Rakkautta vain -elokuvan rakkaudentunnustus ei ehkä toimisi tosielämässä.
Rakkautta vain -elokuvan rakkaudentunnustus ei ehkä toimisi tosielämässä.

Elokuvien romanttiset kohtaukset saavat katsojan toivomaan, että oma rakas tekisi joskus samoin. Oikeasti leffojen romantiikassa on paljon vialla. 

1. Älä seiso ex-kumppanin pihalla trenssitakissa stereoita pääsi päällä pidellen.

Ihanimmat romanttiset komediat tulevat tietysti 1980-luvulta. Loistokaveri-elokuvassa Lloyd Dobler (John Cusack) seisoo ex-tyttöystävänsä pihalla, nostaa kasettisoittimen päänsä päälle ja soittaa parin yhteisen lemmenhetken aikana soinutta kappaletta.

Oikeasti exän pihalle tunkeutuminen ja vanhan seksikappaleen soittaminen saisi todennäköisemmin aikaan soiton poliisille kuin herättäisi ihastuneita huokauksia.  

2. Älä lue rakkaasi henkilökohtaisia papereita ja katoa sitten selitystä jättämättä.

Tässä kohtauksessa on oikeastaan kaksi typerää ideaa. Bridget Jones – elämäni sinkkuna -elokuvassa ihana Mark Darcy (Colin Firth) löytää Bridgetin (Renée Zellweger) päiväkirjan ja lukee, miten Bridget on häntä haukkunut. Sitten Mark katoaa mystisesti. Bridget lähtee miehen perään lumisateeseen yllään vain toppi, villatakki ja alushousut. Lopulta selviää, että Mark oli lähtenyt ostamaan Bridgetille uuden päiväkirjan – koska tämä ”tarvitsee uuden alun”. 

Ensinnäkin: toisen päiväkirjaa ei lueta, vaikka se lojuisi avoimena pöydällä.

Toiseksi: älä lähde lumisateeseen ilman housuja. Tai ulos.

3. Älä suunnittele ensimmäistä tapaamista kalliiseen ja epäkäytännölliseen paikkaan ja unohda sopia, milloin oikeastaan aiotte tavata.

Elokuvassa Uneton Seattlessa Annie Reed (Meg Ryan) kirjoittaa ihastukselleen Sam Baldwinille (Tom Hanks) ja pyytää tätä tapaamaan hänet Empire State Buildingin huipulla ystävänpäivänä. Annie kopioi romanttisen eleen elokuvasta Unohtumaton rakkaus, jossa rakastavaiset tapasivat samassa paikassa. Sam ilmestyy totta kai paikalle.

Ihana ele, mutta siinä on pari isoa aukkoa. Miten rakastavaiset osaavat saapua paikalle samaan kellonaikaan, vaikka ajasta ei sovittu? Sisäänpääsy Empire State Buildingiin maksaa yli 30 dollaria ja sinne voi olla pitkä jono. Mikä sen romanttisempaa kuin seistä monta tuntia turistiryhmien joukossa? Kun itse sovit treffit, valitse vähän helpompi paikka ja tarkka kellonaika.

4. Älä tarjoudu alastonmalliksi uudelle taiteilijarakkaallesi.

Titanicissa Rose (Kate Winslet) ja Jack (Leonardo Dicaprio) rakastuvat päätä pahkaa tuhoon tuomitulla risteilyllä. Kun Roselle selviää, että Jack on taiteilija, hän tarjoutuu miehelle alastonmalliksi. Siis miehelle, jonka on tavannut vasta hiljattain. Jack luonnostelee sohvalla makaavaa Rosea, ja katsoja punastuu kateudesta.

Oikeasti tarkan, kokonaisen alastonkuvan piirtäminen voi viedä tunteja. Kuvittele, että makaisit niin kauan alasti uuden tuttavuuden silmien alla. Voit varmaan kuvitella, mitä mielessä liikkuisi (”Miltä oikeastaan näytän? Reiteni liimautuvat ikävästi yhteen. Milloin ajoin viimeksi kainalokarvat?”). Kun mies sitten näyttää valmiin teoksen sinulle, saatat pettyä siihen, miten hän sinut näkee.  Etenkin, jos hän ei ole Jackin vertainen taiteilija.  

5. Älä tunkeudu kultasi asuntoon ikkunasta katsomaan, kun hän nukkuu.

Twilight – Houkutus -elokuvassa Edward (Robert Pattinson) paljastaa tunkeutuneensa jo muutaman kuukauden ajan ihastuksensa Bellan (Kristen Stewart) makuuhuoneen ikkunasta sisään katsellakseen, kun tyttö nukkuu. 

Karmivaa. Kuvittele, että saisit tietää miehen kiivenneen sisään ikkunastasi ja tuijottaneen sinua, kun nukut. Voisi kuvitella, että Edwardin tunnustus saisi Bellan hysteeriseksi pelosta (Edward on sitä paitsi vampyyri), mutta se johtaakin suuteluun.

6. Älä ilmesty parhaan kaverisi oven taakse tunnustamaan rakkautta hänen vaimolleen.

Rakkautta vain on ihana elokuva. Sen ikimuistoisimmassa kohtauksessa parhaan ystävänsä vastavihittyyn vaimoon salaa rakastunut Mark (Andrew Lincoln) saapuu pariskunnan ovelle mukanaan rakkauttaan julistavat pahvikyltit. Vaimo avaa oven ja Mark tunnustaa tunteensa äänettömästi kylttejä pidellen. Miten romanttista. 

Oikeassa elämässä niin moni asia olisi voinut mennä pieleen. Entä jos oven olisikin avannut Julietin (Keira Knightley) mies? Miten Mark olisi selittänyt cd-soittimen ja valtavat pahviplakaatit? Puhumattakaan siis siitä, että rakkauden tunnustaminen parhaan ystävän vaimolle on aika ruma temppu.

7. Älä jahtaa rakastasi lentokentän läpi.

Rakkautta vain sisältää toisenkin mahtavan romanttisen kohtauksen. Siinä pieni Sam (Thomas Brodie-Sangsterjahtaa Yhdysvaltoihin muuttavaa ihastustaan halki Lontoon Heathrow'n lentokentän saadakseen tytön kiinni. Temppuun Samin kannustaa tämän isä (Liam Neeson). 

Miksi elokuvissa ja telkkarissa jahdataan aina toista lentokentän läpi? Oikeasti sitä yrittävä saisi turvamiehet ja luultavasti myös poliisin kimppuunsa saman tien.

8. Älä rakenna taloa exällesi saadaksesi hänet takaisin.

The Notebook – Rakkauden sivut -elokuva on itkettävien romanttisten elokuvien kärkikastia. Elokuvassa päähenkilö Noah (Ryan Gosling) näkee entisen rakkaansa Allien (Rachel McAdams) uuden miehen kanssa. Noah päättää kunnostaa Allielle tämän unelmien talon siinä toivossa, että saisi siten naisen takaisin. 

Järjetöntä! Mies käyttää valtavasti aikaa, vaivaa ja rahaa rakentaakseen talon naiselle, jonka kanssa ei edes ole. Onneksi elokuvassakin todetaan, että Noahin päässä napsahtaa eikä moinen käytös ole normaalia.

9. Älä esitä rakkaallesi julkista serenadia.

Elokuvassa 10 Things I Hate About You lukion paha poika Patrick (Heath Ledger) loukkaa ihastustaan Katia (Julia Stiles). Koska anteeksipyyntö ei riitä, Patrick lahjoo ääniteknikon ja laulaa Katille Can’t take my eyes off of you -biisin orkesterin säestyksellä koulun stadionilla.

Kohtaus toimii, koska Patrickilla on hyvä ääni – ja koska hän on Heath Ledger. Oikeassa elämässä julkinen serenadi olisi vain kiusallinen. Vaikka osaisit laulaa, on luritukset parempi jättää kotiin tai karaokeen.

10. Älä kuvaa ihastustasi salaa videokameralla.

American Beautyssa outo Ricky Fitts (Wes Bentley) kuvaa naapurintyttö Janea tämän ikkunan läpi.

Tämä ei kaipaa sen pidempää selitystä. Toisen ihmisen kuvaaminen ilman lupaa tämän kotona on rikos. Ja todella pelottavaa. 

Vai oletko eri mieltä? Mikä on romanttisinta, mitä sinulle on tehty? Entä mikä on romanttisinta, mitä sinä olet tehnyt?

Lähteet: womenshealth.com, complex.com, avclub.com

Hyvä, lämmin ja hellä oli mieli jokaisen, kun Helsingin Sanomatalon Mediatorilla vietettiin monen hyvän asian merkeissä Joulu jokaiselle -tapahtumaa.

Kodin Kuvalehti oli mukana järjestämässä kaikille avointa Joulu jokaiselle -tapahtumaa, jolla tarjottiin tilaisuus antamiseen ja saamiseen monella tavalla. HelsinkiMissio oli kertomassa tavoistaan vähentää ikäihmisten ja lapsiperheiden yksinäisyyttä, Hope ry vastaanottamassa tavaraa, jota tuotiin joululahjoiksi vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Hyvien tekojen lisäksi kuultiin upeaa joulumusiikkia, jota esittivät Mikko Harju, Ilta, Sibelius-lukion Tyttökuoro sekä tuore Tähdet, tähdet -kilpailun voittaja Elias Kaskinen.

Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.
Pikkuväelle oli järjestetty mahdollisuus piirtelyyn ja värittämiseen.

Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!
Lahjoituspöytä täyttyi ihanista joululahjoista, joita Hope ry välittää vähävaraisille ja kriisejä kokeneille lapsiperheille. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille!

Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.
Laulaja Mikko Harju johdatti yleisön joulutunnelmaan ihanilla joululauluilla.

Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.
Nuorten laulajien heleät naisäänet soivat upeasti Sanomatalon korkeassa tilassa. Sibelius-lukion Tyttökuoro hiljensi yleisön upeilla klassikoilla.

Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.
Jotkut rohkaistuivat istumaan joulupukin syliin.

Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.
Pienimmät vieraat pysyivät äidin sylissä.

Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.
Elias Kaskinen esitti tapahtumassa aivan uutta musiikkiaan, muun muassa uuden biisinsä Haloo.

Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.
Tilaisuuden päätyttyä fanit piirittivät Eliasta. Yhteisselfiet ja nimikirjoitukset olivat kuumaa kamaa.

Miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen saa ihmisen tuntemaan itsensä kunnottomaksi?

Voi ei, taas on SE päivä vuodesta.

Kunnon ihmiset ovat kirjoittaneet joulukortit viimeistään viime viikonloppuna. He postittavat ne viimeistään tänään. Hyräilevät jouluyöjuhlayötä samalla, kun kopsauttavat kortit laatikkoon.

Minä kunnoton olen hankkinut vasta listallisen joulupostimerkkejä. Jos päässä ylipäänsä soi jokin joululaulu, niin sitten se, jossa ihmetellään, missä joulukorttilista viimevuotinen, mä tänne laatikkooni aivan varmaan talteen panin sen. Kun se olisikin joulukorttihuolistani suurin.

Miksi, oi miksi niin herttainen asia kuin joulukorttien lähettäminen aiheuttaa niin paljon syyllisyyttä? Pohdimme asiaa parin muun kunnottoman kanssa. Päädyimme yhdessä siihen, että jokavuotinen joulukorttisouvi saa meidät tuntemaan vähintään kuudenlaista syyllisyyttä.

1. Jos päätän olla lähettämättä korttia jollekulle,

saan sitäkin varmemmin kortin häneltä. Tilanteen ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja:

a) Lähetän hänelle kortin ykkösmerkillä, jolloin hän arvaa, etten aikonutkaan lähettää hänelle korttia.

b) Jätän kortin lähettämättä, jolloin hän todennäköisesti ei lähetä minulle korttia enää ensi vuonna mutta loukkaantuu tänä vuonna.

c) Lähetän hänelle joulutervehdyksen tekstiviestinä jouluaattona ja toivon hänen kuvittelevan, että juuri sillä tavalla minä aioinkin lähettää joulutervehdykset.

2. Jos lähetän kortin jollekulle, joka ei lähetäkään korttia minulle,

saatan hänet kiusalliseen tilanteeseen (ks. edellinen kohta).

3. Jos ostan ajoissa halvat joulumerkit, 

huomaan taas kerran, että halpojen postimerkkien viimeinen postituspäivä oli eilen. Ei muuta kuin ostamaan täyshintaisia merkkejä.

Syyllisyyden aihe: kehno taloudenpito.

4. Jos halvat postimerkit jäävät käyttämättä,

en osaa päättää, mitä teen niillä. Nolottaa käyttää niitä ensi vuonna, kun on tänä vuonna joutunut lähettämään kortit täyteen hintaan.

Yhtä noloa on, jos niitä yrittää kuluttaa myöhemmin muihin kortteihin. Hyvää pääsiäistä, lukee kortissa, ja sen yläreunassa on joulupostimerkki ja rivi 10 sentin merkkejä.

5. Jos lähetän ihania (ja kalliita) joulukortteja,

itse saan vain tylsiä kortteja, joita ei viitsisi millään ripustaa esille.

Tiedän tiedän, ajatus on tärkein. Silti käy mielessä, että miksen pitänyt kivoja (ja kalliita) korttejani itse. Sitten taas tunnen syyllisyyttä siitä ajatuksesta.

6. Jos päätän olla lähettämättä kortteja ollenkaan,

posti tuo minulle joka päivä lisää toisten itse askartelemia tai muuten vain ajatuksella hankkimia taideteoksia. Näyttelen, ettei tunnu missään.

Kieriskeltyäni koko joulun syyllisyydessä sorrun lähettämään kortteja tapaninpäivänä halvoilla merkeillä, jotta näyttäisi, että posti on ne hukannut.

Sitten kieriskelen taas syyllisyydessä, kun mietin, joutuvatko vastaanottajat nyt lunastamaan kortit, kun niissä ei ole tarpeeksi postimerkkejä.