Yli 30 vuotta naimisissa olleet Kirsi ja Paavo:
Sosiaalikasvattaja Kirsi Roininen, 52, ja puuteknikko Paavo Roininen, 50, asuvat Espoossa.­ He ovat olleet naimisissa 32 vuotta. Perheeseen kuuluu nyt viisi sijoitettua lasta tai lahjalasta, kuten pariskunta heitä kutsuu.
Sosiaalikasvattaja Kirsi Roininen, 52, ja puuteknikko Paavo Roininen, 50, asuvat Espoossa.­ He ovat olleet naimisissa 32 vuotta. Perheeseen kuuluu nyt viisi sijoitettua lasta tai lahjalasta, kuten pariskunta heitä kutsuu.

Kirsi ja Paavo menivät naimisiin niin nuorina, että kasvoivat yhdessä aikuisiksi. Nyt he ovat SOS-lapsikylävanhempia ja yrittävät yhä etsiä aikaa toisilleen.

Paavo: Elämä on liian lyhyt riitelemiseen. Jo yksi riitelyyn hukattu päivä on hirveää tuhlausta.

Joku viisas on todennut, että­ jos sanoo ääneen, että rakastaa ja toistaa sen joka päivä, se on kahden viikon päästä totta. Olen oppinut, että toista pitää­ arvostaa ja rakkaus pitää todistaa joka päivä uudestaan. 

Kirsi: Neljä vuotta sitten ryhdyimme SOS-lapsikylävanhemmiksi. Olimme miettineet, että voisimme tarttua johonkin uuteen.

Näimme sattumalta lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin vanhempia lapsikylään, joka­ tarjoaa asuinpaikan huostaanotetuille lapsille. Paavo oli jo jonkin aikaa hakenut alansa töitä, ja kaikki kolme lastamme muuttaneet pois kotoa.

Ajatus jäi hautumaan, mutta pian tartuimme toimeen. 

Yhteistä aikaa pitää etsiä

Paavo: Kirsillä on sosiaalikasvattajan koulutus, mutta minun täytyi opiskella tutkinto, joka pätevöitti uuteen tehtävään. En pelästynyt vaatimusta, vaan lähdin mielelläni opiskelemaan lähihoitajaksi.

Kävimme Kirsin kanssa aluksi läpi kahdeksan kuukauden koejakson, jolloin sijaistimme muita lapsikylävanhempia. Rakastamme työtä, mutta sen rankkuus yllätti. Tässä työssä ei pärjäisi ilman­ vahvaa parisuhdetta. Tehtävämme nyt on antaa niin paljon vanhemmuutta kuin mahdollista viidelle 5–14-vuotiaalle lahjalapsellemme eli sijoitetuille­ lapselle.

Lapset imevät mehut niin tehokkaasti, että yhteistä aikaa pitää oikein etsiä. Iltaisin kun he menevät nukkumaan, istumme­ usein vain television ääressä.

Kirsi: Päivisin kun lapset ovat päivähoidossa ja koulussa, juoksemme asioilla: palavereissa ja työnohjauksessa, hoidamme ruokaostoksia tai teemme kotitöitä. Arjen tiimellyksessä saatamme kyllä ottaa yhdessä vaikkapa vartin päivälevon tai käydä kävelyllä. 

Meillä naidaan aina perjantai-iltaisin

Paavo: Halasimme aikoinaan biologisia lapsiamme paljon ja halaamme myös lahjalapsiamme. Osasta se tuntuu aluksi oudolta, mutta pian he oppivat tykkäämään siitä.

Myös parisuhde tarvitsee hellyyttä. Kun menimme naimisiin, ilmoitin Kirsille vitsaillen, että ”meillä sitten nairaan aina perjantai-iltaisin ja toivon, että arvon­ rouva on silloin kotona”.

Kirsi: Tässä vitsissä on se totuus, että parisuhteen yksi tärkeä tarve on sek­suaalisuus. Sille pitää löytää aikaa, vaikkei se helppoa olisikaan.

Arvostan sitä, että Paavo on aina kohdellut minua naisena eikä äitinä. Hän ihailee ja arvostaa.  Minun on ollut helpompi hyväksyä iän myötä muuttuva kroppani, kun mieheni jaksaa muistuttaa, että olen kaunis. 

Puolisoa ei mollata muille

Paavo: Tein jo suhteemme alussa päätöksen, etten vilkuile muita naisia. Ei tulisi­ mieleenikään katsella nuoria mannekiineja, kun vierelläni on noin upea nainen.

En myöskään puhu rumasti vaimostani, enkä edes leikilläni sano sanoja kuten ”muija”, en edes miesporukassa. Puolisoa ei saisi koskaan lähteä mollaamaan muiden edessä, eikä edes omassa mielessä. Jos ruokkii hyviä ajatuksia, ne lisääntyvät. 

Kirsi: Paavo näkee asiat aina positiivisesti. Minäkin olen luonteeltani iloinen. Lapsuuteni ei kuitenkaan ollut helppo. Meitä oli yhdeksän lasta yksinhuoltajaäitini kasvatettavana. Kuulin koulussa, että olen eroperheestä.

Myös Paavo tulee suurperheestä, mutta hänen perheensä oli ehjä. Paavosta löysin turvallisen kumppanin. Hän tavallaan korvasi isän, jota paitsi jäin. Sain häneltä lempeyttä ja rakkautta. 

Pidä huoli, ettei tili tyhjene

Paavo: Olin 16-vuotias ja Kirsi 18-vuotias, kun aloimme seurustella. Seurustelumme kasvatti minusta miehen.

Kirsi oli avoin ja toi suhteeseemme vähän sellaista huliviliä. Minä tulin kodista, jossa oli tarkat säännöt. Kirsin kotona taas oli eletty lähestulkoon ilman rajoja.

Esikoisemme syntyi viiden vuoden yhdessäolon jälkeen. Taloudellisesti meillä oli tiukkaa, mutta elämämme oli onnellista.

Toivoisin nykynuorille armeliaisuutta. Raha ei tuo onnea. Tuntuu, että­ nykyään monella on suuret tavoitteet. Pitäisi olla heti kaikki: talo ja Volvo jo valmiina, kun perustetaan perhe.

Kirsi: Kasvoimme yhteen. Olemme hyvin erilaiset luonteeltamme, mutta olemme oppineet hyväksymään­ sen.

Minä olen enemmän realisti, Paavo visionääri.­ Hän hankki kesämökkimmekin ilman, että näin sen. Hän kuvaili paikan, näytti kuvia, ja se oli juuri meille sopiva.

Luotan Paavoon myös raha-asioissa. Heti suhteen alussa pyysin häntä pitämään huolen siitä, ettei tili koskaan tyhjene. Lapsuudessani kokemani niukkuus teki minusta sellaisen, että pieni hätävara täytyy olla.

Piti päättää, että rakastan

Paavo: Olimme aina tiivis perhe, mutta noin kymmenen avioliittovuoden jälkeen ajauduimme kriisiin. Kirsi opiskeli, minä olin työtön. Lapset olivat pieniä. Mietimme eroa ja kävimme jo katsomassa Kirsille asuntoa. 

Kirsi: Minulle tuli kasvamisen vaihe, mietin kuka olen. Eron partaalla kuitenkin poksahdin kuplasta ja huomasin ajattelevani, että olenko heittämässä tätä­ kaikkea pois.

Tajusimme kumpikin, että rakkaus ei ole vain tunne, vaan sitä pitää hoitaa. Se oli uusi juttu. 

Paavo: Piti päättää, että rakastan, vaikkei siltä tuntuisikaan. En lähde pois.

Kävimme läpi avioliiton periaatteita: anteeksi­ pyytämistä ja antamista. Opettelimme puhumaan vaikeistakin asioista. Mutta ei tässä valmiiksi tule, aina vain kömmähtää ja olettaa asioita.  

Kirsi: Olemme käyneet vuosien varrella avioliittopäivillä ja opetelleet parisuhteen perusasioita. Olen oppinut, että­ omat tunteet täytyy osata sanoittaa. Paavo mieluummin puhuu, minä taas kirjoitan ajatuksiani.

Ihminen pystyy, jos haluaa

Paavo: Työssä olemme tiimi, lomalla yksityisiä ihmisiä. Työkotimme, jossa olemme lahjalastemme kanssa, sijaitsee Espoossa ja oma kotimme toisella paikkakunnalla. Teemme kuukauden ja joskus parikin töitä yhteen soittoon ja sitten olemme vapaalla.

Omaan kotiimme emme vie lahjalapsia, loma-asunnollemme kyllä. 

Kirsi: Lapset ovat huostaan otettuja ja poikkeuksetta kokeneet vaikeita asioita. Motivaatio työhön löytyy siitä, että näkee­ lasten toipuvan ja menevän eteenpäin elämässä.

Työ haastaa meidät ihmisinä ja pariskuntana, mutta haasteista me pidämme. Asenteemme on, että ihminen­ pystyy kaikkeen, mihin haluaa.

Paavo: Vaativalle työlle täytyy olla vastapaino. Olemme erilaisia lomailijoita. Minä haluan puuhata, Kirsille riittävät aurinkoinen kallio, ristikko ja kirja.

Kirsi: Koska työ vie aikaa myös biologisilta lapsiltamme, lomilla tapaamme heitä ja reissaamme yhdessä.

Juhlan täytyy löytyä arjesta

Paavo: Tykkään tehdä käsilläni ja tarvitsen kohteen, jota voin laittaa kuntoon. Viimeisin projektimme on loma-asuntomme, vuonna 1924 rakennettu kansakoulu, jonka hankimme neljä vuotta sitten. Siellä on 700 neliötä ja 11 huonetta.

Paikassa viihtyvät myös lahjalapsemme. Ensin viritämme riippumatot ja sitten puramme työkalut. Opetan lapsia nikkaroimaan. Olen käynyt aikoinani eräopaskoulun ja opetan erätaitoja myös lapsille. 

Kirsi: Vaikka lomat ja matkat ovat tärkeitä, ei arkea voi rakentaa niiden varaan.­ Juhlahetket täytyy löytää arjesta. Tuntuu hyvältä, kun Paavo huomaa, että olen uupunut ja sanoo, että jätä lapset hetkeksi ja mene kävelemään.

Paavo: Minulle tärkeä muisto on se, kun remontoin tiivisti ja olin tehnyt ympäripyöreitä­ päiviä. Yhtenä päivänä Kirsi tuli eväiden kanssa minua vastaan töistä ja sanoi, että nyt lähdetään melomaan. Vietimme illan vesillä ja lilluttelimme varpaita vedessä. Kirsi huomasi, että mies on nyt liian tiukilla.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2015.

Pienet rakkauden teot

Kirsi: Paavo on aamuihminen, minua taas väsyttää aamuisin. On ihanaa, kun hän laittaa aamiaisen valmiiksi sekä arkena että lomalla. Minä saan laittaa naamani kuntoon ja tulla aamiaispöytään ihmisen näköisenä. 

Paavo: Kirsi kutsuu kahville tai tuo kahvikupin ulos, kun olen remonttihommissa ja teen pitkää päivää. Tai sitten hän huomaa, että tarvitsen taukoa ja pyytää lenkille kanssaan.

Kun Toni Välitalo syntyi ja sai Down-diagnoosin, Aira-äiti ei osannut kuvitellakaan, mihin kaikkiin seikkailuihin poika hänet vielä vie.

Toni Välitalo, 35, tunnetaan Pertti Kurikan Nimipäivät -yhteen rumpalina.
Toni Välitalo, 35, tunnetaan Pertti Kurikan Nimipäivät -yhteen rumpalina.

Toni Välitalo: ”Muutkin naiset hakevat minua tanssimaan, mutta äiti on paras”

Kun olin pieni poika, asuin vanhassa kodissa. Meillä oli piha, jossa me äidin kanssa puhalsimme saippuakuplia, potkimme palloa ja pelasimme sulkapalloa. Sisällä pelasimme muistipeliä.

Äiti opetti minut kävelemään oikein kunnolla. Kun opin pyöräilemään, kysyin aina äidiltä, milloin menemme lenkille. Äiti juoksi ja minä pyöräilin. Nyt ajan niin kovaa, että äiti ei pysy perässä. Siksi pyöräilen nykyään isän kanssa yhdessä ja käyn isän kanssa keilaamassa.

Minulla on oma huone, jossa on rummut ja oma tv ja kotiteatteri ja videot ja karaokelaitteet. Katson usein Salattuja elämiä. Äiti katsoi kauan sitten paljon Kauniita ja rohkeita. Nyt hän katsoo Kettua, Seitsemän uutisia ja päivän säätä. Kun äiti ei katso teeveetä, hän jättää sen päälle ja sanoo, etten saa vaihtaa kanavaa. Siksi on hyvä, että minulla on oma televisio.

Meille tulee usein kinaa valoista. Minä haluan, että keittiössä palaa valo, mutta äiti sammuttaa sen. Se ärsyttää minua. Jos keittiössä on pimeää, laitan oman huoneen oven kiinni. Kun äiti menee lenkille, hän jättää itse vessaan valot ja minä joudun sammuttamaan ne.

Kaupassa äiti sanoo, että älä osta karkkia. Sitten minulle tulee paha mieli. Lempikarkkini on suklaa. Syön myös kermakarkkeja, Marianne-karkkeja, Panttereita ja Väiski Vemmelsääri -karkkeja. Pätkis-pussi on hyvä, Suffeli-pussi on hyvä ja Panda-pussi.

Äiti sanoo, että voin syödä Fazerin sinisen suklaalevyn kuin se olisi voileipä. Siksi hän sanoo aina, että pitää syödä kunnon ruokaa.

Työni on soittaa rumpuja. Faija vie minut autolla töihin Lyhtyyn, tai sitten menen taksilla. En mene bussilla, koska en osaa liikennesääntöjä.

”Tykkään enemmän tanssimusiikista kuin punkista.”

Lyhdyssä musapajan kaveri opettaa minua soittamaan. Kun bändini Pertti Kurikan Nimipäivät loppui, aloin soittaa tanssimusiikkia. Tykkään enemmän tanssimusiikista kuin punkista.

Aloitin rumpujen soittamisen kuusivuotiaana. Kun soitin aika paljon rumpuja, äiti sanoi, että nyt mennään ostamaan uudet rummut. Ne ovat nyt huoneessani. Viikonloppuna soitan rumpuja heti aamusta, aamupäivällä, iltapäivällä ja illalla. Kun soitan, ikkuna täytyy olla kiinni. Kerran naapuri soitti äidille, että nyt se ikkuna kiinni. Se naapuri muutti pois.

Kun tulen töistä, pesen kädet ja laitan kotivaatteet. Äiti sanoo, että kotivaatteita ei saa laittaa, jos meillä on vieraita, koska niissä on isoja reikiä. Minä pidän niistä vaatteista.

Kotona kuuntelen musiikkia, katson tv:tä, soitan rumpuja, laulan karaokea tai nukun. En tee kotitöitä.

Aina mun pitää -biisin videolla minä imuroin ja tiskaan, mutta se ei ole totta. Äiti sanoo, että olen laiskamato, koska en tee kotitöitä.

Tämä on minun koti, enkä muuta täältä koskaan pois.

”Kun olen lavalla, katson yleisöä eikä minua jännitä yhtään.”

Kun olen lavalla, katson yleisöä eikä minua jännitä yhtään. Minusta tuntuu hyvältä olla tv:ssä. Olen ollut aamu-tv:ssä, Hesarin haastattelussa, radiohaastattelussa ja muiden maiden haastattelussa. Äiti sanoo, että euroviisuissa me hoidimme meidän haastattelut sataprosenttisesti.

Ensi viikolla me teemme Tokasikajuttu-elokuvan uutisvideon Kiinaan. Siellä on paljon kameroita.

Vedämme PKN:n kanssa ehkä vielä yhden keikan, koska Lyhty kilpailutetaan. Jos saamme paljon nimiä, soitamme Eduskuntatalon portailla.

Täytin 35 vuotta syyskuussa. Syntymäpäivilleni tulivat kaikki työkaverini Lyhdystä. Äiti oli laittanut tarjolle mansikkakakkua, suklaata, Jaffa-keksejä, pikkupiirakoita ja Spriteä. Porukkaa oli paljon.

Äiti ja isä ovat minun parhaat vanhemmat. He hoitavat minut. He seuraavat sokeriarvojani ja painon kehittymistä. Illalla äiti hoitaa minun jalkojani. Ne ovat kuivat, ja kynsiä pitää leikata.

Jos äitiä ei olisi, ei olisi uutisia eikä politiikkaa ja minä itkisin. Kun tarkkailen äitiä näillä silmilläni, huomaan, että äiti vie yöhousuni pesuun ja muut vaatteet myös. Äiti voi pitää minua kädestä kiinni ja silittää. Kun menemme tanssilavalle, minä tanssin äidin kanssa. Muutkin naiset hakevat minua tanssimaan, mutta äiti on parempi.”

 

Aira Välitalo: ”Rakkausasioissa Tonilla on ollut huono tuuri”

Lääkäri pyysi minua katsomaan vauvaani tarkasti. Minä katsoin ja näin kauniit vinot silmät, pienen suppusuun ja pyöreät posket, en mitään erikoista. Mutta lääkäri kertoi, että pojalla oli kromosomihäiriöstä johtuva Downin oireyhtymä. Hän avasi Tonin pienen nyrkin ja näytti kämmenen poikki kulkevaa viivaa. Se oli merkki Downista. Tuntui pahalta nähdä muut äidit ja heidän terveet vauvansa. Mieheni kanssa itkimme ja katselimme pientä poikaamme.

33 vuotta myöhemmin sama poika soitti rumpuja Wienin euroviisulavalla Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeessä. Me istuimme Kyöstin kanssa katsomossa ja ajattelimme, että tämä ei voi olla totta. Siellä se Toni edustaa Suomea, paukuttaa estradisavussa ja spottivaloissa. En oikein vieläkään ymmärrä, kuinka siinä kävi niin.

Tonille on aivan sama, onko hänellä yksi vai miljoona kuulijaa. Hän on kuin aurinko, joka valloittaa yleisön hymyllään. Vaikka rumpalin paikka on takana, Toni ei jää taka-alalle.

”Sopeuduin Tonin vammaisuuteen aika nopeasti. Kyöstillä meni pitempään.”

Sopeuduin Tonin vammaisuuteen aika nopeasti. Minua helpotti se, että olin lapsena leikkinyt Down-lapsen kanssa, ja vamma oli tuttu. Kyöstillä meni sopeutumiseen pitempään, ehkä puoli vuotta. Näin hänessä surua, jota hän ei voinut täysin peittää.

Sopeutumisessa meitä auttoi se, että Toni kehittyi ensimmäisen vuoden melkein samassa tahdissa terveiden lasten kanssa. Iloitsimme siitä.

Kun kuulin Tonin vammasta, en surrut itseni puolesta, vaan sitä, mistä Toni jää paitsi. Päätin heti hänen ensimmäisinä elinpäivinään, että hoidan hänet kotona. Huoli lapsesta siirsi omat huoleni sivuun. Vamma ei ollut maailmanloppu, niin kortit vain jaettiin. Nuorempina olisimme ehkä surreet enemmän menetettyä vapautta.

Uuden elämäntilanteen taloudellinen vaikutus oli kova, koska pääsin palaamaan töihin koulun keittäjäksi vasta, kun Toni meni esikouluun, ja silloinkin puolipäiväiseksi. Se näkyy edelleen, sillä eläkkeeni ei ole juuri kansaneläkettä isompi.

Tonin musikaalisuuteen kiinnitti huomiota päiväkodin johtaja. Hän tunsi musiikinopettajan, joka suositteli Tonille rumpuja. Sama soitonopettaja ohjaa poikaa edelleen.

Kun Toni oli pienempi, kävimme usein Ikaalisten kylpylässä. Siellä Toni halusi joka kerta tanssia jenkkaa. Minua melkein hävetti, koska Toni ei osannut yhtään tanssia. Niinpä ilmoitin meidät Åke Blomqvistin tanssikurssille. Nyt Toni tanssii niin hyvin, että lavoilla saamme kehuja ja vieraat naiset hakevat Tonia tanssimaan.

”Minua melkein hävetti, koska Toni ei osannut yhtään tanssia. Niinpä ilmoitin meidät tanssikurssille.”

Kun PKN vuosi sitten lopetti, Toni alkoi soittaa Taikasydän-nimisessä kehitysvammaisten tanssimusiikkiyhtyeessä. Bändiä vetää siviilipalvelusmies, jonka palveluksen loppu saattaa olla myös Taikasydämen loppu.

Olisi mahtavaa, jos joskus löytyisi oikea tanssibändi, jossa Toni voisi soittaa. Mutta niin se taitaa olla, että vaikka Toni olisi kuinka hyvä, niin normaalibändiin häntä ei huolita.

Yksitoista vuotta sitten Toni alkoi käydä Lyhdyssä, jossa on työpajoja kehitysvammaisille aikuisille. Se on Tonin työ, jonne hän menee joka arkipäivä. Siellä ovat myös kaikki Tonin ystävät. Muita ystäviä hänellä ei ole. Tonin siskonpoika oli aikaisemmin Tonin hyvä kaveri, mutta hänestä on tullut aikuinen mies, jolla on oma elämä.

Lyhty ry:n toiminnan kilpailutus ihmetyttää minua. Halvin ei ole aina paras. Minne Toni menee, jos Lyhty häviää? Toni ei ole nyplääjäihmisiä. Jos häntä yritetään laittaa pussittamaan lasihelmiä, se ei tule onnistumaan.

Toni tarvitsee monessa asiassa huolenpitoa, mutta hän haluaa huolehtia myös meistä vanhemmista. Jos minulla on flunssa, Toni lämmittää vettä mikrossa ja sekoittaa siihen lääkettä. Joskus Toni sanoo, että ethän vain kuole. Olemme puhuneet Tonin kanssa, että myöhemmin hän joutuu muuttamaan, kun me tulemme vanhoiksi. Toni ei ole vielä kypsynyt ajatukseen, mutta uskon, että hän pärjää, vaikka ikävä on varmasti kova.

Kannan huolta Tonin tulevaisuudesta ja koetan pitää itseni hyvässä kunnossa, että jaksan hoitaa häntä mahdollisimman pitkään. Toivon, että löytyy hoitokoti, jossa hän saa mahdollisimman hyvää hoitoa.

”On surullista, ettei Toni saa kokea seurustelua, seksiä ja muita nuoruuteen kuuluvia asioita.”

Toni on hellyydenkipeä. Hän purkaa meihin vanhempiin rakkaudenkaipuuta, jonka pitäisi kohdistua johonkin ihanaan tyttöön. On surullista, ettei Toni saa kokea seurustelua, seksiä ja muita nuoruuteen kuuluvia asioita. Rakkausasioissa Tonilla on ollut huono tuuri, mikä johtuu vähän hänestä itsestäänkin. Tonille ei kelpaa kaltaisensa. Hän valitsee aina niin sanottuja terveitä tyttöjä, ja siinä jää tietysti luu valitsijan käteen.

Olen iloinen, että kehitysvammaisiin suhtaudutaan hyvin. Tonia ei ole koskaan kiusattu koulussa, eikä hänelle ole puhuttu loukkaavasti. Osasyy voi olla Tonin hurmaava luonne.

PKN teki valtavan hyvän työn. Bändi näytti konkreettisesti, että kehitysvammaiset pystyvät moneen.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2017.


Aira Välitalo, 73, on Tonin äiti. Hän lenkkeilee useita kertoja viikossa, jotta pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa ja pystyisi hoitamaan poikaansa pitkään.
Aira Välitalo, 73, on Tonin äiti. Hän lenkkeilee useita kertoja viikossa, jotta pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa ja pystyisi hoitamaan poikaansa pitkään.

 

Kodin Kuvalehden Joulu jokaiselle -tapahtuman tähtiesiintyjä Elias Kaskinen on sataprosenttisesti jouluihminen. Hänen perheensä joulupöytä on kaikille avoin. "Se on jouluperinne, jota haluaisin itsekin jatkaa. Tapa kuvastaa minulle joulun henkeä ja lähimmäisestä välittämistä."

”Olen sataprosenttisesti joulujätkä”, laulaja Elias Kaskinen, 25, sanoo.

”Asteikolla yhdestä kymmeneen kymppi plus.”

Eliaksella on tapana viettää joulua lapsuudenkodissaan Lohjalla.

”Meidän joulupöytä on auki kaikille. Vanhemmillani on tapana kutsua joulupöytään ihmisiä, joilla ei ole muuta paikkaa viettää joulua. En tiedä yhtään, ketä meille on tänä jouluna tulossa. Se selviää vasta sinä päivänä”, Elias kertoo.

Eliaksen isä on kirkkoherra ja äiti kirjailija-runoilija Anna-Mari Kaskinen. Kaikille avoin joulupöytä symboloi Eliakselle joulun tärkeintä sanomaa, lähimmäisten auttamista.

”Se on sellainen jouluperinne, jota haluaisin itsekin jatkaa. Tapa kuvastaa minulle joulun henkeä ja lähimmäisestä välittämistä.”

”En tiedä yhtään, ketä meille on tänä jouluna tulossa.”

Tiistaina 12.12. Elias esiintyy Kodin Kuvalehden, Vauvan, Meidän Perheen ja Radio Aallon ilmaisessa Joulu jokaiselle -joulutapahtumassa Sanomatalon Mediatorilla. Mukana ovat myös hyväntekeväisyysjärjestöt Hope ja HelsinkiMissio. Tapahtumassa kerätään joululahjoja vähävaraisille lapsiperheille.

”Lähimmäisen auttaminen on joulussa tärkeämpää kuin kaupallisuus. Se, että nostaa katseen sieltä omasta sopukasta ja katsoo, mitä ympärillä on. Sitä voi tietysti toteuttaa muulloinkin kuin jouluna”, Elias sanoo.

Elias Kaskinen esiintyy Tähdet, tähdet -ohjelman finaalissa sunnuntaina ja kaikille avoimessa Joulu jokaiselle -tapahtumassa tiistaina. Kuva: Warner Music Live.
Elias Kaskinen esiintyy Tähdet, tähdet -ohjelman finaalissa sunnuntaina ja kaikille avoimessa Joulu jokaiselle -tapahtumassa tiistaina. Kuva: Warner Music Live.

Perinteiden ystävä

Eliaksen joulut ovat lapsesta saakka olleet hyvin samanlaisia. Hänelle tärkeintä on mahdollisuus viettää rauhassa aikaa perheen ja ystävien kanssa. Monet yläasteaikaiset ystävät saapuvat joulun aikaan Lohjalle, ja välipäivinä juostaan lankomiesten kanssa pitkin metsiä.

”On minulle tosi tärkeä juttu, että jouluna pysähdytään ja ehditään olla perheen kanssa”, Elias sanoo.

”Aion valvoa mahdollisimman myöhään ja tehdä, mitä huvittaa.”

Yksi Eliaksen rakkaimmista jouluperinteistä on selailla joululaulukirjaa ja soittaa sieltä satunnaisia kappaleita kontrabassolla. Sylvian joululaulu on yksi Eliaksen suosikeista.

”Olen vanhanaikaisten surumielisten joululaulujen ystävä, en glitterjoulun miehiä. Välillä minua häiritsee se, että joulun varjolla myydään asioita, jotka eivät kuulu joulun keskiöön. Tykkään siitä, että laulussa on todellinen ajatus taustalla.”

”Australiassa meillä oli joulumänty. Meinasi mennä tunteisiin, kun kuusta ei saatu.”

Perinteisistä joulutraditioista Elias on poikennut vain kaksi kertaa – 9-vuotiaana, kun perhe vietti joulua Australian lämmössä ja 15-vuotiaana, kun hän lomaili Kanarialla asuneen siskonsa luona.

”Australiassa meillä oli joulumänty. Meinasi mennä tunteisiin, kun kuusta ei saatu”, Elias naurahtaa.

”Kanarialla kävin katolilaisessa joulumessussa, jossa laulettiin Jouluyö, juhlayö espanjaksi. On mahtavaa, että joulua vietetään kaikkialla maailmassa mutta se voi olla tosi erilainen kaikille.”

Jouluna Eliaksella on tapana soitella joululauluja kontrabassolla.
Jouluna Eliaksella on tapana soitella joululauluja kontrabassolla.

Erilaisuutta ei tarvitse pelätä

Sunnuntaina 10. joulukuuta Elias kisaa Tähdet, tähdet -ohjelman finaalissa.

”Fiilis on hyvä ja luottavainen. Pieni täpinä on päällä tietenkin. On tullut jo laskettua päiviä finaaliin”, Elias sanoo.

Hän on treenannut ohjelmaa varten tiukasti koko syksyn ja käynyt päivittäin tanssitunneilla. Finaalilähetyksen jälkeen koko työryhmä aikoo lähteä juhlimaan.

”Ryhmächatissa olemme jo fiilistelleet, että sunnuntaina mennään. Koko syksy on pitänyt elää aika kurinalaisesti. On kiva heittäytyä vapaalle porukalla.”

Kun Tähdet, tähdet -urakka on ohi, Elias keskittyy uuden Haloo-sinkkunsa promoamiseen.

Elias on saanut keikkapaikoilta palautetta, että hänen yleisönsä on käyttäytynyt poikkeuksellisen hyvin. "Keikoillamme käy tosi sekavaa sakkia, mutta kaikki tulevat sulassa sovussa toimeen."
Elias on saanut keikkapaikoilta palautetta, että hänen yleisönsä on käyttäytynyt poikkeuksellisen hyvin. "Keikoillamme käy tosi sekavaa sakkia, mutta kaikki tulevat sulassa sovussa toimeen."

Lähimmäisenrakkaus ja erilaisuuden hyväksyminen ovat Eliakselle tärkeitä arvoja myös musiikintekijänä.

”Ihmiset ovat erilaisia, outoja ja hullunkurisia. Keikoillamme käy tosi sekavaa sakkia, mutta kaikki tulevat sulassa sovussa toimeen”, Elias sanoo.

”Viime viikonlopun keikan jälkeen saimme keikkapaikan henkilökunnalta palautetta, että meidän keikalla ihmiset käyttäytyivät poikkeuksellisen hyvin. Toivon, että se heijastuu muillekin. Kaikki ovat tervetulleita ja jokainen saa olla sellainen, kun on. Ei tarvitse pelätä erilaisuutta.”

”Saimme keikkapaikan henkilökunnalta palautetta, että meidän keikalla ihmiset käyttäytyivät poikkeuksellisen hyvin.”

Tammikuussa Elias lähtee perheensä kanssa Australiaan, jossa hän asui ja kävi koulua 9-vuotiaana isän töiden vuoksi. Tuleva reissu on ensimmäinen kerta, kun Elias käy Australiassa siellä vietetyn vuoden jälkeen.

Hänestä on kiinnostavaa nähdä, kuinka moni asia on reilussa 15 vuodessa muuttunut. Eniten Elias odottaa lapsuudesta tuttuja tuoksuja. Lämpöä, merta, luontoa. Kuumia iltoja tropiikissa.

”Muistan vieläkin, miltä siellä tuoksui. Odotan sitä oloa, kun tajuan, että tämän minä muistan.”

Joulu jokaiselle -tapahtuma Sanomatalon Mediatorilla tiistaina 12.12. kello 10–11.30. Sanomatalo sijaitsee Helsingin keskustassa, Rautatieaseman vieressä osoitteessa Töölönlahdenkatu 2.

Tähdet, tähdet -ohjelma finaali nähdään MTV3:lla sunnuntaina 10.12. kello 19.30.