Ei hätää, äiti ja isä! Vasta vanhempien epätäydellisyys panee lapsen oman psyykkisen työn käyntiin.
Ei hätää, äiti ja isä! Vasta vanhempien epätäydellisyys panee lapsen oman psyykkisen työn käyntiin.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mielestä nykyvanhemmat ansaitsevat myötätuntoa. ”15-vuotiaat ovat maailman sivu ajatelleet, että miten noista kahdesta tollosta on voinut syntyä tällainen nero. Nyt se on joissakin asioissa totta. Penskat menevät oikealta ja vasemmalta ohi.”

Mikä nykyvanhemmille on vaikeaa, Jari Sinkkonen?

”Minusta ’vanhemmuus on hukassa’ on vähän hölmö hokema. Äidit ja isät haluavat nykyisinkin lapsilleen hyvää ja toivovat, että heistä kasvaa kunnon ihmisiä. Maailman nopea muuttuminen kylläkin aiheuttaa hämmennystä.

”Monien vanhempien on vaikea tuottaa lapselle pettymyksiä ja sietää lapsen paha mieli.”

Monien vanhempien on vaikea tuottaa lapselle pettymyksiä ja sietää lapsen paha mieli. On sanottu, että vanhemmat tarvitsevat lastensa rakkautta eivätkä siksi henno kieltää heiltä mitään. Tämä johtaa helposti vinoutuneeseen asetelmaan: lapselle mikään ei riitä, eikä hän opi sietämään epämukavuutta.

Vähän aikaa sitten kuusivuotiaan lapsen äiti selitti minulle, että hänen on turha kieltää lastaan tai pyytää häntä tekemään jotakin, kun ei lapsi kuitenkaan tottele. Ei hyvä heilu, ajattelin.

Sama asia näkyy koulussa. Tapaan paljon opettajia ja kouluavustajia ja kuulen heiltä, että lapset pystyvät keskittymään huonommin kuin vielä muutamia vuosia sitten. Osa lapsista on tottunut tekemään mitä sattuu huvittamaan ja jatkaa samaa menoa koulussa.

”Lapset tarvitsevat vanhempiaan kehumaan, kiittämään ja ihailemaan heitä, mutta myös kieltämään ja ohjaamaan.”

Nämä asiat liittyvät yleiseen harhakäsitykseen siitä, mitä lapset tarvitsevat. Lapset kyllä tarvitsevat vanhempiaan kehumaan, kiittämään ja ihailemaan heitä, mutta myös kieltämään ja ohjaamaan eli johtamaan toimintaa.

Ihan sama juttu pätee kotona ja koulussa kuin vaikka harrastamisessa: lasten etu ja toive on, että aikuiset johtavat heitä.

”Se, että aikuinen johtaa toimintaa, tuo lapsille turvaa.”

Lapset eivät tietenkään sano, että älä nyt anna mun tehdä mitä vain. Silti se, että aikuinen johtaa toimintaa, tuo lapsille turvaa.

Haluaisin toisaalta osoittaa myötätuntoa nykyvanhemmille, jotka yrittävät pyristellä lastensa perässä kaiken uuden tekniikan ja vempaimien kanssa.

On paljon pyydetty, että esimerkiksi yksinhuoltajaäidin pitäisi opetella pelaamaan pelejä, joita hänen 12-vuotias poikansa pelaa. Pelit tuskin kiinnostavat aikuista, ja joka tapauksessa lapset päihittävät niissä aikuiset 15–0. Kaikin mokomin niitä saa pelata, jos se on molemmista mukavaa.

”15-vuotiaat ovat maailman sivu ajatelleet, että miten noista kahdesta tollosta on voinut syntyä tällainen nero. Nyt se on joissakin asioissa totta.”

Tärkeämpää kuin se pelien pelaaminen on tietää, mitä niissä peleissä tehdään ja minkä ikäisille ne on tarkoitettu. Suuri osa pikkupojista pelaa paljon isommille tarkoitettuja pelejä. Sen selvittäminen voi olla vanhemmille vaikeaa, kun lapset ovat teknisesti niin taitavia, myös jälkiensä peittämisessä.

15-vuotiaat ovat maailman sivu ajatelleet, että miten noista kahdesta tollosta on voinut syntyä tällainen nero. Se on osa nuoruusiän narsismia – mutta nyt se on joissakin asioissa totta. Vanhemmille tuottaa hämmennystä, kun penskat menevät laitteidensa kanssa oikealta ja vasemmalta ohi.

”Vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kontrolloida nuorten elämää samalla tavoin kuin ennen ja sillä tavoin kuin välillä olisi hyvä.”

Nuoret pystyvät vedättämään vanhempiaan, koska vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kontrolloida heidän elämäänsä samalla tavoin kuin ennen ja sillä tavoin kuin välillä olisi hyvä. Vanhemmilla on ihan uusia, hankalia kysymyksiä mietittävänään. Kuten se, voiko lapsen puhelinta jossakin tilanteessa lukea.”

Miten kannustaisit vanhempia?

”Kunpa kaikki muistaisivat, että vanhempien ei tarvitse olla täydellisiä. Epätäydellinen vanhempi on lapselle paras.

”Sen tajuaminen, että vanhemmatkin ovat vajavaisia ja tekevät välillä hölmösti, on lapsille ja nuorille lohdullista.”

Jos äiti kiiruhtaa täyttämään kaikki pienen lapsen tarpeet ennen kuin lapsi edes ehtii osoittaa niitä tarpeitaan, se ei ole täydellistä vaan aika kamalaa. Vasta epätäydellisyys panee lapsen oman psyykkisen työn käyntiin.

Epätäydellisiä vanhempia on näkynyt tiuhaan myös meillä kotona. Esikoiseni Elina oli kolmevuotias, kun tulin töistä kireänä kotiin, puhkuin ja puhisin enkä huomannut tarpeeksi lasta. Elina jupisi itsekseen ’Ei isi ole Elinalle vihainen, isi on asialle vihainen’. Oikein oivalsi.

”Me vanhemmat toheloimme kasvatuksessa, mutta tärkeintä on rakkaus.”

Sen tajuaminen, että vanhemmatkin ovat vajavaisia ja tekevät välillä hölmösti, on lapsille ja nuorille lohdullista. Se oma hölmöys kannattaa vain tunnistaa ja tunnustaa. Juuri säröistä syntyy usein hedelmällistä ja hyödyllistä kehitystä ja keskustelua.

Brittiläisen lastenlääkärin ja psykoanalyytikon D.W. Winnicottin kuuluisa käsite ’good-enough mother’ eli ’kyllin hyvä äiti’ on usein ymmärretty niin, että vanhemman ei tarvitse olla täydellinen vaan vähempikin riittää. Kyse ei ole lohduttelusta vaan siitä, että ’kyllin hyv䏒 on kaikkein paras.

Me vanhemmat toheloimme kasvatuksessa, mutta tärkeintä on rakkaus.”

enmietätäkirjottanu

Jari Sinkkonen: ”Epätäydellinen vanhempi on lapselle paras” – ja pari muuta kannustavaa neuvoa vanhemmille

Kaikki me teini-ikäisten vanhemmat pelasimme pelejä kun olimme itse nuoria, 70-80-90-luvuilla, ja pelaamme yhä edelleen. Joten "vanhemmuus" ei ole mikään tekosyy sille ettei ymmärrä tietokone/konsolipelejä. Jos nykynelikymppinen ja siitä vanhempi ei ymmärrä pelaamista, hän on ollu todella OUT siihen aikaan kun muut hänen kaveripiiristään pelasivat hänen nuoruudessaan. hohhoijaa mitä journalismia taas.
Lue kommentti
Mökillä on virallinen lupa laiskotella.
Mökillä on virallinen lupa laiskotella.

Kesämökillä on ahdasta, ja voi miten hyvää se perhesuhteille tekeekään. Listasimme 7 syytä rakastaa mökkeilyä.

1. Vapaus. Mökillä olet jumissa. Kuinka ollakaan, siitä seuraa ihana vapauden tunne. Et joudu miettimään, lähtisitkö illalla konserttiin, pilatekseen tai terassille, sillä kaikki riennot ovat tavoittamattomissasi. Vaihtoehtoja on rentouttavan vähän. Joudut valitsemaan vain näiden välillä: Söisinkö taas? Keittäisinkö kahvit? Saunoisinko? Lukisinko? Ottaisinko päiväunet? Ottaisinko ne sisällä vai riippukeinussa?  Korjaisinko viimein laiturin? Tappaisinko hyttysen? Olisinko tekemättä mitään? Olet vapaa työpaineista, sähköposteista, kellonajoista, kodin siivoamisesta, järkevästi pukeutumisesta ja laittautumisesta, sillä mökillä kukaan ei näe sinua etkä muista katsoa peiliin. 

2. Rauha. Mökillä vallitsee eri äänimaailma kuin kotona. Kuulet hiljaisuuden, linnut, tuulen, järven liplatuksen, kiukaan sihinän, silkkiuikun, tulen ritinän, uivien lasten kiljahdukset, moottoriveneen, kaiun vastarannalta. 

3. Läheisyys. Mökillä on ahdasta. Se tarkoittaa, että jos mukanasi on perheenjäseniä tai ystäviä, saatte elää todella lähekkäin, kylki kyljessä. Ette pysty piiloutumaan toisiltanne kuten arkena. Se on yllättävän kivaa, vaikka saattaakin aiheuttaa muutaman yhteenoton. 

4. Sauna. Onko kukaan koskaan kuullut ihmisestä, joka olisi saunan jälkeen vihaisempi kuin sitä ennen? Niinpä. Sauna tekee onnelliseksi. Aina. Mökillä olet onnellinen seitsemänä päivänä viikossa. 

5. Grillaus. Loppukesästä kyllästyt siihen, mutta se ei haittaa, sillä sitä ennen se on juhlaa. Grillaus on kesä, kesä on grillaus, eikä mikään maailmassa tuoksu paremmalta kuin grilliruoka.

6. Happi. Mökillä sinun ei tarvitse olla reipas ja ulkoilla, vaan olet huomaamattasi ulkona koko ajan. Vaikka lojuisit koko päivän laiturilla, olosi on raikkaampi ja punaposkisempi kuin kotona.

7. Rutiinit. Mökillä mikään ei muutu. Sinun ei tarvitse uudistua, vaan voit olla jämähtänyt oma itsesi. Pukeudut samoihin kulahtaneisiin mökkiverkkareihin, joihin pukeuduit 1980-luvulla, ja pelaat samoilla pelikorteilla, joilla pelasit lapsena. Sauna lämmitetään aina samaan aikaan ja iltaruoka kokataan aina vähän liian myöhään, jolloin kaikilla on jo kamala nälkä. Ja juuri niin sen pitää mennä.

Ylioppilaaksi ja ammatteihin valmistuville mietitään näinä päivinä kuumeisesti lahjoja. Kaupoissa tiedetään jo, mitä nuoret tulevat tänä keväänä paketeistaan aukomaan.

Arvonsa säilyttäviä klassikkoja, uusimpia malleja elektroniikkalaitteista ja moderneja käyttöesineitä. Kaikkea tätä kääritään parhaillaan paketteihin heille, jotka pian painavat valkolakin päähänsä tai pokkaavat valmistujaistodistuksen.

Maljakot ja astiat ovat olleet perinteinen lahja heille, joiden edessä on omaan kotiin muuttaminen. Helsingin keskustan Stockmann-tavaratalon johtaja Jenni Pöllänen kertoo, että astialahjoissa painottuvat merkkituotteet.

”Lahjojen valinnassa mennään brändi edellä. Voidaan viedä esimerkiksi Marimekon uutuuksia, Iittalan vaasi tai muuta kotimaista designia. Marimekosta selvästi tykätään ja heidän uutuuksiaan kysytään.”

Aalto-vaasit ja Mariskoolit ovat suosittuja ostoksia.

Myös Prismoissa myydään toukokuussa tavallista enemmän astioita ja keittiötekstiilejä, mutta varmuutta niiden päätymisestä lahjapaketteihin ei ole: osa hankintaan juhlien tarjoilua silmällä pitäen.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo, että toukokuussa kasvaa etenkin klassikoiden, kuten Aalto-maljakoiden ja Mariskoolien, kysyntä. Myös Iittalan metallinen tarjoiluastia ja muut kalliimmat vaasit tuntuvat löytävän ostajia.

Tänä vuonna Prismoissa on tarjolla on design-uutuus.

”Myyntiin tuli juuri uusi ruusuveden värinen Mariskooli, jota on valmistettu vain yksi tuotantoerä. Siitä tulee siis keräilykappale.”

Tarpeellista omaan kotiin

Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan laadun arvostaminen pätee myös tekstiileissä: jos lahjaksi annetaan pyyhkeitä tai lakanoita, valitaan tunnettuja brändejä.

”Siten tiedetään, että ne ovat myös laadukkaita ja tulevat varmasti käyttöön.”

Ville Vahla kertoo, että Prismoissakin myydään valmistujaisviikolla tavallista enemmän pussilakanoita.

”En tiedä, ovatko ne niin haluttuja ja riemuittuja, mutta kun ostaa vaikkapa pari Finlaysonin lakanasettiä, se on jo arvokaskin lahja. Ja onhan moni valmistunut tai ylioppilas pian muuttamassa omaan kotiin. Siksi hän osaa varmasti arvostaa myös tällaisiakin lahjoja.”

”Värikkäät kodinkoneet tuovat persoonallisuutta sisustukseen.”

Omaan kotiin sankari tarvitsee myös kodinkoneita. Stockmannin tavaratalon kodinkoneosastolta myydään lahjaksi nyt etenkin KitchenAidin paahtimia ja yleiskoneita, samoin Smegin sarjoja.

”Smegillä varsinkin on herkullisia värejä ja tyylikkäitä muotoja, joilla saa persoonallisuutta sisustukseen”, kertoo Jenni Pöllänen.

Pölläsen mukaan nuoret arvostavat laatua ja tyylikästä muotoilua. Yhdeksi tämän kevään suosikiksi hän mainitsee Dysonin Super Sonic -hiustenkuivaajan, jota käytetään myös kampaamoissa.

Uusin tabletti on haluttu lahja

Suosittuja lahjoja vuodesta toiseen ovat erilaiset viihde-elektroniikkalaitteet: toukokuun lopulla kännyköiden myynti kasvaa, ja myös tabletteja haetaan valmistujaislahjoiksi. Suosikeiksi näyttävät nyt nousevan uusi Apple iPad sekä älypuhelimet.

”Nuoret aikuiset ovat hyvin tietoisia siitä, jos markkinoille tulee uutta valikoimaa. Siksi voisin kuvitella, että ne ovat valmistujaislahjanakin ilolla vastaanotettuja. Laitteiden kanssa vietetään paljon aikaa”, Ville Vahla sanoo.

”Nuoret mittaroivat itseään paljon.”

Vahlan mukaan muutaman vuoden ajan on valmistujaisten alla kasvanut myös kuulokkeiden ja mobiilikaiuttimien menekki.

”Samoin aktiivisuusrannekkeet ja nyt etenkin älykellot ovat suosiossa. Nuoret tiedostavat asioita ja mittaroivat itseään paljon.”

Tämän kevään suosikkeja ovat Prismoissa olleet JBL:n mobiilikaiuttimet ja vastamelukuulokkeet sekä Garmin Forerunner -urheilukello.

Hyvinvoinnistaan kiinnostuneille, liikunnallisille juhlijoille ostetaan myös jonkin verran polkupyöriä ja erilaisia kehonhuoltolaitteita kuten foam rollereita.

”Korukin on käyttötuote”

Sekä tytöille että pojille ostetaan myös korulahjoja. Vaikka koru on lahjana perinteinen, Stockmannin Jenni Pölläsen mukaan se on uusien mallien myötä myös tätä aikaa.

”Koruthan ovat käyttötuotteita. Esimerkiksi Efva Attlingillä on kivoja malleja, kuten Peur-sarja ja Catch a falling star -sarja. Kalevala-koruista taas myydään lahjaksi Haave- ja Kukoistus-sarjaa.”

”Lahjakortteja ostetaan toukokuussa hieman isommille summille.”

Sankarin makua on monesti vaikea arvata. Siksi hankitaankin usein lahjaksi lahjakortteja. Vahlan mukaan niiden menekki kasvaa toukokuussa Prismoissa jopa viidenneksellä.

”Ja varsinkin hieman isommalle summalle ostettujen lahjakorttien. Se on helppo ja turvallinen lahja.”

Stockmannin Jenni Pöllänen vinkkaa lahjakortin sopivan myös tavaksi, jolla sankarin harrastuksen tai muun intohimon voi huomioida.

”Kaupan lahjakortin oheen voi kirjoittaa korttiin vaikkapa, että haluaa tällä lahjakortilla lahjoittaa jumppavaatteita. Niitä on vaikea ostaa toiselle.”

Yhteistä aikaa ja elämyksiä

Jenni Pöllänen arvelee, että lahjakortti saatetaan myös ostaa jonkin esinelahjan kaveriksi.

”Esimerkiksi lahjakortti, jolla voi päästä viettämään hemmottelupäivää, on suosittu. Nyt myös halutaan antaa yhteistä aikaa ja yhteisiä elämyksiä.”

Kauppoihin lähdetään vasta viime tingassa: lahjojen menekki kasvaa lakkiaisviikolla.

SOK:n valikoimajohtaja Ville Vahla kertoo vielä mielenkiintoisen yksityiskohdan siitä, koska me kauppoihin lopulta lähdemme. Vanhemmat ilmeisesti lähtevät jo muita aiemmin.

”Sen sijaan me muut tutut, ystävät ja sukulaiset, menemme aika viime tingassa. Lahjaostosten lisääntyminen näkyy eniten vasta lakkiaisviikolla.”