Töölössä eikä viihdy koulussa yhtään. Päiväkodista tutut kaverit ovat entisillä kotikulmilla Kruununhaassa ja käyvät koulua siellä. Siellä Nikolaikin olisi, elleivät vanhemmat olisi eronneet ja Nikolai muuttanut äidin ja sisarusten kanssa Töölöön.

"Minusta mutsi ja faija hoitivat eron viisaasti. En koskaan joutunut valitsemaan, kumman puolella olen. Ehkä vaikeimpana eroon liittyvänä asiana muistan kouluvuoden erossa kavereista."

31-vuotias yrittäjä Nikolai Babitzin asuu Helsingin Ullanlinnassa kihlattunsa Annan kanssa ja pyörittää omaa liikuntastudiota. Niken suosikkeja Kirkan kappaleista ovat Hengaillaan ja Kulman kundit. Karaokessa Nikke ei laula Kirkaa, vaan Cheekin Timantit on ikuisia -kappaleen.
31-vuotias yrittäjä Nikolai Babitzin asuu Helsingin Ullanlinnassa kihlattunsa Annan kanssa ja pyörittää omaa liikuntastudiota. Niken suosikkeja Kirkan kappaleista ovat Hengaillaan ja Kulman kundit. Karaokessa Nikke ei laula Kirkaa, vaan Cheekin Timantit on ikuisia -kappaleen.

Vanhemmat keksivät ratkaisun. Vaikka Nikolai oikeasti asuu äidin luona Töölössä, osoitteeksi ilmoitetaan isän osoite, Oikokatu Kruununhaassa. Kun toinen kouluvuosi alkaa, Nikolai siirtyy Kruununhaan ala-asteelle.

Kruununhaassa ja kavereilleen Nikolai on aina ollut Nikke. Mutta on hänestä puhuttu myös Kirkan poikana. Lapsena se ei tuntunut Nikestä juuri miltään.

"En mainostanut koskaan, kuka isini on."

"Minulle faija oli aina isi, vaikka nyt sanon coolina, että faija. Tiesin, että hän oli laulaja ja kiersi Suomea, mutta en tajunnut, miten iso stara faija oli. En mainostanut koskaan, kuka isini on."

Paitsi yhden kerran. Se naurattaa Nikkeä vieläkin. Silloin Nikke oli seitsemänvuotias ja koirapuistossa Bertta-bullmastiffin kanssa, ja puiston vieressä oli rakennusmiehiä.

"Yhtäkkiä vain sanoin niille työmiehille, että hei, mun isi on Kirka. Ehkä olin juuri tajunnut, että se on joku juttu. Ne työmiehet olivat virolaisia ja sanoivat, että aijaa, toi meidän yksi työkaverikin on nimeltään Kirka. Se juttu vähän vesittyi siinä sitten."

Vielä vahvempi äiti

"Pitäkää polvet auki."

"Keskivartalotuki, koko ajan. Hyvä mimmit!"

Nyt Nikke, 31, on se, joka seisoo vieressä ja neuvoo. Ympärillä on painopalloja ja kahvakuulia, voimistelurenkaita ja hyppäämisen kestäviä laatikoita. Niken NB Trainers Helsinki -studio on Helsingin keskustassa.

Sori, opettaja. Nikke -86 kirjoittaa yhä E-kirjaimen ja numeron 6 alhaalta ylöspäin.
Sori, opettaja. Nikke -86 kirjoittaa yhä E-kirjaimen ja numeron 6 alhaalta ylöspäin.

Asiakkaina käy ihmisiä, joiden personal trainer Nikke on. Lisäksi hän vetää yritystunteja ja pienryhmätunteja. Perjantaiaamuisin treenaa nelikymppisten miesten Herrasmiesten aamuklubi, illansuun ryhmän nimeksi Nikke antoi Fat Free Friday. Girl power -ryhmässä on nuoria naisia, Strong Women -ryhmässä Niken äiti Kirsti ja hänen ystäviään.

"Äiti on mulle tosi tärkeä. Teineinä ollaan teinejä, ja isi ja äiti ovat omasta mielestä tyhmiä. Mutta isin kuoltua äidin ja minun välit lähentyivät tosi paljon. Aloin myös pelätä, että entä jos äitikin kuolee, silloin mulla ei ole ketään. Mutta nyt äiti on entistä paremmassa kunnossa, vaikka itse sanonkin."

"Ajattelen yhä faijaa joka päivä."

Kirill "Kirka" Babitzinin kuolemasta on kymmenen vuotta. Kun hän kuoli, Nikke oli juuri täyttänyt 21 vuotta.

"Ajattelen yhä faijaa joka päivä."

Kaikki mitä tarvitsin

Parista ensimmäisestä lapsuudenkodistaan Nikke ei muista mitään. Kruununhaassa nekin olivat ja niissä asui koko perhe: äiti ja isä, Katarine ja Boris, Aleksandra ja Nikolai.

"Meitä sisaruksia on Ake, Keke, Boke ja mä. Olen nuorin, viisi vuotta toiseksi nuorinta Akea nuorempi."

Kolmas koti oli Oikokadulla. Kaikista kodeista oli lyhyt matka tärkeisiin paikkoihin: Vironniemen päiväkotiin ja Kaisaniemen pallokentälle, Tervasaareen, Uspenskin katedraaliin ja Pyhän kolminaisuuden kirkkoon.

"Pääsiäinen on aina ollut faijan peruja tärkeä juhla."

"Ortodoksisuudesta tulee lämmin fiilis. Pääsiäinen on aina ollut faijan peruja tärkeä juhla, ja kirkossa olen käynyt myös äidin kanssa paljon. Tänäkin keväänä mietin, että jonkinlainen versio ortodoksien pääsiäispaastosta pitäisi pitää. Treenaan vain niin usein, että en voi isosti paastota."

Nikke oli viisivuotias, kun vanhemmat erosivat. Isä muutti sisäpihan poikki saman taloyhtiön toiseen rappuun perheystävän ja tulevan vaimonsa Paula Nummelan luo.

Kun ero ja uusi suhde tulivat julkisuuteen, Nikke näki kuvia kotikadun kauppojen ja kioskin lööpeissä. Viisivuotiasta kiinnosti enemmän, näkyykö kadulla kavereita, joiden kanssa leikittiin jalkakäytävillä rosvoa ja poliisia.

"Ero on varmasti ollut aikuisille vaikea asia, mutta minulla oli aina turvallinen lapsuus." 

"Faija kertoi myöhemmin, että olin alussa heidän luonaan käydessäni ihmetellyt, miksi isin tavaroita on täällä. Mulle oli vastattu, että he asuvat nyt yhdessä. Olin niin pieni, että tuskin mietin kauhean syvällisesti mitään."

"Ero on varmasti ollut aikuisille vaikea asia, mutta minulla oli aina turvallinen lapsuus. Pyörin Krunassa ja faijan kanssa paljon."

Nyt Nikke seisoo samalla lapsuuden sisäpihalla Kruununhaassa. Edellisestä käynnistä on kymmenen vuotta.

Tässä reunapellillä käveltiin, vaikka ei olisi saanut, hän näyttää. Näitä tikapuita kiivettiin melkein katolle saakka.

Smoothie päivässä, kolme parhaassa. ”Haluaisin lapsia. Mutta seuraava projekti voisi ensin olla koira.”
Smoothie päivässä, kolme parhaassa. ”Haluaisin lapsia. Mutta seuraava projekti voisi ensin olla koira.”

Siitä isä ei saanut tietää. Mutta yhdeksänvuotiaiden poikien tupakanpoltosta sai.

"Tulin kavereiden kanssa kadulta tähän pihalle. Faija oli ulkona ja todella vihainen. Hän oli vetänyt röökiä nuoruudestaan nelikymppiseksi ja onnistunut aika vastikään lopettamaan. Faija sanoi, että hän käy hakemassa kioskilta Mallu-askin niin, että saan polttaa kymmentä röökiä yhtä aikaa. Että poltat ne ja kerrot sitten, onko hyvää."

Ei isä niin tehnyt. Eikä Nikke ole sen jälkeen polttanut.

"Viesti meni kerrasta perille. Isi oli kiltti ihminen mutta myös auktoriteetti. Hän sanoi tarvittaessa suoraan ja tiukasti. Olen samanlainen."

Hukassa ja pihalla

Eniten Nikke pitää hopeakoruista. Myös platina on hienoa ja nahka korujen materiaalina.

"Ehkä innostukseni koruihin lähti aluksi faijasta. Minusta oli cool, että oli erilainen faija. Sellainen, jolla oli nahkatakki ja ponnari ja koruja."

Nikke sanoo, että ei ole ollut varsinainen koulunpenkillä viihtyjä. Silti hän suoritti kaksoistutkinnon, valmistui ylioppilaaksi ja merkonomiksi. Kesätöitä löytyi isän vaimon koruliikkeestä.

Kesällä 2006 Nikke meni armeijaan.

"Vala-tilaisuudessa isi kutsui minua kovaan ääneen kersantti Babitziniksi."

"Faijalle oli iso juttu, että kävin koulut loppuun ja olin armeijassa, vaikka hän ei ollut itse käynyt armeijaa. Vala-tilaisuudessa isi kutsui minua kovaan ääneen kersantti Babitziniksi. Tietysti siinä vieressä oli silloin joitakin oikeasti isoja armeijapäälliköitä."

Tammikuun viimeisen päivän aamuna 2007 äiti soitti Nikelle armeijaan. Isä oli kuollut yöllä. Hautajaiset olivat kaksi päivää myöhemmin.

"Kun lopetin sen puhelun, sanoin intissä, että nyt lähden lomalle. Lääkäri sanoi, että ole kaksi viikkoa ja soita, jos tarvitset lisää aikaa. Tarvitsin. Mutta sitten menin takaisin ja hoidin intin loppuun."

Isän kuoleman jälkeen elämästä oli vaikea saada otetta. Nikke oli pelannut jalkapalloa tosissaan alle kouluikäisestä, mutta nyt pelaaminen jäi. Hän yritti lukea kirjastossa ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin ja lukikin, mutta ei mennyt pääsykokeisiin.

"Kun faija kuoli, laihduin paljon. Ei tullut mitään romahdusta, mutta tuli monta mutkaa."

"Kaverini menivät intin jälkeen joku lääkikseen, joku oikikseen, joku kauppakorkeakouluun. Ne opiskelivat, mutta minusta ei ollut siihen."

"Kun faija kuoli, laihduin paljon. Ei tullut mitään romahdusta, mutta tuli monta mutkaa. Olin vähän hukassa ja pihalla. Harrastukset loppuivat, alkoi biletys ja juhliminen."

Koskaan juhliminen ei lähtenyt ihan pahasti käsistä. Olisi voinut, Nikke sanoo.

Yksi syy siihen, että ei alkanut mennä vielä huonommin, on lapsuuden kiinteällä kaveriporukalla.

"Sain frendeistä tukea. Pojat ovat monesti huonoja puhumaan, mutta koska olemme tunteneet lapsesta asti, vaistoamme, jos jollakin on jotain. Katsomme toistemme perään."

Toinen syy siihen, että Nikke osasi varoa, on kahdeksan vuotta vanhempi isoveli Boris. Hän on itse kertonut käyttäneensä huumeita ensimmäisen kerran 14-vuotiaana.

"Olen broidistani nähnyt, mihin väärät valinnat voivat johtaa. Hän on ollut varoittava esimerkki siitä, mihin en ainakaan halua lähteä."

"Olen broidistani nähnyt, mihin väärät valinnat voivat johtaa. Hän on ollut varoittava esimerkki siitä, mihin en ainakaan halua lähteä. Olen tehnyt tietoisen päätöksen jo kouluaikoina, että valitsen toisen tien."

"Broidi on silti aina broidi. Väleissä olemme olleet aina ja välillä tapaamme. Joskus on käyty yhdessä treenaamassakin ja homma on ollut tosi jees. Mutta hänellä on tullut ylämäkiä ja alamäkiä vuorotellen."

Omille siiville

Isän kuoleman jälkeen vain harvat asiat kiinnostivat. Yksi kiinnostaneista oli korut. Nikke teki töitä Paula Nummelan liikkeessä Helsingin keskustassa, opetteli korjaamaan katkenneita helminauhoja, punomaan nahkarannekkeita ja korjaamaan lukkoja puristuspihdeillä.

"Aloin hahmotella piirtämällä, millaisia koruja itse haluaisin käyttää."

Paperille tuli lyijykynäpiirroksena vahva siipi, kotkan siipi. Ja pienempi, suojeleva enkelin siipi. Korut myivät hyvin.

Paperille tuli lyijykynäpiirroksena vahva siipi, kotkan siipi. Ja pienempi, suojeleva enkelin siipi. Ne tulivat myyntiin hopeakoruina vuonna 2008 ja olivat osa Niken ensimmäistä omaa korumallistoa.

"Siipikoruja myytiin hyvin. Jatkoin korujen suunnittelua ensin miehille, sitten myös naisille."

Suunnittelun ohessa Nikke meni töihin kuntokeskukseen personal traineriksi. Itse hän oli alkanut herätä joka aamu selkä kipeänä.

"Olin junnusta asti liikkunut tosi paljon. Kaikki ne vuodet valmentaja oli jalkapallotreenien lopuksi sanonut, että tehkää kotona venyttelyt ja lihashuollot. Ikinä en tehnyt."

Lapsuuden kotipihassa Helsingin Kruununhaassa.
Lapsuuden kotipihassa Helsingin Kruununhaassa.

Oppirahat maksettu

Kolme vuotta sitten Nikke päätti antaa korubisnekselle kaikkensa. Hän lopetti muut työnsä ja keskittyi korujen suunnitteluun, markkinointiin ja myyntiin.

Se vaati työtä ja rahaa.

"Ostin auton, se oli kaupparatsuni. Lähdin yhtiökumppanini kanssa myymään koruja jälleenmyyjille ja sainkin myytäväksi Tuuria myöten. Mutta totuus valkeni nopeasti."

Haaveissaan Nikke oli miettinyt, että suunnittelu voisi laajentua kelloihin ja vaikka kravatteihin. Jälleenmyyjien kautta niitä voisi myydä suurkaupungeissa ympäri Eurooppaa ja kauempanakin.

Enemmän kuin ostajia oli niitä, jotka kysyivät, onko Nikolai Babitzin Helsinki -korumerkin suunnittelija sukua Kirkalle.

Käytännössä Nikke istui autossa tai seisoi korutiskin takana messuilla ja myyjäisissä. Enemmän kuin ostajia oli niitä, jotka kysyivät, onko Nikolai Babitzin Helsinki -korumerkin suunnittelija sukua Kirkalle.

"Yrittäjyydestä on oppirahat maksettu. Korujen suunnittelu oli kiinnostavaa, mutta kansainväliset brändit ovat vahvoja ja markkinoille on vaikea päästä. Vuodessa ymmärsin, että en elä korubisneksellä."

Sen vuoden aikana autolla Suomea ympäri ajaessa selkä oli tullut entistä kipeämmäksi. Samalla oli vahvistunut toinen, mielessä ollut haave.

Melkein ja ihan parasta

Arkiaamuisin kännykän kello soi 6.15. Illalla tehty smoothie on valmiina jääkaapissa: banaania, taatelia ja kookosmaitoa, marjoja, manteleita, MCT-öljyä ja viherjauhetta.

Kotoa Ullanlinnasta kävelee studiolle kahdeksassa minuutissa.

Ensimmäinen aamutunti alkaa seitsemältä. Asiakkaita Nikke ottaa tunnille kerralla enintään kahdeksan. Hän tuntee jokaisen nimeltä ja tietää, kenellä on vahvat reidet mutta heikompi selkä ja kuka työntää lantiota väärin kyykkäysasennossa.

Aamun ja illan ohjaustuntien välissä on vapaata. Nikke tulee kotiin ja syö aamupalan. Kaurapuuron päällä on marjoja ja siemeniä, paistetun kananmunan päällä lehtikaalia, pinaattia, paprikaa ja avokadoa. Kahvia hän ei juo, vihreää teetä sen sijaan.

Joskus asiakkaat kysyvät, eikö valmentajalla ole paheita ollenkaan.

"Voi kuule, on", Nikke nauraa.

"Arkena moni kaveri käy treenaamassa studiollani, ja silloin olen valmentaja ja auktoriteetti. Mutta kun vapaalla ollaan kavereina bissellä, silloin ollaan kavereina bissellä."

Mutta ei niitä paljon ole. Viikonloppuisin saattaa mennä hampurilainen, ja kerran parissa viikossa jätski. Joskus kotisohvalla syödään sipsejä.

"Osaan minä myös juhlia. Meillä on edelleen iso ja tiivis kaveriporukka. Arkena moni kaveri käy treenaamassa studiollani, ja silloin olen valmentaja ja auktoriteetti. Mutta kun vapaalla ollaan kavereina bissellä, silloin ollaan kavereina bissellä."

Ennen iltatunteja on Niken oman treenin aika tyhjällä studiolla. Ainoa laite koko salissa on soutulaite.

"Toiminnallinen harjoittelu ja kehon painolla harjoittelu - se on koko studioni juttu, mun juttuni. Monesti ihmiset junnaavat kuntosalilla laitteilla samoja liikeratoja, vaikka kroppaa olisi helppo treenata itse paljon monipuolisemmin. Samoja virheitä olen tehnyt itsekin. Se on yksi syy, miksi heräsin aamuisin selkä kipeänä kymmenen vuotta."

Viime syksynä selkään tuli välilevynpullistuma.

"Ihminen on myös kokonaisuus. Kun mietin, mitä kaikkea olen kymmenessä vuodessa käynyt läpi, niin ei ole ihme, että se tuntui jossakin.

Fysioterapeutin avulla olen oppinut monipuolisesta treenaamisesta vielä lisää. Puoli vuotta selkä on ollut kivuton."

Nikke sanoo oman studion perustamisen olleen melkein parasta, mitä kymmenessä vuodessa on tapahtunut. Niin oikea ratkaisu se oli.

Korujen suunnittelu on nyt taka-alalla. Niken koruja myydään edelleen, mutta viimeisimmän malliston suunnittelusta on pian kaksi vuotta.

Annaan tutustuminen on se kaikkein paras kymmenen vuoden aikana tapahtunut asia. Yhdessä he ovat olleet viisi vuotta, kihloissa pian vuoden.

Sen jälkeen Nikke on suunnitellut vain yhden korun: platinasta tehdyn siron sormuksen, jossa on keskellä yksi iso timantti ja sormusta kiertämässä kymmenen pientä.

Sormus oli kihlasormus Annalle. Ja Annaan tutustuminen on se kaikkein paras kymmenen vuoden aikana tapahtunut asia. Yhdessä he ovat olleet viisi vuotta, kihloissa pian vuoden.

"Olen oppinut Annalta aitoutta ja rehellisyyttä. Olen ollut ujo mutta tullut avoimemmaksi. Kun uskaltaa sanoa, miltä tuntuu, yleensä asiat paranevat."

Vaativampi lankku omalla studiolla. ”Yritän pysyä lankussa boksin päällä 30 sekuntia kerralla ja tehdä muutamia sarjoja peräkkäin.
Vaativampi lankku omalla studiolla. ”Yritän pysyä lankussa boksin päällä 30 sekuntia kerralla ja tehdä muutamia sarjoja peräkkäin.

Kunnes taas tavataan

Joskus Nikke kuuntelee isänsä musiikkia, mutta harvoin. Parempi mieli tulee räpistä tai Alicia Keysin tai Michael Jacksonin musiikista.

"Kun faija kuoli, hänen biisiensä kuuleminen oli pitkään liian vaikeaa."

Vuoden alussa isän kuolemasta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta. Kirkan elämää ja uraa on kerrattu taas julkisuudessa, ja Helsingin kaupunginteatteri teki Kirka-musikaalin.

"On hienoa, että faijaa kunnioitetaan, mutta asioiden avaaminen aina uudelleen on vaikeaa."

"Mietin pitkään, menenkö katsomaan musikaalin, moni kehui sitä. En mennyt. Päätin suojella itseäni, koska tiedän, että olisin tullut surulliseksi. On hienoa, että faijaa kunnioitetaan, mutta asioiden avaaminen aina uudelleen on vaikeaa."

Nikke arvelee, että kun omat vanhemmat ovat vanhoja, heidän menettämisensä pystyy hyväksymään. Silloin on yleensä myös itse ihmisenä valmiimpi. Parikymppisenä hyväksyminen oli vaikeaa ja oma kasvu kesken.

"Minulla on mennyt faijan kuolemasta toipumiseen kymmenen vuotta. Välillä tuntuu, että en ole ihan toipunut vieläkään."

Joka päivä isä tulee mieleen jostakin. Nykyisin muistoista tulee myös hyvä mieli.

Ruokakaupan nachopusseista Nikke muistaa, miten isä ja hän kävivät 1990-luvun alussa Suomen ensimmäisessä meksikolaisessa ravintolassa ja ottivat vuorokerroilla kanafajitasta ja nacholautasellisia.

Irtokarkkeja ostaessaan hän etsii Rollo-toffeita, isän suosikkeja.

"Ajattelen, että faija on taivaassa ja katselee sieltä elämääni ja joskus me vielä kohdataan."

Lenkillä merenrannassa tulevat mieleen isän keikkaristeilyt ja yhteishytti. Tax free -kaupasta isä antoi ostaa korillisen karkkia. Nikke osti aina lakunauhaa, isä osti aina lakupiippuja.

Edelleen Nikke usein miettii, mitä isä eri asioista ajattelisi. Isän ajatuksilla on yhä väliä.

"Ajattelen, että faija on taivaassa ja katselee sieltä elämääni ja joskus me vielä kohdataan. Jonkun mielestä ajatus voi olla naiivi, mutta minua se auttaa ja lohduttaa."

"Yritän elää niin, että faija olisi minusta ylpeä. Tiedän, että nyt hän olisi."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 10/2017.

Mian mielestä puhelinmyyjän työssä parasta ovat ihmiset. Hän toivottaa heille ”hyvää päivänjatkoa” työpäivänsä aikana yli sata kertaa.

MINÄ KUUNTELEN 4/4. Miljoona suomalaista kokee itsensä yksinäiseksi. Ketkä kuuntelevat heitä, joilla ei ole ketään muuta? Vantaalainen puhelinmyyjä Mia Maurer, 46, myy työkseen lehtiä, mutta samalla hän kuulee monta surullista elämäntarinaa.

"En koskaan tiedä, kuka puhelimeen vastaa ja missä. Yksi on ehkä kesämökkirannassa saunaa lämmittämässä, toinen kotimatkalla riidan jälkeen, itku pistelemässä silmien takana. Nuori tai vanha, jonkun tytär tai äiti tai veli.

Yksikään heistä ei ole vain ääni puhelimessa. Jokaisella heillä on oma elämänsä.

Joku voisi ajatella, että mitä väliä minulle on sillä, kenen kanssa puhun. Kunhan yritän saada lehtitilauksen kaupaksi vaikka puolipakolla ja sanon sitten heipat. Ei se niin mene. Voin tehdä aika paljon myyntipuheen ohessa.

Joidenkin elämässä puhelinmyyjä on ainoa ihminen, joka koskaan soittaa.

Voin kuunnella.

Suomessa on hurja määrä yksinäisiä. Joidenkin elämässä puhelinmyyjä on ainoa ihminen, joka koskaan soittaa. Muun ajan kännykkä on hiljaa. Kukaan ei kaipaa, kotona on äänetöntä ja tyhjää.

Silloin ihmisellä on tarve puhua. Olen saanut kuulla tuntemattomien ihmisten avioeroista, puolison kuolemasta, sairauksista ja työttömyydestä. Kaikista niistä isoista asioista, jotka vievät meiltä yhtäkkiä maton jalkojen alta.

"Voin antaa heille ne muutamat minuutit"

"En näe ihmisen ilmeitä ja eleitä, kun hän kertoo elämästään. Ulkonäön voin vain arvailla. Mutta siinä hetkessä olemme hetken jotenkin tuttuja, saman asian äärellä.

En voi suoranaisesti muuttaa kenenkään hankalaa tilannetta, mutta minulla on annettavana ne muutamat käytössäni olevat minuutit.

Lähden helposti mukaan tilanteisiin: Ai kauheeta! Voi että! Miten nyt noin! Jonkun kanssa voisin jutella tunteja.

Kun puhelun päättyessä huomaan, että toista ihmistä jotenkin helpotti purkautua, niin jäähän siitä ihan pirun hyvä mieli. Ehkä hän uskaltaa taas ajatella, että kyllä tämä tästä.

Tykkään ihmisistä ja olen vähän tällainen heittäytyjätyyppi, että lähden helposti mukaan tilanteisiin: Ai kauheeta! Voi että! Miten nyt noin! Jonkun kanssa voisin jutella tunteja.

Samalla tiedän, ettei minua ole palkattu psykologiksi vaan lehtiä myymään. Täytyy tasapainotella. Ajattelen, että voin tuoda jonkun elämään pientä iloa, mutta samalla tienata elantoni, niin kuin jokaisen täytyy tienata."

"Joidenkin puheluiden jälkeen pyyhin kyyneleen"

"Suurin osa keskusteluista on hyviä. Lehti joko tilataan tai ei, ja sitten siirryn eteenpäin. Joidenkin puheluiden jälkeen joudun hengittämään vähän syvempään ja ehkä pyyhkimään kyyneleen. Ne ovat usein keskusteluja vanhempien naisten kanssa.

Naiset ovat olleet ikänsä hyviä äitejä ja vaimoja, uhrautuneet ja höösänneet muita, leiponeet pullat ja kolunneet koulun vanhempainillat. Sitten he ovat käyneet tarpeettomiksi. Lapset kasvoivat, puolisot kuolivat, kukaan ei enää välitä.

Olen ymmärtänyt, että me naiset olemme usein liian kilttejä. Siitä roolista ei ole helppo päästä eroon. Jos vanhoilla päivillään paneekin stopin passaamiselle ja vaatii jotain itselleen, omaiset loukkaantuvat.

Haluaisin halata jokaista liian kilttiä naista ja sanoa, että kyllä minä kuuntelen, mutta muista itsekin olla topakkana."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 16/2017.

”Jos kaikki kohtelisivat toisiaan normaalisti ja mukavasti, maailma olisi paljon parempi paikka. Mitä hyödyttää, jos ihmisiä arvostelee? Myös omaa elämäänsä pitäisi arvostaa. Kun kuulen asiakkaiden vaikeista kokemuksista, muistan aina, että minulla on hyvä työ ja ihana tytär, olen terve ja suhtkoht järjissäni. Se riittää onneen. Ei kaikkea tarvitse aina olla enemmän ja paremmin.”