On olemassa pieniä omituisia asioita, joita tapahtuu vain kodeissa, joissa asuu teini-ikäisiä. 

1. Jääkaapista löytyy tyhjiä maitotölkkejä.

Teini-ikäinen on sekoitus hyperaktiivista energiaa ja ainutlaatuista löysyyttä.

Sen huomaa esimerkiksi avatessaan jääkaapin. Jos teini juo maidon loppuun, hän työntää tyhjän tölkin takaisin jääkaappiin, koska se on jotenkin vähemmän rasittavaa kuin tölkin siirtäminen pahvijätteisiin. 

2. Kaappi on täynnä keksipaketteja, joissa on yksi keksi.

Teini säästää energiaansa myös jättämällä joka ruokapakkaukseen jämät. 

Vaikka hän söisi kahdeksan keksiä, hän jättää pakkauksen viimeisen keksin aina syömättä. Se on kätevää, sillä silloin hänen ei tarvitse viedä tyhjää pakkausta roskikseen.

3. Teinisi väsyy kesken lauseen.

Jos teini on hyvällä tuulella, hän saattaa alkaa kertoa sinulle innokkaasti, mitä kivaa koulussa tapahtui. Muutamassa sekunnissa, kesken lauseen, hän saattaa myös kyllästyä omaan tarinaansa, lopettaa puhumisen ja lähteä pois.

Häntä ei vaan huvita enää puhua vaikka kaksi sekuntia sitten huvitti, etkä saa koskaan tietää, miten tarina päättyi. 

4. Et voi enää liikkua etkä puhua.

Jos teinisi kutsuu kavereita kotiinne, on parasta, että olet töissä tai nukut. Teit mitä tahansa muuta, olet ärsyttävä. Nolointa on, jos kysyt kavereilta jotain tai jos liikut tai elehdit jotenkin. Älä siis puhu äläkä liiku.

Äläkä koskaan, missään olosuhteissa, yritä olla hauska.

5. Vuosi 2016 on esihistoriaa.

Teini elää tässä hetkessä. Kirjaimellisesti.

Hänen mielestään hyvä musiikki on samaa kuin uusin musiikki eli Spotifyn Kovimmat hitit -lista. Jos muistelet lempikappalettasi viime vuodelta, teini puuskahtaa: "Surkee biisi, niin kakstuhattakuuttatoista."

Vuosi 2016 on jo nyt noloa esihistoriaa. Kaikki, mikä oli silloin hienoa ja suosittua, on teinin mielestä huonompaa kuin nyt.

6. Välipalakeksi on ruoka.

Teinit on tehty välipalakekseistä. Ne ovat teinin mielestä ruoka.

7. Keittiösi räjähtää.

Teinillä on myös ihailtava kyky innostua. Sekin näkyy keittiössä.

Kun hän innostuu kokkailemaan, hän tekee sen eläimellisellä voimalla. Jostain syystä hän tykkää eniten ruuista, joiden valmistamisesta seuraa eniten sotkua ja vaikeasti pestäviä astioita (esim. smoothiet ja epämääräiset makeat leipomukset, joihin sekoitetaan kaikkea kaapista löytyvää).

Useimmiten kokkausfiilis lopahtaa juuri ennen kuin pitäisi alkaa tiskata.

8. Ihan just. Viis minuuttia. 

Sanoit teinille mitä tahansa (kuten "Nyt se kännykkä pois" tai "Iltapalalle!"), hän vastaa: "Viis minuuttia. Viis minuuttia."

Toinen vastausvaihtoehto on: "Ihan just."

 

 

Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!

Tuntuuko sinustakin, että jouluvalojen määrä on lisääntynyt ja ripustelu aikaistunut? Enemmistö KK:n lukijoista kertoi ilahtuvansa kovasti jo aikaisistakin kaamos- tai jouluvaloista.

Kodin Kuvalehden lukijat ovat perinteisten jouluvalojen ystäviä ja ilahtuvat jo aikaisinkin ripustetuista valontuojista. 82 prosenttia eli neljä viidestä sanoo, että on vain kivaa, jos joku sattuu ripustamaan omaan maisemaan jouluvaloja kovin aikaisin.

KK:n kyselyyn vastanneista itsekin 17 prosenttia eli noin joka kuudes alkaa valaista maisemaa jo lokakuussa, kun lehdet alkavat pudota ja maisema muuttuu tylsäksi.

Pimeys - se on kuitenkin tärkein kriteeri hetkelle, jolloin valoja useimmiten kaivetaan esiin. Puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että jouluvalot on hyvä ripustella marraskuussa, kun päivät ovat jo lyhyitä ja illat pimeitä.

Joka viides alkaa virittelyn mieluiten hieman myöhemmin eli itsenäisyyspäivän nurkilla, kun joulumieli alkaa herätä. Harvemmat ehtivät asialle vasta joulukuun puolenvälin jälkeen tai pitää valot ripustettuna ympäri vuoden.

Jouluvalojen laittamisen hetkestä päättävät kyselyyn vastanneet enimmäkseen itse. Paljon harvempi päättää yhdessä puolisonsa kanssa.

Vain melko harvassa perheessä lapsetkin saavat vaikuttaa aikaan, jolloin pimeän valaisu aloitetaan.

Joulutunnelmaa luodessa lähinnä mielikuvitus on rajana.
Joulutunnelmaa luodessa lähinnä mielikuvitus on rajana.

Luonnonvalo korvaa jouluvalot

Valoista myös nautitaan enimmäkseen vain vuoden pimeimpinä hetkinä. Useimmat kerivät jouluvalot pois tammi-helmikuun vaihteessa tai viimeistään helmi-maaliskuussa, kun kevätaurinko alkaa paistaa.

Muutama kertoi säästyvänsä pois kerimisen vaivalta, koska pitää jouluvalot ripustettuina ympäri vuoden.

Värillisiä tai vilkkuvia valoja vieroksutaan.

Ja millaista valoa suositaan? Perinteistä valkoista valoketjua ja ikkunaan ripustettavia tähtiä, ne ovat KK:n lukijoiden kaksi selvää suosikkia. Jalansijaa ovat saaneet myös pikkuruiset, kirkkaat led-valot. Värillisiä valoketjuja tai vilkkuvia valoja harrastaa vain pieni osa joulukoristelijoista.

Sängynpäätyyn ja amppeliin

Tavallisimpia paikkoja jouluvaloille ovat parvekekaiteet, pihapuut ja pensaat. Ikkunoita, ulko-ovia ja leikkimökkejä kehystetään valonauhoilla, joku on ripustanut valot myös katolle vieviin tikapuihin. Ulkona roikkuvan lyhdyn sisäänkin mahtuu pieni valoketju.

Eräs vastaajista kertoo valojen tuovan turvallisuuden tuntua, koska "täällä maalla on niin pimeää".

Sisälläkin valojen ripustelun paikoissa vain mielikuvitus on rajana. Lukijat kertovat valojen päätyneen takan reunustalle, verhonipsuihin, maljakkoihin, minikuuseen, lasikippoihin, amppeliin, sängynpäätyyn ja kylpyhuoneen peiliä reunustamaan.

Kyselyyn vastasi Kodin Kuvalehden nettisivuilla marraskuussa 2017 kaikkiaan 296 ihmistä.