Kuusi tarinaa kuolemasta, kuusi ainutlaatuista elämää, kuusi viimeistä valokuvaa. Ja läheisten yksi toive: saisinpa vielä kerran kertoa, että rakastan.

Lapseni tykkäsi pääkallokarkeista

Äiti Saila Vasama, 49:

Sami tykkäsi eniten pääkallon muotoisista irtokarkeista, joiden toinen puoli on musta ja toinen punainen.

Kun Sami sai ensimmäisen kännykkänsä, hän soitti pihalta: ’Olen täällä lumikasassa, ja toinen kenkä on juuttunut, tule äiti pelastamaan.’

Hän piirsi hienoja sarjakuvahahmoja ja teippasi ne huoneensa oveen tarkkaan järjestykseen.

Sellaisia asioita kuolleesta lapsestaan muistaa, arkisia.

Eräänä päivänä eskarista kerrottiin, että Samilla oli metsäretkellä ollut ongelmiatasapainon kanssa. Diagnoosi tuli neljä viikkoa myöhemmin: pahanlaatuinen aivokasvain, joka johtaa kuolemaan.

Sami eli vielä vuoden. Ensin hyvää elämää, sitten huonompaa. Raajat lakkasivat yksi kerrallaan toimimasta. Ilme muuttui surulliseksi. Hän sanoi: ’En halua olla tällainen Sami. Haluan olla sellainen kuin ennenkin.’

Oli musertavaa katsoa lasta, jonka tiesi menettävänsä. Huomasin ajattelevani, ettei Samille kannata enää ostaa uusia talvivaatteita ensi vuodeksi.

Sami kuoli yöllä meidän väliimme, äidin ja isän väliin. Vasta sillä hetkellä, kun huomasin, ettei Sami enää hengitä, kaikki toivo hävisi. Ajattelin, että tämä oli nyt tässä. Samin elämä.

Ensimmäiseen vuoteen en voinut astua Samin huoneeseen, pöly vain kerääntyi. Sitten menin vähitellen, siedätin itseäni. Koti oli niin hiljainen. Sami oli ainokaisemme, pitkien lapsettomuushoitojen jälkeen saatu.

Kaipaus oli vahvaa ja fyysistä, on yhä. Kunpa voisin vielä kerran ottaa Samista kiinni ja halata.

Lapsen myötä menetin myös ison osan tulevaisuutta. En saa nähdä Samin kasvavan. Harrastukset, valmistumiset, tyttöystävät, lapsenlapset, ne kaikki on viety.

En voi ajatella Samia hirveän syvällisesti. Jos alan velloa surussa, elämästä ei tule mitään. Mutta ajattelen koko ajan. Juttelen hänelle paljon. En mitään erityistä. Kaverisi Raul aloitti musiikkiluokan. Isä on myöhään töissä.

Ei Sami varsinaisesti vastaa, mutta tiedän, että hän jotenkin jatkaa tätä matkaa kanssani.

Kun teen omeletteja, kuulen aina Samin äänen neuvovan, kuten häntä opetin: ensin otetaan keltainen kuppi, sitten rikotaan muna.

Otan aina ensin keltaisen kupin.”
 

Sami Al Mourei 2003–2010

* * *

Vaimo oli aina kaunis

Puoliso Eero Peltoniemi, 78:

”Olin lakkasuolla, kun sairaalasta soitettiin, että vaimon voisi tulla hyvästelemään. Sanoin, että en tule, minä poimin nyt marjoja. Olin jo hyvästini sanonut. Noukin pari litraa ja menin kotiin.

Illalla tuli toinen puhelu. Vaimo oli kuollut. Sytytin kynttilän pöydälle, panin nyrkit ristiin ja sanoin: ’Nyt tarvitahan voimia. Anna niitä!’ Sain voimia.

Aila sairasti dementiaa kymmenen vuotta, joista neljä viimeistä olin hänen omaishoitajansa. Sitten pyysin lääkäriltä, että armahtakaa jo minua ja ottakaa vaimo hoitoon.

Omaishoitajana oleminen oli raskasta, vaikka vaimo olikin aina kiltti. Vain kerran, kun kävin lisäämässä saunanpesään puita, hän tiuskaisi: ’Mikä ämmä se oli, joka siellä rannassa kanssasi hääräsi?’ Pensaat olivat muuttuneet hänen mielessään ihmishahmoiksi.

Olimme naimisissa 50 vuotta, ja uskollisuus yhdisti meidät. Aila oli kaunis, sellainen ristiverinen. Hän oli kaunis loppuun saakka, seksuaaliasiatkin sujuivat. Ymmärsimme toisiamme yhdestä katseesta.

Aila oli hyvä äiti kahdelle pojallemme ja mummo kuudelle lapsenlapselle. Hän oli myös kova työihminen. Kerrankin, kun hän katkaisi jalkansa, hän luuttusi kontaten pirtin lattiat ja leipoi sämpylöitä. Vaimossa oli myös taiteellinen puoli. Hän teki kauniita akvarellimaalauksia: kukka-asetelmia ja maisemia.

Elämä oli niin arkista, ettei rakkaus-sanaa paljon käytetty. Mutta kun meni lähelle ja viereen, ei sitä tarvittu. Usein käytin vaimosta nimeä Justiina. Sekin tarkoitti, että rakastan. Emme­ kehuneet toisiamme, mutta toinen tiesi kehumattakin.

Eniten kaipaan Ailaa iltaisin, kun tulen saunasta ja alan katsoa televisiota. Silloin en voi enää sanoa kenellekään mitään.

Joskus Aila puhuu minulle unessa. Ääni jää koko päiväksi mieleen soimaan. Mitään moitetta emännältä ei tähän mennessä ole tullut, ihania muisteloita vain.”

Aila Peltoniemi 1937–2012

* * *  

Takapenkiltä kuuluu: ikävä isiä

Vaimo Heli Kuismanen, 37:

”Äitienpäivänä sain Pekalta kortin, jonka kuvapuolella oli rehevä­ emäntä ja teksti: ’Ei vaimo vaihtaen parane’. Taakse hän oli kirjoittanut: ’Ihanalle äidille ja maailman parhaalle vaimolle. Olet parasta lapsellesi. Ja minulle. Kiitos! Rakkaudella Pekka’.

Olihan sellainen kortti kiva saada omalta aviomieheltään. Tajutonta hu­umoria ja herkkää romantiikkaa, se oli tyypillistä Pekkaa.

Sunnuntaina Pekka lähti moottoripyöräkisoihin. Hän soitti matkalta ja keskustelimme autotalliin tulevista kaapeista. Meillä oli rakennusprojekti kesken ja kolme alle nelivuo­tiasta lasta.

Samana iltana työnsin nuorimmaista vaunulenkillä, kun puhelin taas soi. Pekka oli joutunut kilpailussa onnettomuuteen ja kuollut.

Meidän muiden elämä jatkui. Pakkohan sen oli jatkua.

Lapset eivät ymmärtäneet paljon. Kun itkin, vanhin lohdutti, että kohta isä tulee kotiin. Yritä siinä sitten selittää, ettei hän enää koskaan tule.

Onnettomuuden jälkeen siivosin kaikki moottoriurheiluun liittyvät palkinnot pois. Niitä oli kirjahyllyllinen. Nyt kotona on Pekasta jäljellä enää puinen kirstu aarteineen: valokuvia, sormukseni ja lehtijuttuja kisoista.

Säästän ne lapsille. Yritän kertoa heille, että isä ei koskaan puhunut pahaa kenestäkään, tuli toimeen kaikkien kanssa, oli isänmaallinen ja hiihti paljon. He kuuntelevat mielellään.

Kun ajamme iltaisin autolla, lapset etsivät taivaalta isin tähden. Silloin takapenkiltä alkaa kuulua, että isiä on ikävä. Vastaan, että niin minullakin. Se on tosiasia, ja siihen sen keskustelun jätän.

Talon rakentaminen on yhä kesken. Autotalli on pystyssä, se toimii varastona.

Jos olisin tiennyt, että puhun mieheni kanssa viimeistä kertaa, en olisi puhunut kaapeista. Olisin puhunut rakkaudesta.”

 

Pekka Kuismanen 1964–2009

* * * 

Muistan hänet männyn tuoksusta

Kumppani Jaru Kokkinen, 40:

Juha Valtteri oli onnellisin, kun silitti eläintä. Silloin hän hymyili. Hymy oli kaunis.

Asuimme pienellä maatilalla ja kasvatimme hevosia. Kaikki oli vaatimatonta: harmaat seinät, koneita vähän, kotina yksi huone, hevoset heti huoneen seinän takana tallissaan.

Kun lampaat poikivat, Juha Valtteri halusi hoitaa jokaisen­ synnytyksen itse. Lampaita oli enimmillään viisisataa. Hän ei nukkunut viikkokausiin.

Naapurille homoparin maatila oli liikaa. Meitä terrorisoitiin ja peloteltiin. Kymmenen vuoden jälkeen jouduimme jättämään kotimme.

Kun viimeinen hevonen haettiin, katsoimme kuljetusauton perään niin pitkään kuin se näkyi. Sitten Juha Valtteri romahti itkemään.

Muutimme ankeaan kerrostalolähiöön.

Ei ollut­ enää metsää eikä maata. Vuoden Juha Valtteri yritti löytää jotain,­ mistä tarttua kiinni. Sitten hän ei enää jak­sanut.

Tulin kaupasta kotiin ja löysin hänet kuolleena. Edellisenä päivänä olimme käyneet hänen tätinsä luona poimimassa marjoja.

Tuo marjaretki oli erityinen. Uskon, että Juha Valtteri halusi antaa minulle vielä hyviä muistoja. Jotain positiivista, eteenpäin katsovaa tekemistä. Säilömistä talven varalle.

Juha Valtteri oli aina vähän surullinen. Silloinkin, kun oli täynnä intoa hevosten kanssa. Mietin yhä, osasinko lohduttaa häntä tarpeeksi. Tiedän, että yritin.

Rakastin sitä, miten hän suhtautui luontoon. Hän halusi­ tehdä kaiken kauniimmaksi, ei vain riistää ja ottaa. Olen onnellinen, että Juha Valtterin viimeinen leposija on luonnonsuojelualueella. Hän pääsi takaisin luontoon.

Opin Juha Valtterilta rakkauden. Muistan hänet männyn tuoksusta.

Kun Juha Valtteri tuli hakemaan minua ja tavaroitani luokseen maalle, pysähdyimme kesken matkan ja kaivoimme pienen tammenvesan metsästä. Kotona istutimme sen navetan viereen. Puun alku kasvoi komeaksi.

Ehdimme olla yhdessä kolmetoista vuotta.”

Juha Valtteri Väisänen 1970–2011

* * *

Äiti olisi laulanut lapsilleni

Poika Michael Perukangas, 43:

”Minulla on äidistäni yksi kuva hänen henkilötodistuksessaan ja muutama isän salaa ottama kuva 70-luvulta. Ei oikein muuta.

Isän kuvissa äidillä on kirja kädessä. Se oli äidin tapa kapinoida­ hiljaa.

Hänelle oli tolkutettu, ettei naisen kuulu käydä kouluja. Äiti saikin ensimmäisen lapsensa jo 18-vuotiaana. Mutta ei koskaan lakannut lukemasta.

Äiti ei halunnut tuoda itseään esille, vaan tuki mieluummin muita. Hän pesi nyrkkipyykkiä kylpyammeessa ja juoksi aamukahdeksaksi puhelinkioskille soittamaan milloin sosiaalitoimeen,­ milloin lääkärille.

Muistan äidin ilman kuviakin.­

Äiti kuoli keuhkosyöpään, kun olin 26-vuotias. Ensi vuonna olen yhtä vanha kuin hän kuollessaan.

Viimeisenä jouluna äiti oli heikko. Sellaista heikkoutta on vaikea kohdata omassa äidissään. Ajattelin viipyä äidin luona ­yön yli, mutta päädyin ystävän kanssa yökerhoon.

Ravintolan ulkopuolelta löysin lumihangesta sadan markan setelin. Se antoi hetkellisen synninpäästön. Seteli oli kuin merkki: ehkä olikin hyväksyttävää lähteä äidin luota.

Isäksi tultuani olen ymmärtänyt, kuinka ehdotonta vanhemman rakkaus lastaan kohtaan on. Olen näyttänyt äidin kuvia 6-vuotiaalle pojalleni. Hän katsoi niitä, mutta ei kommentoinut mitään. Kauttani lapset saavat tutustua asioihin, jotka olivat äidille tärkeitä. Eläimiin, musiikkiin, kirjoihin.

Uskon, että äitini olisi kertonut paljon tarinoita lapsen­lapsilleen ja opettanut heille maailman parhaan janssoninkiusausreseptin. Ehkä hän olisi myös laulanut, jos hänen äänestään­ olisi ollut jotain jäljellä.

Aikuisenakin voi kokea olevansa orpo. Ajattelen edelleen äitiä joka päivä. Muistan jopa hänen parhaiden naisystäviensä nimet: Kaija, Anja ja Anne.

Haluan muistella hyviä aikoja, äidin hymyä. En osaa eritellä hänen sanomisiaan ja tekemisiään. Olen liian läheinen, oikeastaan yksi osa häntä.”

Hilkka Malino 1952–1997

* * *

Iskä opetti tekemään nuotion

Tytär Elli Mäki, 15:

”Valitsimme sisarusten kanssa iskälle arkkuun pinkin teepaidan, Puman hupparin ja farkut. Äiti sanoi, että me saamme päättää. Vaatteet eivät sopineet yhteen, mutta ne olivat iskän suosikit. Puku päällä häntä ahdisti.

Iskä sai aivorunkoinfarktin, kun hän oli imuroimassa yläkertaa. Hän imuroi joka päivä ja tykkäsi, että on siistiä. Muruset pöydän alla olivat hirveä juttu ja varmaan ainoa asia, josta hän ikinä meille hermostui.

Kohtauksen jälkeen iskä eli vielä neljä kuukautta, mutta ei pystynyt enää reagoimaan mihinkään. Ensimmäiset viikot hän näytti vain nukkuvalta. Sitten hän laihtui niin paljon, että muuttui vähän pelottavan näköiseksi. Rasvasin iskän jalkoja ja autoin kääntelemään häntä. Siihen aikaan itkin tosi paljon.

Kirjoja iskä ei lukenut koskaan. Hän tykkäsi Yölinnusta ja Kake Randelinista. Niitä sitten huudatettiin automatkoilla ja kesällä pihalla, kun grillattiin.

Iskä osasi rakentaa mitä tahansa. Hän teki meille uima-altaan, leikkimökin ja talonkin. Aina oli jokin projekti menossa.

Äiti oli se, joka komensi. Iskä suostui kaikkeen. Hän tanssi meidän lasten kanssa pellemäisesti ja osti pikkuveljelle paljon radio­-ohjattavia­ leluja.

Opin iskältä, miten lämmitetään sauna, tehdään nuotio ja ajetaan moottorikelkkaa. Hän sanoi aina, että asioihin täytyy tarttua itse eikä odottaa, että joku muu hoitaa homman.

Välillä tulee kauhea ikävä. Silloin äiti muistuttaa: ’Yritetään miettiä, että sait pitää­ monta vuotta ihanan isän. Kaikilla ei ole isää koskaan.’

Onhan se totta. Ehkä se vähän lohduttaa.

Surullisin olen siitä, etten ole varma, ymmärsikö­ iskä, mitä juttelin hänelle juuri ennen kuolemaa. Ei ole mitään keinoa todistaa­ sitä. Hän vain makasi hiljaa tippaletku käsivarressa.

Ennen infarktia iskä joi lauantaisin saunaoluen ja söi Kotipizzan Special Operan.”

Marko Mäki 1974–2013

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 24/2014.

 

Lue myös:

Juha Hänninen: Kuolema pitää sallia

"Miten tästä selviää?"

Satu ja Olli Kunnarin perheeseen kuuluvat 13-vuotias poika, 10-vuotias tyttö ja kissanpentu Milli. Olli, 36, on yksi Suomen tunnetuimmista ammattilentopalloilijoista. Kunnarit asuvat Sastamalassa kunnostamassaan vanhassa koulussa.
Satu ja Olli Kunnarin perheeseen kuuluvat 13-vuotias poika, 10-vuotias tyttö ja kissanpentu Milli. Olli, 36, on yksi Suomen tunnetuimmista ammattilentopalloilijoista. Kunnarit asuvat Sastamalassa kunnostamassaan vanhassa koulussa.

Satu ja Olli Kunnari ovat muuttaneet Ollin lentopallouran vuoksi maasta toiseen. ”Urheilijan kuuluu olla tietyllä tavalla itsekäs”, Satu Kunnari sanoo.

Lentopalloilija Olli Kunnarin sopimus puolalaisen joukkueen kanssa oli allekirjoitusta vaille valmis. Elettiin vuotta 2011, ja perhe oli asunut ulkomailla eri maissa seitsemän vuotta.

Ollin ja hänen vaimonsa Satu Kunnarin esikoinen oli aloittamassa esikoulun, ja pariskunta oli päättänyt, että Satu ja lapset muuttava Suomeen. Ollin oli määrä jäädä vielä vuodeksi Puolaan.

”Yksin valvoessani päätin, että aamulla soitan managerilleni ja sanon, etten jatka ulkomailla pelaamista, vaan lähden perheen kanssa Suomeen”, Olli kertoo.

Taustalla oli vaimon uupumus. 

”Kun saimme esikoisemme, pelasin Ranskassa. Satu oli paljon vauvan kanssa yksin kotona, koska minulla oli pelimatkoja.”

Tukiverkkoa perheellä ei juuri ollut.

”Myös henkinen jaksamiseni loppui. En saanut itkuani katki ja pelkäsin kuolemaa.”

”Vähitellen ulkomailla asumisesta katosi uutuuden viehätys. Lasten syntymän jälkeen arki ammatti­urheilijan vaimona osoitti rankkuutensa”, Satu kertoo.

Etenkin syksy 2009 oli raskas.

”Joulun alla olin tullut lasten kanssa lomalle Suomeen. Tyttärellämme oli ollut viikkokausia kuumetta, korvatulehduksia ja antibioottikuureja. Lopulta hänelle puhkesi keuhkokuume, ja hänet kiidätettiin Tampereelle sairaalaan. Poika jäi vanhemmilleni, ja minä valvoin tyttären rinnalla sairaalassa.”

Kun lapsi pääsi sairaalasta, Satu sai pahoja rytmihäiriöitä. Niiden syyksi paljastui sydänlihastulehdus.

”Myös henkinen jaksamiseni loppui. En saanut itkuani katki ja pelkäsin kuolemaa. Kun en enää jaksanut vastata ystävien puheluihin, tiesin, että minun on haettava apua.”

Olli lensi Sadun luokse, vaikka pystyi viipymään vain muutaman päivän.

”Olin helpottunut, että sydänoireet helpottivat. Ajattelin, että masennuksesta selvitään kyllä. Sadun sairastumisen jälkeen perheen merkitys kasvoi entisestään.”

Keväällä Satu alkoi voida jo paremmin, ja perhe palasi Ollin luokse. Terapiassa Satu kävi Suomessa vielä vuoden ajan.

”Olli on tehnyt aina uraansa liittyvät päätökset itsenäisesti, ja minusta niin pitääkin olla. Olemme toki keskustelleet asioista, mutta urheilijan kuuluu olla tietyllä tavalla itsekäs. En haluaisi, että Olli olisi minulle katkera tai sanoisi, että olisi mennyt, mutta minä en päästänyt.”

Miten arki muuttui, kun koko perhe muutti Suomeen? Kumpi hermostuu herkemmin, Olli vai Satu? Milloin Satu ilmoitti, että Ollista tulee hänen aviomiehensä? Lue Sadun ja Ollin koko tarina Kodin Kuvalehdestä 18/2018. Voit lukea jutun myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.

Satu ja Olli Kunnarin perheeseen kuuluvat 13-vuotias poika, 10-vuotias tyttö ja kissanpentu Milli. Olli, 36, on yksi Suomen tunnetuimmista ammattilentopalloilijoista. Nykyään hän pelaa VaLePassa. Satu, 37, työskentelee vanhempiensa perustamassa perheyrityksessä asiakaspalvelu-, myynti- ja markkinointitehtävissä. Kunnarit asuvat Sastamalassa kunnostamassaan vanhassa koulussa.
Satu ja Olli Kunnarin perheeseen kuuluvat 13-vuotias poika, 10-vuotias tyttö ja kissanpentu Milli. Olli, 36, on yksi Suomen tunnetuimmista ammattilentopalloilijoista. Nykyään hän pelaa VaLePassa. Satu, 37, työskentelee vanhempiensa perustamassa perheyrityksessä asiakaspalvelu-, myynti- ja markkinointitehtävissä. Kunnarit asuvat Sastamalassa kunnostamassaan vanhassa koulussa.

Satu ja Olli Kunnari ovat muuttaneet Ollin lentopallouran vuoksi maasta toiseen. Kun Satu uupui, Olli valitsi Suomen ja perheen.

Olli: Muistan valvotun yön keväällä 2011. Olimme asuneet ulkomailla eri maissa seitsemän vuotta. Pelaan työkseni lentopalloa, ja muutimme aina sen mukaan, missä joukkueessa pelasin. Poikamme oli aloittamassa esikoulun, ja olimme päättäneet, että Satu ja lapset muuttavat Suomeen...